Denník N

Austrália v reakcii na islamistov sprísni imigračné zákony

V krajine chcú predísť ďalším teroristickým útokom. Foto – TASR
V krajine chcú predísť ďalším teroristickým útokom. Foto – TASR

Počas víkendu vyšla v Austrálii vyšetrovacia správa, ktorá rozoberala útok radikálneho klerika na kaviareň v Sydney. V krajine sa obávajú, že teroristi napojení na Islamský štát môžu ohroziť bezpečnosť obyvateľstva.

Keď v decembri Man Haron Monis obsadil kaviareň v Sydney, austrálska polícia dobre vedela, o koho ide. V nedeľu vyšla oficiálna správa federálnej vlády, podľa ktorej na Monisa upozorňovali ľudia už predtým.

Bezpečnostná infolinka podľa vyšetrovacej správy prijala osemnásť hovorov, v ktorých znepokojení Austrálčania upozorňovali na Monisove príspevky na Facebooku.

Vedeli o ňom, no aj tak zabil dvoch ľudí

„Povedané na rovinu, náš systém zlyhal,“ vyhlásil v nedeľu podľa BBC austrálsky premiér Tony Abbott. Bezpečnostných zložiek sa však zastal; podľa vyšetrovacej správy v žiadnom z hovorov nezaznelo, že by chcel Monis v blízkej budúcnosti vykonať teroristický útok.

Počas rukojemníckej drámy v centre Sydney nakoniec zomreli traja ľudia vrátane Monisa.

Ten do krajiny imigroval z Iránu v roku 1996 a neskôr sa z neho stal radikálny moslimský klerik. Austrálske bezpečnostné služby však tvrdia, že Monis nebol súčasťou siete Islamského štátu – hoci on sám počas útoku na kaviareň žiadal, aby mu priniesli vlajku islamistického hnutia.

Napriek tomu sa Austrália členov Islamského štátu bojí. Podľa analýzy Medzinárodného centra pre štúdium radikalizácie a politického násilia (ICSR) odišlo bojovať do Sýrie a Iraku asi 250 Austrálčanov. Niektorí z nich tam padli, iní tam bojujú dodnes. No zopár z nich sa vrátilo (alebo to plánujú) späť do krajiny.

Postavili sa proti krajine, prídu o občianstvo

„Austrálčania, ktorí bojujú v teroristických skupinách, sa postavili proti našej krajine. Mali by podľa toho dostať trest, najmä v čase, keď naši vojaci pôsobia v Iraku a v Afganistane,“ povedal v pondelok premiér Abbott podľa BBC.

Tak ako iné vlády na západe, aj tá austrálska chce teraz v reakcii na islamistov sprísniť protiteroristické a imigračné zákony.

Bojovníkom s dvojitým občianstvom by teraz malo prepadnúť austrálske občianstvo, rodeným Austrálčanom by zas vláda mohla obmedziť slobodu pohybu (nemohli by vycestovať alebo sa vrátiť späť do krajiny) či siahnuť im na sociálne dávky.

Abbott sa chce zamerať aj na radikálnych klerikov, ktorí spoločnosť „nehanebne rozdeľujú“.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie