Denník N

Gumáky zo Slovenska si obujú utečenci v Srbsku aj v Grécku, do zbierky prišlo 1200 párov

Do migrantských táborov v dvoch krajinách Európy sa v najbližších dňoch dostanú topánky, ktoré darovali jednotlivci a firmy zo Slovenska.

V dvoch utečeneckých táboroch v Srbsku je momentálne asi päť stoviek ľudí na úteku. Pomôcť migrantom aspoň v jednom z týchto táborov chcela počas blížiacich sa daždivých jesenných dní Kaja Bernátová, keď pred niekoľkými dňami vyhlásila zbierku gumákov a iných nepremokavých topánok.

„Chcela som byť realistická, dala som si za cieľ vyzbierať aspoň 250 párov. Povedala som si, že to by bolo super,“ vraví.

Zbierka bola súčasťou projektu Spoločne pre ľudí na úteku, ktorý realizuje mimovládna nezisková organizácia Animus Apertus s podporou mimovládnej neziskovej organizácie Nadácia pre deti Slovenska z fondu Pomoc deťom v utečeneckej kríze.

Gymnazisti, seniori aj firmy

Úspech zbierky, ktorá sa skončila v nedeľu, ju zaskočil a veľmi milo prekvapil. Podobne ako v prípade tej, ktorá sa na jar zamerala na spodnú bielizeň pre utečenky a do ktorej ľudia aj firmy priniesli tisíce nohavičiek a podprseniek.

Do druhej zbierky totiž počas niekoľkých hodín priniesli ľudia do Starej tržnice v Bratislave 150 párov topánok, prevažne gumákov. Ďalšími 1000 pármi prispela do zbierky firma Novesta z Partizánskeho a 50 párov poslala firma Roháčan, ktorá sídli v Zuberci. Obe firmy sa zameriavajú na výrobu a predaj obuvi.

Aktivisti z bratislavskej Amnesty International priniesli gumáky, ktoré vyzbierali od svojich známych. Podľa organizátorky sa do zbierky zapojili aj učitelia a učiteľky z Bilingválneho gymnázia C. S. Lewisa v Bratislave, ktorí zbierku rozšírili aj medzi svojich študentov.

„Jedna rodina, ktorá do zbierky prispela, do každého páru detských gumákov schovala malú hračku alebo sladkosť,“ vraví Kaja Bernátová. Niektorí darcovia sa snažili tých, ktorí od nich obuv dostanú, povzbudiť.

„Vkladali do čižiem odkazy typu Stay strong (Držte sa) alebo You are not alone (Nie ste sami),“ vraví.

14331006_1465371453490042_399632063_n

Tvrdí, že podobne ako pri jej prvej zbierke, aj do tej druhej sa zapojili rôzne vekové kategórie. Potešilo ju, že medzi nimi nechýbalo ani niekoľko seniorov, hoci ju prekvapilo, odkiaľ sa o tejto akcii dozvedeli. Informácie o zbierke sa totiž šírili najmä cez sociálnu sieť.

Dostanú sa do dvoch krajín

Vyzbieranú obuv, ktorú priniesli darcovia do tržnice, ako aj tú od firmy Roháčan, by mala organizátorka zbierky už v pondelok odviezť do Srbska. Topánky od firmy Novesta by mali kuriéri doručiť na dohodnuté miesto.

Keďže sa gumákov vyzbieralo viac, ako je ľudí v táboroch v Srbsku, ujdú sa stovky párov aj utečencom, ktorí sú momentálne na území Grécka.

„V Grécku je dnes 40 provizórnych táborov, pomoc v 23 táboroch z nich na severe koordinuje aktivistka zo Slovenska,“ priblížila Kaja Bernátová, kam poputuje viac ako polovica zozbieraných gumených čižiem.

Zbierku gumákov počas týždňa na Facebooku podporili viaceré osobnosti. Špeciálne videá, ktoré mali priblížiť, prečo sa zbierka organizuje, natočili napríklad módna návrhárka Dana Kleinert, šéf Domu umenia/Kunsthalle v Bratislave Juraj Čarný, poslanec SaS Martin Poliačik, poetka Mirka Ábelová či Zuzana Szabóová z banskobystrického Artfora.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Migrácia

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie