Denník N

Ak sa ti neľúbi, choď si tie feťáčky strážiť sám

Resocializačný ústav Čistý deň v Galante. Foto N – Martina Koník
Resocializačný ústav Čistý deň v Galante. Foto N – Martina Koník

Počas týchto dní je vidno, že smeráci robia všetko preto, aby kauzu „Galantagate“ spolitizovali.

Autor je podpredsedom SaS

Rezorty práce a vnútra pod vedením Jána Richtera a Roberta Kaliňáka uviazli vo formalizme a byrokracii. Prípad zneužívania detí v resocializačnom centre Čistý deň ich usvedčuje z toho, že nie sú schopné poskytnúť účinnú pomoc slabým a ublíženým. A nielen účinnú, ale najmä včasnú, bez masívnych urgencií.

Najhoršie na tom však je, že chýba akákoľvek zdravá sebareflexia, priznanie chyby zo strany zodpovedných. Minister Kaliňák s dôveryhodnosťou klamára a podvodníka strká radšej hlavu do piesku a minister Richter kričí ako zmyslov zbavený na tých, ktorí sa rozhodli chrániť deti.

Namiesto toho, aby predseda vlády Robert Fico nasmeroval svojich ministrov k riešeniu problému, obhajuje zlyhania úradníkov, drží svojim ministrom stranu a celý problém ťahá do politickej roviny. Osud detí mu je celkom ukradnutý. Podstatné je preňho to, aby sa občania viac ako na ich bezprecedentné zneužívanie  v zariadení, ktoré financuje štát, sústredili na zápas koalície s opozíciou.

Táto bezohľadnosť a posadnutosť mocou sú ďaleko za čiarou normálnosti. Po dlhých rokoch vo vládnych funkciách sa nominanti Smeru-SD stali necitliví na problémy bezbranných, ale naopak extrémne citliví na kritiku svojej práce či nečinnosti. Obeťami tejto vážnej choroby sú občania Slovenskej republiky a, žiaľ, aj deti. Tak ako sme o závažných podozreniach zo sexuálneho zneužívania a mučenia detí v resocializačnom centre Čistý deň informovali verejnosť a prinútili tak zodpovedných konať, budeme pokračovať v tlaku, aby sa prípad objektívne vyšetril a prijali sa také opatrenia, aby deti v sociálnych ústavoch boli v bezpečí.

Podarilo sa nám zozbierať podpisy na mimoriadny branno-bezpečnostný výbor, na ktorý sme požiadali predvolať ministra vnútra a prezidenta Policajného zboru. Nechceme vytĺkať politický kapitál z tejto traumatizujúcej kauzy, nechceme nikoho odvolávať. Nepotrebujem k tomu médiá, môže to byť pokojne aj neverejný výbor. Nechceme, aby sa toto zvrhlo na boj koalície s opozíciou, o ktorý sa tak úpenlivo usiluje obyvateľ Bašternákovho bytu.

Chceme vedieť, čo spravila polícia v čase od piatku, keď Natália Blahová zverejnila svoj blog až dodnes – pre tie ostatné deti, ktoré sa nachádzajú v Chorvátsku. Chceme vedieť, aj na základe šokujúcich informácií, ktoré boli medializované po zverejnení blogu vo viacerých médiách, či boli a či sú tieto deti dostatočne chránené, pretože teraz ide len a len o ochranu tých detí. Chceme však vedieť aj to, čo viedlo políciu k tomu, že tento prípad v minulosti dala ad acta. Lebo to je neslýchané.

Výbor je zvolaný na dnes, a už od včera mám informáciu, že sa ho ani jeden z predvolaných funkcionárov nezúčastní…

Odpovede na tieto legitímne otázky sme sa teda doteraz nedočkali a nedočkáme sa jej zrejme ani dnes. Až na jednu jedinú, keď mi istý z poslanec Smeru-SD v pondelok na ľudskoprávnom výbore arogantne povedal : „Ak sa ti neľúbi, choď si ich tam strážiť sám.“

Neexistuje rukolapnejší dôkaz toho, ako sa (príliš)dlhoroční členovia vlády usalašili vo svojich funkciách a stratili kontakt s realitou. Ich deti sú v poriadku, ich bankové účty sú v poriadku. Nemyslím si, že vôbec z ich pohodlnej bubliny tušia, že tam niekde vonku je „normálny“ svet, svet, v ktorom existujú ohrození ľudia, drogy, znásilnenia a ťažké osudy obyčajných ľudí.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Čistý deň

Komentáre

Teraz najčítanejšie