Denník N

Ak Svetový pohár nevyhrá Kanada, bude to prekvapenie

Kanadský brankár Carey Price pred dobiedzajúcim Alexandrom Ovečkinom. Foto: AP
Kanadský brankár Carey Price pred dobiedzajúcim Alexandrom Ovečkinom. Foto: AP

Podujatie v Toronte bude turnajom s najväčšou možnou koncentráciou hokejových hviezd. Favoritmi budú najmä oba severoamerické celky, Európania môžu iba prekvapiť.

V A-skupine by mali postupové priečky obsadiť Kanada a Spojené štáty. Ich súpisky sú nabité hviezdami na každom poste, a ak by do semifinále postúpil niekto iný, bola by to senzácia.

V B-skupine sa očakáva vyrovnanejší boj, o ktorý sa postarajú európske hokejové veľmoci, doplnené experimentom v podobe tímu mladých zámorských hviezd.

Finálová predohra v skupine?

Skupiny Svetového pohára sú naaranžované tak, aby sa vo finále stretli Kanada a USA. Ich úvodný súboj v základnej fáze by mal byť vyvrcholením skupiny, v ktorej už o nič nepôjde. V konkurencii európskeho zlepenca a Česka by mal byť postup pre Kanaďanov a Američanov hračkou.

Kanada má podľa všetkých dostupných analýz najlepší výber a najsilnejšie obsadené jednotlivé posty. Proti tomuto tvrdeniu možno len ťažko namietať – azda najväčším kanadským rébusom je, ktorý z trojice hviezdnych brankárov si zachytá v kľúčových fázach turnaja.

Domáci museli pred turnajom riešiť tri závažnejšie absencie – zraneného obrancu Duncana Keitha nahradil Jay Bouwmeester, útočníka Jamieho Benna zase Logan Couture. Bennovho klubového spoluhráča z Dallasu Tylera Seguina musel na poslednú chvíľu zastúpiť Ryan O’Reilly. Z pôvodnej nominácie vypadol aj útočník Jeff Carter, no nahradil ho Corey Perry, čo ani nemožno považovať za oslabenie.

Zaujímavosťou je, že Kanada má na súpiske len dve ortodoxné krídla a až jedenásť hráčov, schopných hrať na pozícii centra. Mike Babcock tak bude môcť ľubovoľne rotovať zostavou a zostavovať špeciálne formácie, určené na obranu najlepších hráčov súpera.

Ak má niekto naozaj Kanadu prekvapiť, sú to Američania. Z posledných troch relevantných meraní síl ich dokázali raz zdolať – na olympiáde vo Vancouveri v skupine triumfovali 5:3, no Kanada im porážku vrátila vo finálovom predĺžení. V Soči sa v semifinále tešili po futbalovom výsledku 1:0 opäť Kanaďania.

USA majú v tíme veľmi šikovných, ale zároveň aj útlejších útočníkov. Ich silnou stránkou by mali byť presilové hry, vedené skvelým Patrickom Kaneom. Z dôležitých hráčov prišli Američania len o bojovníka Ryana Callahana, ktorého v nominácii nahradil Kyle Palmieri.

Spojené štáty sa s Kanadou dvakrát stretli aj v príprave – v Columbuse sa tešili Američania, odvetu v Ottawe ovládli, naopak, Kanaďania.

Pohľad na striedačku amerického tímu. Foto: AP
Pohľad na striedačku amerického tímu. Foto: AP

Česi bez najlepších útočníkov

Josefa Jandača čaká na lavičke českého tímu krst ohňom. V skupine s favorizovanými zámorskými tímami a Európanmi by bol postup do semifinále obrovskou senzáciou. Už pred turnajom museli Česi riešiť viaceré nepríjemnosti – z tímu im pre zranenia vypadla trojica ťažko nahraditeľných hráčov.

Najciteľnejšou stratou je zranenie Davida Krejčího. Hokejista Bostonu Bruins mal patriť medzi najkreatívnejších hráčov a jeho kvality mohol reálne nahradiť len Jiří Hudler. Toho však český trénerský štáb odignoroval pri úvodnej nominácii a opätovnú pozvánku Hudler odmietol. Namiesto Krejčího si tak na Svetovom pohári zahrá Roman Červenka.

Uzdraviť sa nestihol ani ďalší kvalitný útočník, Tomáš Hertl. 22-ročný hráč odohral výborné play-off, v ktorom Žralokom zo San José pomohol až do finále. V druhom zápase série proti Pittsburghu si však zranil koleno a do štartu Svetového pohára sa nestihol stopercentne zotaviť. Hertlovo miesto zaujme Michal Birner z Čeľabinsku.

Keďže Jaromír Jágr ukončil reprezentačnú kariéru, Česko sa bude musieť zaobísť bez štvorice svojich najlepších strelcov z uplynulej sezóny NHL. Jágr, Hertl, Krejčí a Hudler dali v minulom ročníku dohromady 81 gólov a nahradiť ich produktivitu bude pre Čechov nesmierne náročné až nemožné.

Kameňom úrazu českého tímu však môže byť aj obrana. Česi prišli o rázneho zadáka Radka Gudasa a v súčasnosti nemajú žiadneho špičkového obrancu. Dlhoročné skúsenosti z NHL má len dvojica defenzívnych špecialistov Polák – Michálek. Ofenzívne vybavený obranca, akým bol v minulosti Tomáš Kaberle či Jaroslav Špaček, Česku v súčasnosti citeľne chýba. V zadných radoch tak musia Česi staviť všetko na jednoduchosť a rýchle vyvážanie pukov.

