Denník N

Ukrajina podmieňuje odsun ťažkých zbraní zastavením paľby protivníka

Foto - AP
Foto – AP

Aj keď intenzita ostreľovania sa citeľne znížila, dochádza k nemu naďalej. Kyjev hlási koncentráciu separatistov pri Mariupole a Donecku.

Ukrajinské vojenské velenie v pondelok uviedlo, že nezačne so sťahovaním ťažkých zbraní, kým proruskí separatisti neprestanú s útokmi na pozície ukrajinskej armády.

Ostreľovanie pretrváva napriek tomu, že obe strany sa zaviazali rešpektovať prímerie, ktoré platí od polnoci 15. februára.

Počas víkendu proruskí separatisti a ukrajinské velenie uzavreli dohodu, že začnú so sťahovaním ťažkej bojovej techniky v súlade s harmonogramom, ktorý je súčasťou dohody podpísanej 12. februára v Minsku.

Hovorca ukrajinskej armády Anatolij Steľmach konštatoval, že intenzita ostreľovania sa v posledných dňoch citeľne znížila a v noci na pondelok boli pozície ukrajinskej armády terčom paľby protivníka len dvakrát – v prvom prípade z ručných zbraní, v druhom prípade bolo nasadené delostrelectvo.

Iný hovorca ukrajinských ozbrojených síl, Vladyslav Selezňov, však spresnil, že práve vzhľadom na pokračujúcu paľbu „nemôže byť zatiaľ ani reči o stiahnutí zbraní“.

Proruskí separatisti aj v pondelok zopakovali, že pokračujú v sťahovaní svojich zbraní od demarkačnej čiary v súlade s minskými dohodami. Pre agentúru RIA Novosti to vyhlásil jeden z lídrov Luhanskej ľudovej republiky (LĽR), Vladislav Dejnego, ktorý však nijako nekomentoval vyhlásenie hovorcu ukrajinskej armády Selezňova.

Dejnego zdôraznil, že povstalci rešpektujú dohodu o prímerí. „Je ticho. Prímerie sa prakticky neporušuje. Len zriedka sa ozvú výstrely z ručných zbraní a mínometná paľba,“ spresnil.

Agentúra UNIAN s odvolaním sa na vládne vojenské zdroje informovala, že v oblasti južne od Donecka badať upevňovanie pozícií protivníka a sústreďovanie posíl.

Najzložitejšia je situácia v oblasti smerom na prístavné mesto Mariupol, tvrdí ukrajinský vojenský analytik Dmytro Tymčuk. Povstalci tam podľa neho za posledných 24 hodín presunuli najmenej 350 ľudí, 15 nákladných a 20 obrnených vozidiel vrátane šiestich tankov.

Koncentráciu živej sily a techniky podľa Tymčuka badať aj v Donecku, kam sa zrejme presunul rad jednotiek, ktoré sa v uplynulých týždňoch zapojili do bojov o Debaľceve, odkiaľ sa minulý týždeň stiahla ukrajinská armáda.

Podľa agentúry Ukrinform odvolávajúcej sa na velenie vládnej protiteroristickej operácie (ATO), vládne jednotky naďalej udržiavajú obranu demarkačnej čiary, pričom „nereagujú na provokácie protivníka“.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie