Denník N

Maloleté dievča údajne zneužívali v resocializačnom zariadení, polícia to šla preveriť na miesto

Poslankyňa SaS Natália Blahová. Foto – archív N. B.
Poslankyňa SaS Natália Blahová. Foto – archív N. B.

Aktualizované 17:50. – Opozičná poslankyňa Natália Blahová opísala v blogu, ako v resocializačnom zariadení údajne zneužívali mladú 14-ročnú Natáliu. O prípad sa zaujíma aj prezident Andrej Kiska. Ústredie práce Blahovej verziu prípadu spochybňuje.

Natália Blahová na svojom blogu opísala, ako sa k maloletej Natálii údajne správali v resocializačnom zariadení v Galante. Natália mala podľa blogu problémy s marihuanou, a tak jej matka po odporúčaní úradu práce požiadala súd o to, aby ju umiestnili do centra, kde jej pomôžu si od drogy odvykať.

V centre ju podľa tvrdenia jej matky jeden z terapeutov znásilnil. Aj napriek tomu sa do zariadenia v Galante vrátila. Keď matke zariadenie zamietlo návštevu jej dcéry, išla tam bez povolenia. „Natália ležala polonahá na zemi uprostred izby. V horúčke celá horela. Bola dezorientovaná, spotená, blúznila. (Matka) Drahomíra okamžite zbadala, že v rozkroku, na vnútornej strane stehien až po kolená má hnisavé mokvavé pľuzgiere,“ napísala Blahová na blogu (mená zúčastnených osôb autorka blogu pozmenila).

Dcéru odviezla do nemocnice, kde jej zistili pohlavné ochorenia. Aj keď sa podľa rozhodnutia súdu mala vrátiť do zariadenia, matka si ju vzala domov. Po nezhode však dcéra ušla a našla ju polícia, ktorá zavolala úrad práce; jeho pracovníčka ju údajne odviedla späť do centra. Odvtedy matka dcéru nevidela – poslankyňa píše, že ju k dcére nechcú pustiť.

Priamo do zariadenia išiel po zverejnení prípadu aj tím vyšetrovateľov, tí zistili, že v budove nik nie je. Podľa informácií televízie Markíza sú klienti aj so zamestnancami momentálne na spoločnom pobyte v Chorvátsku a mali by sa vrátiť v priebehu budúceho týždňa.

„Je predčasné povedať, či toto dievča v zariadení ostane alebo nie,“ povedala hovorkyňa trnavskej polície Mária Linkešová. Už v minulosti polícia dostala dve trestné oznámenia – jedno sa týkalo zneužitia Natálie. „To sme zastavili, bol na to zákonný dôvod s tým, že prokurátor postup polície schválil a nenamietal proti nemu,“ povedala Linkešová.

A ako je možné, že ho zastavili, keď dievča malo 14 rokov a sexuálny styk s maloletou je protizákonný? „Nebudem poskytovať ďalšie informácie k tomuto prípadu. Polícia postupovala zákonným postupom,“ povedala hovorkyňa.

Zneužívali vraj viacerých

Natália podľa blogu nie je jediná, ktorú v centre zneužívajú. „Drahomíra tam stretla aj jednu z dievčin, ktorá práve odchádzala. Po spoločnom rozhovore jej napísala takéto vyhlásenie, pre prípad, že by sa konečne niekto zobudil a počúval ich: ‚Potvrdzujem, že som sa zúčastnila terénnej terapie na chate, kde zástupca riaditeľa podával alkohol v kombinácii s tramalovými kvapkami ním vybraným klientkám a následne ich brutálne znásilnil,‘“ píše poslankyňa na svojom blogu.

Aj v tomto prípade polícia dostala trestné oznámenie, ale keďže ku skutku došlo mimo zariadenia, postúpili ho inému okresnému riaditeľstvu – ktorému, polícia neprezradila. Či sa tento prípad ešte prešetruje, nevedela hovorkyňa trnavskej polície povedať.

Natáliina matka sa obrátila na viaceré úrady, ktoré prosila o pomoc. „Podala trestné oznámenie na konkrétnu osobu – terapeuta, ktorý dievča zneužil. Trestné stíhanie bolo zastavené. Z odôvodnenia o zastavení trestného stíhania je však zrejmé, že spáchanie skutku bolo potvrdené, len nebola preukázaná subjektívna stránka konania páchateľa.

Areál resocializačného zariadenia Čistý deň v Galante. Ubytovacia časť je obklopená stromami. Foto - TASR/AP
Areál resocializačného zariadenia Čistý deň v Galante. Ubytovacia časť je obklopená stromami. Foto – Denník N

To znamená, že zamestnancovi tohto zariadenia stačilo, aby sa vyhovoril, že nevedel, že dieťa nemá ešte 15 rokov. Pričom vstupná nástenka oboznamovala všetkých prichádzajúcich o menách a dátumoch narodenia detí. Že by o tom nevedel práve zamestnanec, ktorý ich mal na starosti, o tom je dôvodná pochybnosť. Dieťaťa sa zas nikto na nič nepýtal,“ napísala Blahová.

