Denník N

Za bar Mariatchi padol druhý malý trest, po pokute podmienka za údery päsťou

Záber z bitky pred barom Mariatchi. Reprofoto - N
Záber z bitky pred barom Mariatchi. Reprofoto – N

Dva a pol roka stará kauza pozná zatiaľ len dva menšie rozsudky. Súdy s najagresívnejšími útočníkmi sa tiahnu a verdikty sú zatiaľ v nedohľadne.

Tieto dva útoky sa stali symbolom násilia pravicových radikálov voči študentom v Nitre. Trestná výprava skupiny z kartárskeho klubu Walhala do neďalekého baru Mariatchi, počas ktorej výtržníci kopali aj do hlavy ľudí ležiacich na zemi a fackovali aj dievča, sa odohrala už v októbri 2013.

Ďalší útok, počas ktorého majiteľovi baru Radovanovi Richtárikovi zlomili nohu, nasledoval o pár týždňov, na Silvestra. Väčšina páchateľov oboch útokov dodnes zostáva bez trestu. Súdy zatiaľ vyniesli len dva verdikty. Prvý, s bývalým profesionálnym vojakom Tomášom S. zapleteným do októbrového útoku, padol ešte v roku 2014.

Vojak sa vtedy priznal a s prokurátorom dohodol na treste. Za jeden kopanec do hlavy jedného zo zákazníkov baru vyfasoval pokutu štyristo eur a prepustenie z armády. Na jar tohto roka padol druhý rozsudok, tentoraz s jedným z tých, ktorí napadli majiteľa baru na Silvestra.

Video: Útok na bar Mariatchi

Dva údery päsťou = polročná podmienka

Aj v tomto prípade ide o menší rozsudok, odsúdený útočník totiž nebol tým, kto Richtárikovi zlomil nohu. Súd ho uznal vinným za to, že majiteľa baru „udrel päsťou do oblasti tváre, následkom čoho spadol na zem, kde ho druhý obvinený niekoľkokrát kopol a skočil mu na pravú nohu“, a on potom ešte Richtárika „udrel do oblasti tváre, pričom poškodený sa úderu čiastočne vyhol“.

Trest za tieto dva údery päsťou? Polročná podmienka s ročným odkladom. Proti rozhodnutiu súdu, ktoré padlo ešte v marci tohto roka, sa neodvolal ani obhajca obvineného, ani prokurátorka. Rozsudok je teda platný.

V prípade silvestrovského útoku sa pritom schyľovalo aj k tvrdšiemu trestu. Druhý obvinený, Ján Ď., ktorý do majiteľa Mariatchi baru kopal a zlomil mu nohu, keď na ňu skočil, sa pôvodne chcel dohodnúť s prokurátorom na priznaní a prijať štvorročné väzenie. Neskôr však vymenil právnika a z takzvanej dohody o vine a treste ustúpil.

Hlavný proces čaká na znalca

Proces s obvinenými zo známejšieho októbrového útoku sa tiahne a nie je jasné, kedy bude pokračovať. „Termín pojednávania v konaní vedenom na Okresnom súde v Nitre s piatimi obžalovanými, médiami označovaný ako útok na bar Mariatchi, ešte nie je známy, keďže je znaleckou organizáciou vypracovávaný znalecký posudok z oblasti oftalmológie,“ povedal hovorca súdu Mário Pivarči.

Nitriansky bar Mariatchi a jeho majiteľ Radovan Richtárik. Foto N - Vladimír Šimíček
Nitriansky bar Mariatchi a jeho majiteľ Radovan Richtárik. Foto N – Vladimír Šimíček

Zranenie oka utrpela jedna z obetí útoku. Súd pre chýbajúci posudok odročili už vlani v septembri. Pôvodný znalecký posudok oftalmológa totiž spochybnil obhajca obvinených. Už vtedy sudca konštatoval, že vypracovanie nového bude trvať, lebo súdni znalci z tejto oblasti na Slovensku chýbajú.

Dvom útokom na bar Mariatchi predchádzali pravidelné vyhrážky či vybíjanie okien kameňmi. Za všetkým stáli návštevníci zo súkromného kartárskeho klubu Walhala, v ktorom sa pravidelne stretávali pravicoví radikáli.

Ako profilovú fotku skupiny na Facebooku si zvolili kresbu dvoch holohlavcov, ktorí si podávajú ruky na pozadí so slovenskou vlajkou. Jeden z nich mal na krku vytetovanú skratku medzinárodnej neonacistickej siete Combat 18.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie