Denník N

Najstarší líder sveta opulentne oslavuje, jeho občania hladujú

Mugabe a jeho žena Grace. Foto – TASR
Mugabe a jeho žena Grace. Foto – TASR

Prezident Zimbabwe Robert Mugabe sa nemôže nasýtiť narodeninových párty. Potrpí si na okázalosť a prejavy obdivu od svojich podriadených. Najstarší líder sveta oslávi cez víkend 91 rokov. Obrovská párty, ktorú zaplatia jeho priaznivci, bude stáť milión dolárov. Opozícia v jednej z najchudobnejších krajín sveta je zhnusená.

Robert Mugabe, ktorý vládne Zimbabwe nepretržite (najprv v rokoch 1980 – 1987 ako premiér, potom ako prezident, pričom funkciu premiéra nechal zrušiť) takmer 35 rokov, žije v paralelnom svete.

Jeho občania pre jeho nekoncepčnú ekonomickú politiku a pozemkovú reformu hladujú, vo svete ho zaznávajú a trestajú sankciami za flagrantné porušovania ľudských práv a nedarí sa mu ani zdravotne. On však tvrdí, že v Zimbabwe je všetko v poriadku a kto hovorí niečo iné, je klamár alebo agent.

Oslava pre Mugabeho

Oslava jeho narodenín, pre ktorú podľa britských médií okrem iného zabijú divé zvieratá za 78-tisíc libier a na ktorú pozval 20-tisíc hostí, je krutým výsmechom vyhladovaným obyvateľom Zimbabwe. OSN uvádza, že pre podvýživu má jedno z troch detí poruchy rastu.

Tvrdenia tamojších médií, že 91-ročný prezident, ktorý pravidelne cestuje na kliniku v Singapure, je zdravý ako buk, sú zase podľa opozičných aktivistov totálnym prekrútením pravdy a dôkazom, že Mugabeho režim je založený na klamstvách.

Pošmyknutie ako dar od Boha

A zrejme aj na kulte osobnosti. Keď sa začiatkom minulého mesiaca prezident po prejave v Harare pošmykol a takmer spadol (vraj sa mu to stáva denne), bol internet plný uštipačných koláží na prezidentovu adresu. Objavili sa aj názory, že Mugabe by mal využiť svoj zdravotný stav ako dobrú zámienku na odchod z funkcie. Miestne noviny však písali, že Mugabe je pri plnej sile, pád zvládol perfektne a bol to vlastne dar od Boha.

Mugabe o sebe hovorí ako o oddanom katolíkovi, hoci jeho dlhoročný mimomanželský pomer so sekretárkou, nenávisť k oponentom a svojský výklad náboženstva ho dosť diskvalifikujú. „Prekonal som aj Ježiša. Ten zomrel a vstal z mŕtvych len raz. Ja som už zomrel a vstal mnohokrát,“ povedal novinárom v roku 2012, keď sa objavili špekulácie, že trpí na zhubné ochorenie.

Chce vládnuť aj po roku 2018

Mugabe je taký presvedčený o svojich nadprirodzených schopnostiach a dlhovekosti, že hodlá kandidovať na prezidenta ešte aj v roku 2018. Ak by to predsa nevyšlo, v zálohe je jeho manželka Grace. Jeho bývalá sekretárka sa považuje za korunnú princeznú Zimbabwe.

Mugabe vedel rečniť aj hodiny, ale v poslednom čase na stretnutiach skôr zaspáva. Jeho politika mala devastačný efekt na bývalú britskú kolóniu, ktorá získala nezávislosť v roku 1980. „Preslávil“ sa volebnými podvodmi, fyzickou likvidáciou svojich protivníkov, brutálnym potláčaním povstaní proti jeho vláde.

Jeho kredit bojovníka proti koloniálnej nadvláde sa celkom rozplynul. Odborníci mu k dobru rátajú azda len to, že tento bývalý učiteľ vychovaný jezuitmi sa postaral o to, aby sa zásadne zvýšila gramotnosť občanov Zimbabwe.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie