Denník N

Nenápadný Španiel navrhuje rýchlu módu, zo Zary urobil jeden z najvýnosnejších podnikov na svete

Španielsky mutimiliardár stojí za konceptom rýchlej módy. FOTO – flickr/esakkiappanbaskar
Španielsky mutimiliardár stojí za konceptom rýchlej módy. FOTO – flickr/esakkiappanbaskar

Amancio Ortega pred viac ako 40 rokmi v rodnom Španielsku otvoril svoj prvý obchod s módou a dal mu meno ZARA. Dnes je z neho najbohatší muž Európy.

Amancio Ortega, pôvodom zo Španielska, je najbohatším Európanom. Časopis Forbes pravidelne zverejňuje aktuálne rebríčky najmajetnejších ľudí celého sveta a nedávno sa ním stal na pár dní zakladateľ módneho impéria Inditex, ktorého najznámejšou značkou je práve ZARA.

80-ročnému podnikateľovi zo severného Španielska tento týždeň vzrástli akcie jeho spoločnosti natoľko, že sa na dva dni stal absolútne najbohatším človekom na svete.

Jednoduchosť nadovšetko

Ortega sa narodil tesne pred vypuknutím španielskej občianskej vojny v roku 1936 do chudobnej rodiny železničiara.

Jedna nepríjemná skúsenosť však dokáže zatieniť tie ostatné. So smútkom a ponížením spomínal na deň, keď jeho matku v obchode upozornili, že nemá dosť peňazí na zaplatenie.

Vtedy sa zaprisahal, že nedopustí, aby jeho rodina trpela chudobou, a ešte ako 13-ročný odišiel zo školy a začal pracovať v obchode s košeľami, ako povedala autorka pripravovanej biografie Covadonga O’Shea. Ona je jedna z mála, ktorej sa podarilo rozprávať sa s Ortegom.

Nenápadný Ortega nemá maniere zbohatlíka a rád trávi čas v pobrežnom meste La Coruña na severe španielska v Galícii. Darí sa mu to aj bez pozornosti médií. Napriek tomu, že z vedúcej pozície odstúpil už pred piatimi rokmi, nelení, a každý deň sa vyberie do desať kilometrov vzdialenej centrály Inditex-u.

Tam sa radí s dizajnérskym tímom o novej kolekcii pre obchody. Guru rýchlej módy chodí oblečený skromne v jednoduchom modrom saku, bielej košeli a šedých nohaviciach. Nič z toho vraj nie je zo Zary či inej značky módneho reťazca.

Práve v tomto meste v roku 1975, vtedy aj s manželkou Rosaliou Mera, otvoril svoj prvý obchod, ktorý nakoniec pomenoval ZARA. Najskôr ho chceli nazvať Zorba, podľa obľúbeného filmu, ale bar na rovnakej ulici si už toto meno osvojil skôr. Rozmýšľali nad takým menom, aby mohli použiť písmená, ktoré už v ten čas viseli nad dverami obchodu.

Impérium rýchlej módy

Flexibilitou a efektivitou sa vyznačuje celé Ortegovo podnikanie, za veľmi krátky čas sa mu podarilo rozšíriť sieť svojich obchodov do deväťdesiatich krajín sveta. Dnes môžu zákazníci na celom svete nakupovať oblečenie inšpirované z módnych mól vo viac ako 6 600 obchodoch.

Holdingová skupina Indinex zastešuje viacero značiek a s veľkou rýchlosťou dokážu preniesť trendy z mól priamo k zákazníkom na celom svete. FOTO - flickr/jamesd
Holdingová skupina Inditex zastešuje viacero značiek a s veľkou rýchlosťou dokážu preniesť trendy z mól priamo k zákazníkom na celom svete. FOTO – flickr/jamesd

Amancio Ortega – jednoduchý multimiliardár

  • Narodil sa tesne pred začiatkom občianskej vojny v roku 1936 v La Corune, v Španielsku
  • Pochádza z veľmi chudobnej rodiny železničiara a už ako 14-ročný odišiel zo školy a začal pracovať v obchode s oblečením, kde získal skúsenosti pre svoje podnikanie
  • V roku 1975 so svojou vtedajšou manželkou Rosaliou Mara založil prvý obchod s názvom ZARA a tá sa stala vlajkovou loďou holdingovej skupiny Inditex, ktorú založil o desať rokov neskôr
  • Aj keď pred piatimi rokmi odišiel z vedúcej funkcie spoločnosti, stále tam trávi každý deň
  • Zdá sa, že v jeho šľapajach pôjde dcéra z druhého manželstva, Marta

Sám Ortega dá rád na názor svojich zamestnancov v obchodoch, a nechá sa nimi inšpirovať pri následných návrhoch. Veď sú to oni, ktorí trávia čas so zákazníkmi a počúvajú ich želania. Takýmto spôsobom sa Ortegova spoločnosť odlišuje od ostatných sietí rýchlej módy.

„Ak sa rozpráva s nejakým predavačom a páči sa mu, čo mu hovorí, bude mu venovať väčšiu pozornosť než akémukoľvek manažérovi,“ povedal o Ortegovi agentúre Reuters riaditeľ Inditexu Pablo Isla.

ZARA sa vyznačuje obrovskou rýchlosťou, keď dokáže každé dva týždne obmieňať sortiment v obchodoch. Zákazníkov tak „núti“ nakupovať v podstate neustále, pretože by inak mohli prísť o nejaký kus, ktorý je dostupný len v limitovanom množstve. Nebude tovar dopĺňať, ale zmení ho úplne za nový. 

Nie je všetko zlato, čo sa blyští

Spoločnosť sa zaväzuje, že aspoň polovica oblečenia sa vyrobí v Španielsku, Portugalsku, Turecku či Maroku, namiesto presmerovania výroby len do krajín Ázie.

Najnovšie sa však skupina Inditex zaviazala, že sa bude toxickým látkam vyhýbať, ako uvádza aj slovenský Greenpeace. Avšak ZARA je stále na pomyselnom hľadáčiku environmentálnej škody, ktorú nadmerná výroba rýchlej módy spôsobuje. Oblečenie alebo zvyšky z výroby končia ako textilný odpad, ktorý je globálnym problémom.

Taktiež má za sebou kauzy s nedostatočným ocenením pracovníkov v Brazílii.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie