Denník N

Slovenská Sberbank je na predaj, záujem má aj Penta

Informácie o slovenskej Sberbank si vypýtali minimálne tri banky. Predaj maďarskej Sberbank by mal byť už dohodnutý, má ju kúpiť OTP.

Ruská banka Sberbank sa pripravuje na predaj svojich divízií na Slovensku a v Maďarsku. Informáciu priniesla agentúra Reuters.

O možnom predaji slovenskej Sberbank sa na trhu hovorí niekoľko týždňov. Banka má na našom trhu približne štvorpercentný podiel. Pre veľkú ruskú banku nie je zrejme zaujímavé držať banku s takým malým podielom.

Záujem má aj Penta

Záujem o Sberbank Slovensko podľa našich informácií prejavila Prima banka, ktorú vlastní Penta, a OTP Banka, dcéra maďarskej OTP.

Prima banka sa netají tým, že chce zvýšiť svoj trhový podiel a svoju stratégiu postavila na budovaní kamenných pobočiek a jednoduchých produktoch pre bežných klientov.

Penta ako majiteľ Prima banky informáciu o záujme o Sberbank nekomentovala.

Kúpou by teda získala pre banku cenný takzvaný retailový kmeň. Podobne to platí aj o OTP Banke.

Predaj slovenskej Sberbank rieši rakúska Sberbank, ktorá priamo vlastní slovenskú banku. Zatiaľ k dohode nedošlo, hlavný spor je o cenu.

Takzvané due dilligence mala v slovenskej Sberbank vykonať aj slovenská UniCredit Bank. No o tejto banke sa ako o možnom kupcovi na trhu až tak nehovorí.

Ako potenciálni kupcovia sa nespomínajú ani ČSOB a Poštová banka, ktoré tiež patria medzi kandidátov na vstup medzi najväčších hráčov, akými sú Slovenská sporiteľňa, VÚB banka a Tatra banka.

Minulý rok pomohla matka

O maďarskú Sberbank má záujem maďarská banka OTP. Podľa našich informácií je už predaj dohodnutý. Možno predpokladať, že to bolo aj jednou z tém rozhovoru ruského prezidenta Vladimira Putina a maďarského premiéra Viktora Orbána počas minulotýždňovej návštevy Putina v Maďarsku. Sberbank je totiž kontrolovaná ruským štátom.

Slovenská Sberbank minulý rok prekonala krízu, ktorá vznikla nedôverou jej klientov po hrozbe, že aj slovenská banka bude súčasťou sankcií Únie voči Rusku. Situáciu zdramatizovalo aj vyhlásenie premiéra, ktorý vtedy tlak na Sberbank potvrdil.

Európskych dcér Sberbank sa napokon sankcie nedotkli. Slovenská dcéra zároveň dostala injekciu od matky, čím sa dostala spod tlaku.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie