Denník N

Na daniach zaplatíme o 400 miliónov eur viac, vláda aj tak navrhuje ich zvýšenie

Foto – TASR
Foto – TASR

Nový odhad výberu daní ukazuje, že vláda pre svoje potreby nepotrebuje dvíhať dane. Naopak, mohla by znižovať dane alebo deficit.

Ľudia a firmy pošlú v tomto roku štátu do rozpočtu cez dane a odvody ešte o ďalších 400 miliónov eur viac (0,5 % HDP), hovorí nová prognóza analytikov ministerstva financií.

Na lepšiu predstavu: 400 miliónov je taká suma, za ktorú sa má postaviť asi 15 kilometrov bratislavského diaľničného obchvatu, s prehľadom by stačila na platové požiadavky učiteľov.

Hlavné zdroje vyšších príjmov štátu oproti plánu sú tri:

  • zlepšila sa ziskovosť firiem (v prvom polroku stúpla medziročne o 19 %), preto firmy odvedú štátu viac peňazí,
  • rastie zamestnanosť, preto sa platí viac odvodov,
  • zlepšil sa aj výber DPH. V druhom štvrťroku bola úspešnosť výberu DPH dokonca najlepšia od roku 2008.

ifpodhad

A prečo deficit klesá tak pomaly?

Vládni analytici zlepšili daňové odhady už aj v lete. Keď sa to všetko zráta, do rozpočtu má prísť o 1,1 miliardy viac, ako bol schválený rozpočet na tento rok.

Bude zaujímavé sledovať, aká časť z tejto sumy pomôže zlepšiť hospodárenie štátu a koľko sa z toho jednoducho minie. Minulý rok ukazuje, že zrejme bude platiť druhý predpoklad. Verejná správa mala napríklad v roku 2015 k dispozícii dodatočných 906 miliónov eur (1,2 % HDP) z daní a odvodov. Výsledok? Verejné financie skončili minulý rok s výrazne vyšším deficitom v porovnaní s plánom (takmer 3 % namiesto 2,49 %).

„Oveľa lepšie príjmy a nižšie úrokové výdavky neboli použité na redukciu deficitu – naopak, vláda minula viac, ako boli dodatočné zdroje,“ napísal nedávno v komentári člen Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Ľudovít Ódor.

Odhady príjmov štátu v roku 2016 robili vládni analytici od novembra 2013. Oproti vtedajším číslam sa prognóza postupne zlepšila o 2,73 miliardy. „Keby vláda celý neplánovaný nárast daňových príjmov použila na zníženie deficitu, mali by sme v tomto roku rozpočtový prebytok,“ povedal nedávno Radovan Ďurana z INESS.

No plánovaný deficit verejnej správy sa z 1,99 miliardy eur veľmi neznížil: teraz má byť 1,7 miliardy.

Tak načo idú hore dane?

„Ministerstvo financií mi poslalo mail, v ktorom hovorí, že budúci rok vyberie na daniach o 558 miliónov viac, než čakalo. Čakal som, že druhá veta bude: preto odvolávame všetky avizované zvýšenia daní a do zdravotníctva a školstva pôjde extra investícia. Na to však potrebujeme iného ministra financií… s víziou,“  napísal v reakcii na novú daňovú prognózu na Facebooku Miroslav Beblavý.

Daňové zmeny navrhované koalíciou majú v roku 2017 pomôcť rozpočtu sumou 114 miliónov, v roku 2018 sumou 239 miliónov. Zlepšený výber daní je však oveľa väčší, čo znamená, že ak by vláda vôbec dane nezvyšovala, aj tak by získala viac, ako pôvodne plánovala na ďalšie roky.

Aktuálne sa zvyšujú najmä špeciálne odvody pre firmy z regulovaných odvetví vrátane bánk a poisťovní. Rezonuje napríklad nový odvod 8 %, ktoré majú platiť poisťovne z tržieb z neživotných poistiek.

Vláda síce zvýši živnostníkom paušálne výdavky, ale ešte stále jej z dodatočných príjmov zostane veľká časť na to, aby znížila deficit.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie