Denník N

Natália v koalično-opozičnom svete

Ak sa o Bašternáka rozpúta koalično-opozičný spor, je to normálne. V prípade dieťaťa je to choré.

Príbeh Natálie z resocializačného zariadenia v Galante je ukážkovým príkladom, ako slovenská politika nefunguje ani v takýchto chvíľach. Opoziční politici majú absolútne jasno, že vládni predstavitelia pri riešení kauzy zlyhávajú. A – napríklad slovami Miroslava Beblavého – necítia „ani atóm empatie“.

Naopak, koaliční politici bez náznaku pochybnosti o svojich chybách hovoria o opozičných „politických hrách“ (minister Ján Richter) či o „politike zla“ (premiér Robert Fico).

Nič medzi, je to len buď – alebo. Žiadny vážnejší pokus v zmysle skúsme niečo spoločne urobiť.

Z tohto pohľadu je vedľajšie, že búrka, ktorú blog Natálie Blahovej rozpútal, sa už nedá zastaviť a prípad konečne smeruje k veľmi oneskorenému vyšetreniu. Pretože aj vtedy, keď sa bavíme o zneužívaní detí, politici navonok vysielajú najmä signály, že neexistuje téma, pri ktorej dokážu zachovať chladnú hlavu zbavenú koalično-opozičného videnia sveta.

Očami občana je pritom dôležité toto: tak ako v kauze Bašternák, aj tu máme prípad, keď štátne orgány vedeli o závažných podozreniach, ale buď ich nechceli, alebo nedokázali vyšetriť. Presne také sú prejavy zlyhávajúceho štátu. Kým sa týkajú miliónových podvodov s DPH, je to poburujúce, ale aj ťažšie uchopiteľné.

Takéto osobné hrôzy sú však ešte varovnejšie, pretože je väčšia šanca, že sa pritrafia komukoľvek z nás. Preto by bolo strašne fajn, keby politici dokázali zabudnúť na utkvelú predstavu, že v druhom tábore sú len nepriatelia.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Čistý deň

Komentáre

Teraz najčítanejšie