Denník N

Rasistických útokov v Poľsku pribúda, profesorovi rozbili čelo, pretože hovoril po nemecky

Profesor histórie Jerzy Kochanowski skončil s rozbitým čelom, hovoril v električke po nemecky. Reprofoto – N
Profesor histórie Jerzy Kochanowski skončil s rozbitým čelom, hovoril v električke po nemecky. Reprofoto – N

Kým poľská vláda rieši xenofóbne útoky a smrť Poliaka v Británii, nárast xenofóbie doma ignoruje.

Minulý týždeň išiel Jerzy Kochanowski električkou číslo 22. Profesor histórie z Varšavskej univerzity sprevádzal po meste svojho nemeckého kolegu z univerzity v Jene, rozprávali sa, pochopiteľne, po nemecky.

Opodiaľ sedeli dvaja muži, asi 40-roční. Podľa profesora mali niečo vypité, no neboli opití.

„Náhle jeden z nich povedal, aby sme sa nerozprávali po nemecky, ale po poľsky. Pokojne som mu odpovedal, že nemôžeme, pretože kolega po poľsky nehovorí. Vtedy udalosti nabrali spád,“ povedal neskôr Kochanowski pre portál Polityka.

Jeden z mužov vstal a udrel ho hlavou do tváre, po ktorej sa mu spustili cícerky krvi. „Výsledkom je, že mám na čele päť stehov. Páchatelia, ktorých som sa snažil zadržať, utiekli,“ dodal pre TVN Warszawa.

Poľsko pre Poliakov

Profesorovi a jeho priateľovi nikto z električky nepomohol. Šofér električky mu najskôr povedal, aby sa išiel biť von. Keď zistil, že je obeť, nereagoval, tvrdí profesor. Neprivolal ani políciu, pretože povedal, že v jeho električke nefunguje vysielačka. Páchateľov nechytili. Len jedna z cestujúcich mu podala vreckovky na ranu.

O čosi lepšie sa zachovali pasažieri vo varšavskom metre o dva dni neskôr. Jeden muž v čiernej košeli podľa svedkov nadával dvom mladým Ázijkám. „Kričal, že sa majú odje…ť z Poľska, že Poľsko je pre Poliakov a ony sú tu určite nelegálne,“ napísala na Facebooku Maria Cywinska, ktorej príspevok prípad medializoval.

Dievčat sa podľa nej zastal jeden mladý Poliak, odviedol ich na koniec vagóna a zavolal interkomom vodiča metra aj políciu. „Chceš sa so mnou hrať,“ povedal mu muž v čiernom tričku. Polícia prišla na najbližšej stanici a zadržala ho.

Počet útokov stúpa

Toto sú dva čerstvé prípady xenofóbnych útokov v Poľsku, ktorých počet od minulého leta u našich susedov výrazne narástol. „V súčasnosti je najväčšia vlna xenofóbnych útokov v Poľsku od konca komunizmu. Predtým útokov bývalo viac ako desať za týždeň, teraz ich je niekoľko za deň. Ide o verbálne, ale aj fyzické útoky,“ hovorí pre Denník N Staszek Czerczak z protirasistického spolku Nigdy wiecej (Nikdy viac).

Presné údaje za tento rok ešte nie sú. No podľa prokuratúry sa vlani riešilo skoro 1550 prípadov zločinov z neznášanlivosti, z toho vyše 1160 bolo nových. V roku 2014 ich bolo 1365, predtým vyše 800.

Podľa Czerczaka sa to zmenilo minulé leto, keď vrcholila migračná kríza. „Niektoré strany mali protiimigrantské postoje, hovorili ich v parlamente. Dalo to rasistom a homofóbom legitimitu,“ myslí si aktivista. Napríklad šéf vládnej strany Právo a Spravodlivosť Jaroslaw Kaczyński varoval pred chorobami, ktoré prinesú migranti.

Poľsko je pritom krajina, kde je len veľmi málo imigrantov z Blízkeho východu, rovnako ako príslušníkov menšín. Až 98 percent obyvateľov tvoria etnickí Poliaci. V krajine žije 900-tisíc Ukrajincov, no tí neprekážajú. Do krajiny síce v minulosti prišli desaťtisíce imigrantov z Čečenska, no mnohí odišli a v súčasnej vlne sa migranti Poľsku vyhýbajú.

Terčami útokov sa stávajú okrem nich aj tureckí predavači kebabov či študenti európskeho výmenného programu Erasmus (nielen tureckí).

Nadávanie na Portugalcov

Minulý apríl si to na vlastnej koži vyskúšali v meste Rzeszow študenti z Portugalska. Na skupinu 18-ročných Portugalcov zaútočil v hoteli, kde bývali, 41-ročný vojak, ktorý im nadával do ku…v a flákačov, ťahal ich za šaty a za vlasy. Nebol to však jediný incident, ktorému čelili v tomto meste na východe Poľska.

„Keď išli do mesta, čelili vulgarizmom po poľsky aj anglicky, ukazovali im prostredník. K takýmto situáciám dochádzalo v autobusoch, obchodoch aj na námestí. Keď prechádzali cez priechod pre chodcov, šoféri na nich trúbili,“ povedal pre rzeszow-news.pl učiteľ Stanisław Augustyn, ktorý ich mal na starosti. Dôvodom mohla byť ich tmavšia farba pleti.

Kvety na mieste smrteľného útoku na Poliaka v Británii. Foto - tasr/ap
Kvety na mieste smrteľného útoku na Poliaka v Británii. Foto – TASR/AP

Poľská vláda pritom nárast útokov ignoruje. „Nebude žiadna výnimočná reakcia, pretože sú to okrajové prípady,“ povedal pre TVN24 minister vnútra Mariusz Blaszczak.

Poľská vláda však veľmi silno protestuje proti súčasnej vlne protipoľských útokov v Británii, ktorá sa zdvihla po hlasovaní o brexite. Podľa denníka Gazeta prawna prišlo v Británii k vyše 3200 útokom z neznášanlivosti každé dva týždne. To je oproti minuloročným údajom nárast o tretinu.

V meste Harlow dokonca začiatkom septembra zabili jedného Poliaka v incidente, ktorý sa vyšetruje ako útok z neznášanlivosti. Skupina 15- a 16-ročných mladíkov zaútočila na dvoch starších Poliakov, 19-ročný muž pre zranenia hlavy skonal.

Do Británie preto prišli minulý týždeň dvaja poľskí ministri, britská premiérka Theresa Mayová vyjadrila „hlbokú ľútosť“ z útoku. „My sme tiež imigranti, sme v Británii, Holandsku či Nemecku, no doma robíme to isté, čo nám robia inde,“ povedal aktivista Staszek Czerczak.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Tusk

Svet

Teraz najčítanejšie