Denník N

Štát o sexe v centre v Galante vedel, skontroloval to tam a nechal Čistý deň fungovať ďalej

Minister práce, šéf ústredia práce Ján Richter a ombudsmanka pre deti Viera Tomanová. Foto – TASR
Minister práce, šéf ústredia práce Ján Richter a ombudsmanka pre deti Viera Tomanová. Foto – TASR

Riaditeľ resocializačného centra Čistý deň v Galante priznal, že jedna chovankyňa mala sexuálny styk, keď bola umiestnená v jeho zariadení. Mal to byť „sex na rozlúčku“.

Pohlavný styk Natálie v resocializačnom centre Čistý deň v Galante je dnes už potvrdenou udalosťou. Stalo sa to pred dvoma rokmi, keď malo dievča, ktoré sa dostalo do problémov pre návykové látky, 14 rokov. Styk mala s klientom centra, ktorý bol vo 4. fáze svojej resocializácie. Čo to znamená?

Ide o muža, ktorý sa liečil zo závislosti od drog a pomáhal v rámci svojej resocializácie aj iným ľuďom v centre, ktorí boli v nižších fázach liečby. O pohlavnom styku maloletej priniesla prvé informácie opozičná poslankyňa Natália Blahová (SaS).

Riaditeľ sex potvrdil

Riaditeľ centra Peter Tománek dnes pre .týždeň potvrdil, že k sexuálnemu styku došlo. Muža mal prepustiť. „Ten styk bol dobrovoľný, bol na rozlúčku,“ povedal v diskusii .týždňa . Dievča aj muž podľa Tománka pristúpili k sexu dobrovoľne, pretože muž zo zariadenia odchádzal. Poslankyňa Blahová hovorí, že dievča má inú verziu. Muž bol podľa nej rodičom aj dievčaťu predstavený ako terapeut, čo riaditeľ popiera.

Reedukačný domov v Galante. Foto N – Roman Pataj
Reedukačný domov v Galante. Foto N – Roman Pataj

Sexuálny styk s maloletou je však trestný čin. Prípadom sa zaoberala trnavská polícia, matka Natálie totiž podala trestné oznámenie. Aj keď potvrdili, že pohlavný styk prebehol, trestné oznámenie ukončili bez toho, aby muža za sex s maloletou stíhali, aj keď urobil trestný čin.

Ako je to možné? „Dopustil sa jednoznačne trestného činu,“ hovorí detská ombudsmanka Viera Tomanová, ktorá sa oboznámila s výsledkom trestného oznámenia. „Skutok sa stal, ale vyhodnotili to na základe toho, že nevedel, koľko má rokov.“ A ako je to možné? „Bolo to medzi klientmi,“ odpovedala bývalá ministerka práce za Smer.

Tomanová tvrdí, že požiadala, aby prokuratúra preverila trestné oznámenia na toto centrum, ktoré v minulosti zastavili. Generálna prokuratúra už vo veci začala konať.

Video: Fico k prípadu zneužívaní: Postup zodpovedných riešiť túto vec, je štandardný 
autorka: Martina Koník

A ako takýto záver vyšetrovania vysvetľuje polícia? „V rámci vyšetrovania bolo vykonané okrem iných dôkazov aj znalecké dokazovanie z psychologického vyšetrenia, ktorého závery umožňovali v kontexte s inými dôkazmi konštatovať, že oznámený skutok nie je trestným činom,“ tvrdí polícia.

Riaditeľ Tománek sa už vrátil z pobytu v Chorvátsku, kde sú teraz klienti centra (Natália je na Slovensku v inom zariadení), a prišiel včera na parlamentný výbor pre ľudské práva. Na otázky novinárov nereagoval.

Ministerstvo aj ústredie o tom vedeli

O tom, že maloletá mala v centre Čistý deň pohlavný styk, vedelo od roku 2014 ministerstvo práce aj ústredie práce. Centrum dostáva na každého klienta, ktorý tam je na základe rozhodnutia súdu, peniaze od štátu. Ministerstvo mu udeľuje akreditáciu a má právomoc mu ju aj odobrať, konať v tomto smere však nikdy nezačalo.

Minister práce Ján Richter (Smer) na parlamentnom výbore povedal, že v zariadení spravili po tomto podnete kontrolu a na jej základe akreditáciu centru predĺžili.

Opoziční poslanci hovoria, že Čistý deň mal o akreditáciu prísť. Miroslav Beblavý (nezaradený) upozornil na zákonnú možnosť ministerstva zrušiť zariadeniu akreditáciu, ak ohrozuje život alebo zdravie a vývin dieťaťa. Ak sa potvrdia výpovede zverejnené v médiách, tak centrum už malo byť dávno zatvorené, upozornil Beblavý.

Ministerstvo sa bráni, že orgány činné v trestnom konaní trestné oznámenie o sexuálnom styku zastavili. Podľa Beblavého sú to dve rozdielne veci a ministerstvo má zabezpečiť, aby akreditáciu mali bezpečné zariadenia. „Štát má absolútnu zodpovednosť za deti, ktoré nie sú v zariadení dobrovoľne, čo je aj tento prípad,“ dodal.

Aj Natália Blahová, ktorá je aj členkou výboru pre ľudské práva, tvrdí, že minister má zo zákona právo na okamžité začatie konania vo veci odobratia akreditácie. Dokonca má právomoc okamžite zrušiť akreditáciu, ak je ohrozený život a zdravie maloletých detí. „A toto nastalo,“ povedala. Dievčatá boli podľa nej v chránenom prostredí a ony aj ich rodičia čakali, že budú ochránené.

Ministerstvo však konanie na odobratie ani nezačalo, a pritom bolo potvrdené, že k trestnému činu došlo. V utorok má začať v centre kontrola ministerstva práce, ústredia práce aj akreditačnej komisie. Takéto kontroly už spravili v zariadení dve, a ani po jednej sa nezačalo konanie odobratia akreditácie.

Generálna prokuratúra preverí zastavené trestné oznámenia na Čistý deň
Autorka: Martina Koník

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Čistý deň

Slovensko

Teraz najčítanejšie