Denník N

Vyšetrovali Brhelovo IT, Ficove ihriská a Kaliňákove tendre, teraz to úradníci sami vzdávajú

Z Protimonopolného úradu po tlaku vedenia odchádza riaditeľ odboru kartelov. Jeho kolegovia sa ho zastali listom, no keď neuspeli, rozhodli sa úrad opustiť.

Tento málo známy úrad spomínali médiá posledné mesiace pomerne často. Za všetky novinové titulky len pár: „Protimonopolný úrad potvrdil kartel pri výstavbe košického urgentu“. „Kartel gastrolístkových firiem potvrdený, dostali pokutu takmer tri milióny eur“. „Úradníci sa dostali na stopu IT kartelu s Brhelom v pozadí.“ „IT firmy sa opreli do drzého úradu.“

Tajné dohody medzi firmami predávajúcimi gastrolístky, mliekarňou Rajo a obchodnými reťazcami, či podozrenie na rozdelenie trhu s informatizáciou žúp medzi veľkými IT hráčmi, patrili k najväčším kauzám, na ktorých na Protimonopolnom úrade, a najmä na jeho odbore kartelov, pracovali.

Šéf úradu, nominant Mosta-Híd Tibor Menyhart sa v nedávnom rozhovore pre Denník N chválil, že necítia žiadne tlaky od politikov. „My sme nikdy nevyhodnocovali svoje zásahy podľa toho, do čej firmy kráčame,“ presviedčal. „Ak je to podnikateľ, pri ktorom máme podozrenie, že je účastníkom kolúzie alebo nejakej nezákonnej dohody, tak postupujeme podľa zákona. Poviem to takto: nebol som nikdy zavolaný na koberček, nemám takúto spätnú väzbu.“

Napriek tomu sa zdá, že sa pomery na úrade toto leto zmenili. Riaditeľ odboru kartelov Peter Demčák po tlaku vedenia úradu odchádza. A zamestnanci úradu proti tomu protestujú.

Šéf PMÚ Tibor Menyhart. Foto N - Tomáš Benedikovič
Šéf PMÚ Tibor Menyhart. Foto N – Tomáš Benedikovič

Razie u Brhela a kontrola Ficových ihrísk

Demčák nastúpil na úrad v roku 2013. Krátko nato sa na jeho oddelení začalo vyšetrovať viacero veľkých podozrení z nezákonných dohôd. Pre podnikateľov v IT biznise bolo prekvapivé, že sa úrad začal zaujímať aj o milióny eur z eurofondového Operačného programu Informatizácia spoločnosti (OPIS), z ktorých sa mala financovať digitalizácia verejnej správy.

Po odchode z parlamentu sa Jozef Brhel pre médiá nechal fotiť zriedka. Tu je ešte poslanec. Foto - Archív TASR
Po odchode z parlamentu sa Jozef Brhel pre médiá nechal fotiť zriedka. Tu je ešte poslanec. Foto – Archív TASR

Úradníci rúbali vysoko. Začiatkom roka 2014 nakráčali do veľkých IT firiem, ktoré z verejných peňazí určených na IT projekty roky žili. Na ich zozname sa ocitol Datalan, Ness, Microcomp, ale aj DWC, firma spojená s menom Jozefa Brhela, médiami označovaného za mecenáša vládneho Smeru. Zákazky, o ktoré sa zaujímali, sa čoskoro ukázali ako problémové.

Úrad prešetroval napríklad podozrenia z veľkej dohody medzi týmito firmami pri informatizácii žúp. Európska komisia vyhodnotila ako nepodarené hneď tri zo šiestich týchto zákaziek. Firma DWC pri nich hrala hlavnú úlohu, aj keď na prvý pohľad bola len jedným z dodávateľov.

Protikartelový odbor sa zaujímal aj o to, ako DWC získala trojmiliónovú zákazku na patentovom úrade, ktorá tiež neprebieha bez problémov. S dodaním systému sa mešká už o rok. Stále nie je hotový a podľa zmluvy čakajú Brhelovu spoločnosť státisícové sankcie.

Odbor kartelov mal na stole aj ďalšie podozrenia, ktoré mohli byť vnímané ako politicky citlivé. Vyšetrovali napríklad podnet Transparency International na možný kartel pri výstavbe takzvaných Ficových multifunkčných ihrísk. Tie si z prostriedkov Úradu vlády budovali desiatky obcí, pričom väčšie šťastie mali tam, kde majú starostu Smeru.

Transparency navyše na siedmich vybraných obciach zistilo, že firme M.Cup, ktorá dedinám ihriská stavala, sa takmer vždy podarilo vyhrať vtedy, ak v tendri súťažila s opakujúcou sa dvojicou firiem, MPL Staving a Rekord TK. Uzatvorili spolu dohodu?

Hovorkyňa PMÚ Adriana Oľšavská potvrdila, že prípad odbor kartelov preveruje. „V tejto veci prebieha šetrenie a uskutočňujú sa vyšetrovacie, ako aj procesné úkony. Aby nedošlo k ohrozeniu niektorých úkonov, nemôžeme v tejto fáze poskytnúť viac informácií.“

Okrem toho sa na PMÚ zaoberajú aj nákupom protipovodňovej a hasičskej techniky, ktorú štát vo veľkom odovzdával obciam. Ihriská aj protipovodňové vozíky sa mnohým spoja s obdobím krátko pred voľbami. Kým ihriská chodil na dediny odovzdávať Robert Fico, s darčekom pre hasičov sa v regiónoch ukazoval Robert Kaliňák.

Multifunkčné ihirsko. Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Multifunkčné ihrisko. Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Nový podpredseda a pochybné pokyny

Demčák prišiel na Protimonopolný úrad dva roky po tom, čo v roku 2011 stoličku predsedu získal Menyhart. Všetky vyšetrovania pod jeho vedením sa teda diali počas jeho funkčného obdobia. Čo sa teda zmenilo? Naznačujú to zamestnanci odboru, ktorí sa nedávno Demčáka zastali v liste predsedovi úradu Menyhartovi. Denník N ho má k dispozícii.

„S poľutovaním musíme konštatovať, že sme nepríjemne prekvapení zo skutočnosti, že v posledných dňoch sú zo strany vedenia úradu, predovšetkým však jeho súčasného podpredsedu, vykonávané kroky, ktoré podľa nášho názoru smerujú k zmene súčasného pozitívneho vývoja činnosti odboru kartelov a pravdepodobne aj úradu ako celku,“ napísali v liste.

Tým podpredsedom je Boris Gregor, ktorý do funkcie nastúpil krátko po parlamentných voľbách, v apríli tohto roka. Bojovať proti nezákonným dohodám či posudzovať koncentrácie na trhu prišiel z firiem, kde sa podobným témam nevenoval. Roky pracoval v spoločnosti Belimex, ktorá distribuuje knižky, potom sa presunul do Bratislavskej vodárenskej.

List podpísali štyria z desiatich zamestnancov antikartelového odboru a priamo hovoria o ohrození nezávislosti úradu. „Pokyny, ktoré podpredseda úradu v poslednej dobe adresuje odboru kartelov, v nás vzbudzujú odôvodnené pochybnosti o tom, či úrad bude pod jeho vedením schopný naďalej vykonávať svoje činnosti riadne, odborne a nezávisle,“ píšu.

Dnes už bývalý šéf na odbore kartelov PMÚ Peter Demčák. Foto - TASR
Dnes už bývalý šéf na odbore kartelov PMÚ Peter Demčák. Foto – TASR

Celý text listu vznikol ako reakcia zamestnancov na to, že vedenie úradu sa rozhodlo potrestať Demčáka za porušenie pracovnej disciplíny. Ako jeho kolegovia píšu, za čisto formálne pochybenie.

„Riaditeľovi odboru kartelov neboli vytknuté žiadne podstatné pracovné pochybenia v odbornej alebo manažérskej rovine, ale bolo mu vytknuté iba nedodržanie formálnych interných predpisov,“ píše sa v texte. „Tieto dôvody preto považujeme za vykonštruované a účelové, ktoré zároveň nespĺňajú ani základné požiadavky na  pozbavenie riadiacej funkcie, či ukončenie služobného pomeru.“

Hovorkyňa úradu Oľšavská napísala, že vedenie úradu nakoniec dospelo k záveru, „že nie je dôvod pristúpiť k stanoveniu závažnosti porušenia služobnej disciplíny, respektíve uplatňovať iný postih.“

Neodchádza iba Demčák

Podľa zamestnancov úradu bolo cieľom vedenia dostať Demčáka preč. Podarilo sa. Od septembra už nie je riaditeľom odboru kartelov a do mesiaca by mal na Protimonopolnom úrade skončiť úplne. Neprepustili ho, formálne sa s úradom na výpovedi dohodol. Demčák na otázky Denníka N len krátko povedal, že na úrade došlo k okolnostiam, pre ktoré si tam nevie predstaviť ďalej pracovať.

„Dôvody ukončenia, či už zo strany zamestnanca, alebo zamestnávateľa, v dohode uvedené nie sú,“ reagovala stručne hovorkyňa PMÚ Oľšovská. Spory na úrade po príchode nového podpredsedu však priznala. „Je prirodzenou súčasťou každého pracovného procesu, že dochádza aj k rozdielnym stanoviskám a postojom k jednotlivým záležitostiam. Tie sa riešia primárne formou diskusie.“

PMÚ odmieta, že by za „pokynmi, ktoré vzbudzujú pochybnosti“, ako spomínajú jeho zamestnanci, boli politické tlaky či citlivé kauzy, ktorým sa úrad venoval. „Úrad nie je ovplyvňovaný nikým mimo úradu, podpredseda úradu neovplyvňuje konania,“ reagovala Oľšovská. „ V zmysle platného organizačného poriadku úradu je zodpovedný za prvostupňové konanie a činnosť jemu podriadených výkonných odborov.“

Zamestnanci odboru s tým nesúhlasia. Menyharta dokonca vyzvali, aby Gregora vymenil. „Žiadame o vykonanie takých krokov, na základe ktorých by sme mohli znovu nadobudnúť dôveru v nezávislú a kompetentnú činnosť vedenia úradu. V tejto súvislosti navrhujeme, aby do funkcie podpredsedu bola vymenovaná osoba s dostatočným odborným a osobnostným kreditom.“

List, napísaný ešte počas leta, končí vetou, v ktorej ľudia z úradu pripúšťajú aj svoj odchod. V týchto dňoch sa stáva realitou – dvaja zamestnanci sa už odísť rozhodli. Spolu s riaditeľom bude teda na odbore o troch ľudí menej. Podľa vedenia PMÚ sa však nedeje nič zásadné.

„Ku koncu septembra 2016 odchádzajú traja zamestnanci odboru kartelov z desiatich,“ vraví hovorkyňa Oľšovská. „Zostáva sedem súčasných zamestnancov. Táto situácia neohrozuje chod odboru.“ Odchody a príchody zamestnancov sú podľa nej prirodzenou súčasťou činnosti úradu, dôjde len k prerozdeleniu prípadov a odbor doplnia o nových ľudí.

Úradníci zaisťovali aj počítače. Ilustračné foto – TASR
Úradníci zaisťovali počítače. Ilustračné foto – TASR

Brhela možno nikdy nevyšetria

Rozhodujúce je, čo sa po personálnych zmenách na úrade stane s citlivými prípadmi, ktoré odbor kartelov vyšetroval. Pri tých najvýbušnejších – teda vyšetrovaní kartelových dohôd pri zákazkach, na ktorých pracovala Brhelova DWC, pritom veľmi reálne môže nechať dôkazy zničiť súd.

Razie u Brhela sa totiž diali paralelne s podobnými inšpekciami v IT firmách Datalan či Capgemini, ktoré s DWC na župných IT tendroch spolupracovali. Zamestnanci PMÚ počas razií skopírovali dáta z notebookov a mobilov zamestnancov IT firiem na externé disky, ktoré zobrali na úrad a neskôr v nich hľadali dôkazy o prepojení súťažiacich firiem.

Datalan a Capgemini však inšpekcie označili za nezákonné a podarilo sa im na Najvyššom súde dosiahnuť, aby úrad dôkazy nemohol použiť. Rovnakú žalobu na úrad už podalo aj DWC, a je pomerne pravdepodobné, že dosiahne podobný rozsudok. Podľa hovorkyne PMÚ by verdikt mohol ovplyvniť nielen župné zákazky, ale aj preverovanie zmluvy s patentovým úradom.

Výsledky podozrenia z kartelu pri Ficových ihriskách sú zatiaľ v nedohľadne, podobne ako podnet na nákup protipovodňovej techniky pre obce, ktoré pred voľbami jazdil rozdávať minister vnútra Robert Kaliňák. Do všetkého pritom vstupuje fakt, že na jeseň by mala vláda Smeru, SNS a Mosta-Híd rozhodovať o tom, či predseda PMÚ zostane vo svojej funkcii.

Tibor Menyhart už avizoval, že by o to stál. „Viem si predstaviť, že by som pokračoval,“ povedal pre Denník N začiatkom augusta.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie