Denník N

Dielo dňa: Vaše pravdy sú ako moje nálady

Vaše pravdy sú ako moje nálady II., 2014.
Vaše pravdy sú ako moje nálady II., 2014.

Máriu Čorejovú nahneval pastiersky list o „kultúre smrti“. Nakreslila sériu Krízová cesta.

Na začiatku bola kresba na keramickom objekte Martina Bu. Má tvar kostola a Mária Čorejová ho nazvala jednoducho – Potopa. Veža kostola síce pripomína raketu, ktorá sa chystá na ďalšiu púť k nebesám, v oknách sa však nemilosrdne zdvíha černota.

Autorka priznáva, že dielo Potopa bolo priamou reakciou na „obludný“ pastiersky list o „kultúre smrti“, ktorý sa čítal v kostoloch po celom Slovensku v roku 2013. A práve cirkev a jej miesto v spoločnosti sú témou najnovšej série kresieb s názvom Krízová cesta.

Sú na nich kostoly, oltáre, archy a kríže, no vždy do nich čosi čudné zasahuje. Sú v nich trhliny, balóny, zlievajú sa do stratena alebo sa strácajú v černote. Spoločné majú ešte to, že vznikali najmä v „kritickom predreferendovom období“, hovorí ich autorka Mária Čorejová.

„Chcem poukázať na nezmyselnosť cirkvi ako inštitúcie. Chápem jej potrebnosť v spoločnosti, vieme predsa, aké je ťažké udržať masy v pokoji bez nejakej doktríny, ale je hrozné, akým spôsobom dokáže ovplyvňovať životy ľudí. Akým spôsobom manipuluje masu a neberie ohľad na jednotlivcov,“ hovorí Čorejová.

Má pocit, že v krajine, ktorá vystupuje ako sekulárny štát, by skrátka nemalo dôjsť k tomu, k čomu došlo u nás počas referenda – „k zastrašovaniu ľudí a zneužívaniu úlohy cirkvi na vlastné obohacovanie“.

Kresby zo série Krízová cesta môžete práve teraz vidieť na výstave Márie Čorejovej v bratislavskej River Gallery. Okrem nových diel sú tu i staršie práce a kniha, ktorá sumarizuje jej kresliarsku tvorbu za posledné štyri roky. A keďže Mária Čorejová svojimi dielami rada spochybňuje zaužívané stereotypy videnia a myslenia, asi najlepšie ich vystihuje posledná veta či vlastne otázka z kurátorského textu Zuzany Duchovej: Čo vlastne o celom živote vieme?

Kde končia vaše argumenty, začína moja sloboda, 2014. (zo série Krízová cesta)
Kde končia vaše argumenty, začína moja sloboda, 2014. (zo série Krízová cesta)

Mária Čorejová (1975) – maliarka, grafická dizajnérka, kultúrna organizátorka. Absolvovala VŠVU, Fulbrightovo štipendium na Art Institute of Boston v USA, viacero zahraničných rezidenčných pobytov a stáží. Vystavovala doma i v zahraničí, venuje sa knižnej ilustrácii, je autorkou vizuálnej podoby množstva publikácií, žije a tvorí v Bratislave.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dielo dňa

Kultúra

Teraz najčítanejšie