Natália mala tento týždeň absolvovať kontrolu u obvodného lekára, no matke dcéru odmietli vydať. Preto sa tam podľa Blahovej vrátila v sprievode polície, no ani to nepomohlo. „Matku s policajným sprievodom vykázali. Je evidentné, že všetky dostupné prostriedky na ochranu dieťaťa zlyhávajú,“ povedala Blahová, ktorá je s Natáliinou matkou v kontakte.

Do areálu resocializačného strediska sa nedá dostať, stredisko pôsobí prázdne. Foto N - Roman Pataj
Do areálu resocializačného strediska sa nedá dostať, stredisko pôsobí prázdne. Foto – Denník N

S Natáliou nie je jej matka v žiadnom kontakte. „Nedá sa jej telefonovať, nedá sa jej písať, nedá sa ju navštíviť,“ povedala Blahová. Matka nemá ani informáciu o tom, či jej dcéra sa momentálne v zariadení nachádza, alebo spolu s ostatnými deťmi odišla do Chorvátska. „Podľa skúseností matky a výpovedí ostatných rodičov je práve na takýchto zájazdoch ohrozenie detí ešte väčšie,“ povedala poslankyňa v sobotu novinárom.

Ústredie práce: Je to zavádzanie

Trestné oznámenie dala Natáliina matka aj na pracovníčku úradu práce. „Keďže pracovníčka UPSVaR sa jej zatajovala, podala trestné oznámenie aj na ňu za zneužitie právomoci verejného činiteľa,“ napísala Blahová.

Ústredie práce takéto informácie popiera. „Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny prípad, o ktorom pani poslankyňa Blahová pútavo a zároveň zavádzajúco píše, pozná, a preto sa dôrazne ohradzuje voči nepravdám a účelovo dezinterpretovaným faktom, ktoré vo svojom texte uvádza,“ napísalo v krátkom stanovisku ústredie.

Dlhšiu reakciu poskytne v pondelok; tvrdí, že v ňom vyvráti aj tvrdenia poslankyne. „Nazvime to výhoda prvej rany – je šikovnosťou politika využiť situáciu a napísať takéto závažné obvinenia vo chvíli (v piatok večer), keď je úplne jasné, že druhá strana počas víkendu nedokáže zareagovať výpočtom dátumovo, časovo a obsahovo zoradených faktov, zistení a aktivít. Na to jednoducho potrebujeme aspoň minimálny čas,“ dodáva ústredie.

Natáliina matka trvá na všetkých vyjadreniach, ktoré Blahová popísala v blogu.

V Natáliinej veci koná aj detská ombudsmanka Viera Tomanová. Rovnako ako ústredie sa k nej vyjadrí úplne až v pondelok. Zatiaľ povedala, že sa prípadu venovala a obrátila sa na policajné prezídium aj iné orgány, ktoré v tom majú konať. Konkrétnosti povedať dnes nechcela, zverejní ich v pondelok.

Zariadenie môže zrušiť ministerstvo práce, ktoré udeľuje akreditácie. V pondelok akreditáciu plánuje ministerstvo preveriť. Samotné zariadenie je nezisková organizácia. Ministerstvo sa zatiaľ k prípadu nevyjadrilo.

„Chcela by som sa tiež opýtať, čo by taký úrad verejného zdravotníctva, ľudovo povedané hygiena, povedal na to, že niekoľko dievčat v zariadení malo potvrdené pohlavne prenosné ochorenie. Netreba tam už naozaj zakročiť?,“ pýta sa ďalej Blahová.

Pýta sa aj prezident

O prípad sa zaujíma aj prezident Andrej Kiska, ktorý sa spojil s policajným prezidentom Tiborom Gašparom a požiadal ho, aby polícia v čo najkratšom čase prípad preverila, a ak sa podozrenia potvrdia, aby zabezpečila ochranu maloletej.

„Prezident požiada kompetentných ministrov a inštitúcie, ktoré sú do prípadu zainteresované, aby dôsledne prešetrili situáciu v resocializačnom zariadení,“ dodal jeho hovorca Roman Krpelan.

Kiska dnes telefonoval aj Blahovej, aby ju ubezpečil, že chce, aby sa prípad riešil.

„Kto je za to zodpovedný? V prvom rade orgány činné v trestnom konaní, ktoré sa mali prípadu dôkladnejšie venovať. Tiež ministerstvo práce a jeho akreditačná komisia, ktorá mala zvážiť, či takéto zariadeniu malo mať naďalej akreditáciu,“ povedala novinárom Blahová. Komisia mala totiž riešiť podnet týkajúci sa zariadenia už zhruba pred rokom.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Čistý deň

Slovensko

Teraz najčítanejšie