Denník N

Ak sa ti neľúbi, choď si tie feťáčky strážiť sám

Resocializačný ústav Čistý deň v Galante. Foto N – Martina Koník
Resocializačný ústav Čistý deň v Galante. Foto N – Martina Koník

Počas týchto dní je vidno, že smeráci robia všetko preto, aby kauzu „Galantagate“ spolitizovali.

Autor je podpredsedom SaS

Rezorty práce a vnútra pod vedením Jána Richtera a Roberta Kaliňáka uviazli vo formalizme a byrokracii. Prípad zneužívania detí v resocializačnom centre Čistý deň ich usvedčuje z toho, že nie sú schopné poskytnúť účinnú pomoc slabým a ublíženým. A nielen účinnú, ale najmä včasnú, bez masívnych urgencií.

Najhoršie na tom však je, že chýba akákoľvek zdravá sebareflexia, priznanie chyby zo strany zodpovedných. Minister Kaliňák s dôveryhodnosťou klamára a podvodníka strká radšej hlavu do piesku a minister Richter kričí ako zmyslov zbavený na tých, ktorí sa rozhodli chrániť deti.

Namiesto toho, aby predseda vlády Robert Fico nasmeroval svojich ministrov k riešeniu problému, obhajuje zlyhania úradníkov, drží svojim ministrom stranu a celý problém ťahá do politickej roviny. Osud detí mu je celkom ukradnutý. Podstatné je preňho to, aby sa občania viac ako na ich bezprecedentné zneužívanie  v zariadení, ktoré financuje štát, sústredili na zápas koalície s opozíciou.

Táto bezohľadnosť a posadnutosť mocou sú ďaleko za čiarou normálnosti. Po dlhých rokoch vo vládnych funkciách sa nominanti Smeru-SD stali necitliví na problémy bezbranných, ale naopak extrémne citliví na kritiku svojej práce či nečinnosti. Obeťami tejto vážnej choroby sú občania Slovenskej republiky a, žiaľ, aj deti. Tak ako sme o závažných podozreniach zo sexuálneho zneužívania a mučenia detí v resocializačnom centre Čistý deň informovali verejnosť a prinútili tak zodpovedných konať, budeme pokračovať v tlaku, aby sa prípad objektívne vyšetril a prijali sa také opatrenia, aby deti v sociálnych ústavoch boli v bezpečí.

Podarilo sa nám zozbierať podpisy na mimoriadny branno-bezpečnostný výbor, na ktorý sme požiadali predvolať ministra vnútra a prezidenta Policajného zboru. Nechceme vytĺkať politický kapitál z tejto traumatizujúcej kauzy, nechceme nikoho odvolávať. Nepotrebujem k tomu médiá, môže to byť pokojne aj neverejný výbor. Nechceme, aby sa toto zvrhlo na boj koalície s opozíciou, o ktorý sa tak úpenlivo usiluje obyvateľ Bašternákovho bytu.

Chceme vedieť, čo spravila polícia v čase od piatku, keď Natália Blahová zverejnila svoj blog až dodnes – pre tie ostatné deti, ktoré sa nachádzajú v Chorvátsku. Chceme vedieť, aj na základe šokujúcich informácií, ktoré boli medializované po zverejnení blogu vo viacerých médiách, či boli a či sú tieto deti dostatočne chránené, pretože teraz ide len a len o ochranu tých detí. Chceme však vedieť aj to, čo viedlo políciu k tomu, že tento prípad v minulosti dala ad acta. Lebo to je neslýchané.

Výbor je zvolaný na dnes, a už od včera mám informáciu, že sa ho ani jeden z predvolaných funkcionárov nezúčastní…

Odpovede na tieto legitímne otázky sme sa teda doteraz nedočkali a nedočkáme sa jej zrejme ani dnes. Až na jednu jedinú, keď mi istý z poslanec Smeru-SD v pondelok na ľudskoprávnom výbore arogantne povedal : „Ak sa ti neľúbi, choď si ich tam strážiť sám.“

Neexistuje rukolapnejší dôkaz toho, ako sa (príliš)dlhoroční členovia vlády usalašili vo svojich funkciách a stratili kontakt s realitou. Ich deti sú v poriadku, ich bankové účty sú v poriadku. Nemyslím si, že vôbec z ich pohodlnej bubliny tušia, že tam niekde vonku je „normálny“ svet, svet, v ktorom existujú ohrození ľudia, drogy, znásilnenia a ťažké osudy obyčajných ľudí.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Čistý deň

Komentáre

Teraz najčítanejšie