Denník N

Dubovcová: Štát opakovane zlyháva pri ochrane detí

Ombudsmanka sa prípadom z Galanty bude zaoberať. Informácie z resocializačného zariadenia ju až tak neprekvapili.

Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová tiež preverí, čo sa v minulosti dialo v resocializačnom zariadení Čistý deň v Galante. V sobotu ráno prišiel aj do jej kancelárie podnet ohľadom medializovaného prípadu maloletej Natálie.

Dubovcová priznala, že tento prípad ako keby len dokresľoval to, na čo jej úrad už dlhodobo upozorňuje. Aj to je dôvod, prečo sa naň bližšie pozrú.

„Pre mňa to nie je prekvapením, že niečo takéto vyplávalo na verejnosť. Je tu opakované zlyhávanie v oblasti ochrany práv detí,“ povedala Dubovcová novinárom.

Štátne inštitúcie sú totiž podľa nej nastavené dosť formalisticky. „Dieťa ako keby bolo len prostriedkom na získavanie pracovných miest alebo zdrojov od štátu,“ myslí si.

To, ako fungujú úrady vo vzťahu k starostlivosti o deti, je aj hlavnou témou nového prieskumu, do ktorého sa kancelária ombudsmanky pustila.

Vypočul niekto Natáliu?

Dubovcová si počká, čo urobí prokuratúra a ako sa k prípadu postaví komisárka pre deti Viera Tomanová. „Potom to vyhodnotíme, ale určite pôjdeme zisťovať informácie aj na miesto,“ dodala ombudsmanka.

Zaujímalo by ju aj to, či sa súd pri rozhodovaní o ústavnej starostlivosti o dievča zaujímal aj o jeho názor. Pripomenula, že Natália má 14 rokov, a teda vie povedať svoj názor a nemusela ju na súde zastupovať len kolízna opatrovníčka zo sociálneho úradu. Názor detí však často sudcov nezaujíma.

Areál resocializačného zariadenia Čistý deň v Galante. Foto – Denník N
Areál resocializačného zariadenia Čistý deň v Galante. Foto – Denník N

Dubovcová nemá zatiaľ podrobné informácie k tomuto prípadu, no myslí si, že napríklad pred umiestnením do ústavnej výchovy by sa mal vždy najskôr uprednostniť iný typ starostlivosti. Či v tomto prípade mohlo byť iné a lepšie riešenie, ako ponúkla sociálna úradníčka matke dievčaťa, nevie ešte verejná ochrankyňa práv vyhodnotiť. Po preštudovaní spisu však vie zhodnotiť, „či sa konalo v záujme dieťaťa“.

V záujme dieťaťa je často formulka, za ktorú sa sociálne úrady skrývajú pri rozhodnutiach. Z minulosti však už poznáme viacero prípadov, keď tak v skutočnosti nekonali.

Prinášame výber tých, ktoré najviac rezonovali v spoločnosti.

Utýraná Lucka

Bol to šok pre všetkých, keď sa v bratislavskom byte našlo pred štyrmi rokmi telo len päťročnej Lucky. Tri roky ju mŕtvu ukrývali po tom, ako ju utýrali na smrť.

Dievčatko nikomu nechýbalo, hoci nechodilo do škôlky, neprihlásili ho do školy a nemalo za sebou ani povinné preventívne návštevy u lekára. Aj v dôsledku tohto prípadu musia dnes už rodičia nahlasovať, kto sa o ich deti po dovŕšení troch rokov stará.

Luckin otčim aj mama už tresty poznajú – odpykajú si 18,5 a 14 rokov.

Matka Lucky si vraždu dcéry odsedí. Foto - TASR
Luckina matka si vraždu dcéry odsedí. Foto – TASR

Konanie so sociálnou úradníčkou, ktorá mala problémovú rodinu na starosti a dostala viacero podnetov, nie je ešte uzavreté. Pôvodne jej sudca vymeral dvojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov. Voči trestnému rozkazu však podala odpor, takže neplatí.

Hladné deti v reedukačných domovoch

Verejnú ochrankyňu práv prípad v resocializačnom zariadení v Galante až tak neprekvapil aj preto, že to bol práve jej úrad, ktorý upozornil na nedostatky reedukačných domovov. Prieskum zhodnotila slovami, že kam prišli, tam našli nejaké zlyhanie.

Verejnosť si zapamätá najmä konštatovanie o hladujúcich klientoch. Rok a pol pritom trvalo, kým sa Dubovcovej podarilo vybojovať zvýšenie normatívu na stravu pre tieto zariadenia.

Šokujúce bolo aj zistenie, že deti v týchto zariadeniach môžu zatvárať až na 24-hodinové samotky, či to, že na nich dohliadajú bývalí zamestnanci Zboru väzenskej a justičnej stráže. Nekvalifikovaní pracovníci zariadení boli ďalším vážnym nedostatkom, na ktorý úradníci od ombudsmanky prišli. Rovnako ako na plesne v sociálnych zariadeniach či opadávajúce kachličky.

Neľudské odoberanie detí

Tento rok v máji verejnosť pobúril prístup úradníka pri výkone súdneho rozhodnutia. Stalo sa to na základnej škole v Brehoch, odkiaľ pochádzalo video z násilného odvedenia malého Marca.

K odobratiu prváka Marca z triedy počas vyučovania sa vyjadrovala aktivistka a blogerka Monika Kozelová, právna zástupkyňa starej mamy Marca Veronika Škodová, stará mama Marca, Marta Kolárová a riaditeľka školy v Brehoch Mária ŠŠkodová. FOTO TASR
K odobratiu prváka Marca z triedy počas vyučovania sa vyjadrovala aktivistka Monika Kozelová, právna zástupkyňa Marcovej starej mamy Veronika ŠŠkodová, Marcova stará mama Marta Kolárová a riaditeľka školy v Brehoch Mária ŠŠkodová. Foto – TASR

Na zverejnenom videu bolo počuť a vidieť jeho krik a plač pred ostatnými spolužiakmi v triede. Tento prípad odhalil ďalšie systémové zlyhávanie. Marco totiž nie je jediné dieťa, ktoré takto odvliekli úradníci pred očami kamarátov.

Vyšší súdny úradník po medializácii prípadu prišiel o miesto. Sociálnu úradníčku, ktorá mala hájiť záujmy dieťaťa, kompetentní opäť bránili.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Čistý deň

Slovensko

Teraz najčítanejšie