Český útočník Jakub Voráček v zápase proti severoamerickému výberu do 23 rokov. Foto: AP
Český útočník Jakub Voráček v zápase proti severoamerickému výberu do 23 rokov. Foto: AP

Tím Európy povedie predseda futbalového klubu

Popri Kanade, Spojených štátoch a Česku bude v A-skupine štartovať aj jeden tím, ktorý ťažko môžeme označiť za reprezentačný. NHL sa rozhodla, že chce mať na svojom turnaji čo najvyššiu možnú koncentráciu hviezd, a tak zvyšok Európy splynul do jedného tímu.

Profilige sa však z hľadiska atraktívnosti nemožno čudovať. Už v časoch, keď ľady NHL brázdilo takmer štyridsať Slovákov, zohralo Slovensko na Svetovom pohári len doplnkové predstavenie so štyrmi prehrami. V súčasnosti má slovenská reprezentácia problém postaviť štyroch centrov postačujúcich na úroveň MS, nieto ešte turnaja, akým bude Svetový pohár.

NHL sa mohla pri organizovaní turnaja vybrať dvoma cestami – jednou, ktorá by nepopierala národné identity hráčov, no namiesto Kopitara by si na podujatí zahral napríklad Marcinko, alebo druhou, dovoľujúcou účasť hráčom, ktorí by si na Svetovom pohári nikdy nezahrali, i keď si to zaslúžia.

Tím Európy bude pre fanúšikov v zámorí rozhodne väčším ťahákom ako samostatné výbery Slovenska a Švajčiarska. Najväčším otáznikom však zostáva motivácia hráčov, ktorú uvidíme až v momentoch, keď budú Európania doťahovať nepriaznivý stav.

Na papieri je Tím Európy o niečo silnejší než Česko a pri troche šťastia je schopný potrápiť favoritov. Oproti príprave sa však musí zásadne zlepšiť, a to najmä v obrane, ktorá pôsobí prestarnuto.

Jediným predturnajovým problémom bolo zranenie gólmana Fredrika Andersena, ktorý mal byť podľa všetkého tímovou jednotkou. Jeho miesto zrejme zaujme Jaroslav Halák.

Tím Európy je už pred turnajom nesmierne zaujímavý a zaujímavo obsadil aj post trénera. Ním bude skúsený stratég Ralph Krueger. Kanadský rodák ako hráč reprezentoval Nemecko a ako tréner dlhé roky viedol švajčiarsku reprezentáciu. Má za sebou krátku anabázu v Edmontone Oilers a na olympiáde v Soči pracoval ako poradca kanadského tímu.

Krueger je okrem športu známy aj svojimi podnikateľskými aktivitami. V roku 2014 sa dal na dráhu futbalového funkcionára a v súčasnosti je predsedom anglického klubu FC Southampton.

Slovenský brankár Jaroslav Halák v drese Tímu Európy Foto: AP
Slovenský brankár Jaroslav Halák v drese Tímu Európy. Foto: AP

Rusi so slabinou v obrane

Rusko sa v konkurencii najlepších hráčov sveta naposledy tešilo z turnajového víťazstva ešte na Kanadskom pohári v roku 1981. Od rozpadu Sovietskeho zväzu síce Rusi získali niekoľko titulov majstrov sveta, no takmer vždy s kádrom, ktorému zvyšné tímy mohli len ťažko konkurovať.

Na posledných troch olympiádach skončili Rusi bez medaily a obzvlášť vo Vancouveri a Soči utrpeli hokejovú potupu – v roku 2010 vypadli po prehre 3:7 s Kanadou, o štyri roky neskôr ich v domácom prostredí vyškolili Fíni.

Kríza ruského hokeja doviedla na lavičku reprezentačného tímu Lotyša Olegsa Znaroksa. Rusi siahli po kroku, ktorý by sa dal prirovnať k situácii, keď by Slovák trénersky viedol Česko. Znaroks bol najskôr prekrstený na Znaroka a po blamáži v Soči tím relatívne skonsolidoval – z posledných troch svetových šampionátov priniesli Rusi kompletnú medailovú zbierku.

Impulzívny tréner bude mať pod sebou premiérovo to najlepšie, čo ruský hokej ponúka. Jeho úloha je jasná – primať hviezdy, aby hrali tímovo. Na OH v Soči to tak nebolo a Rusi dali v piatich zápasoch iba osem gólov.

Ofenzívny arzenál ruského tímu zahŕňa hviezdy ako Ovečkin, Malkin, Tarasenko, Panarin či Dacjuk. Slabinou však môže byť menej konštruktívna obrana, v ktorej chýba výraznejšia osobnosť. Správne zloženie formácií a plynulý prechod z obrany do útoku budú kľúčom k prípadnému ruskému úspechu.

Posledné výsledky zo skutočne veľkých turnajov neveštia pred Svetovým pohárom pre Rusko nič pozitívne. Rusi príliš nepresvedčili ani v príprave, keď sa dvakrát nechali prestrieľať Českom. Pre turnaj by však bolo skvelé, ak by Rusko zo skupiny postúpilo a v semifinále vyzvalo jedného zo zámorských rivalov.

Tréner ruského výberu Oleg Znaroks v rozhovore s Kuznecovom a Malkinom. Foto: AP
Tréner ruského výberu Oleg Znaroks s Kuznecovom a Malkinom. Foto: AP

Škandinávia vkladá dôveru do brankárov

V B-skupine budú o postup bojovať aj oba škandinávske celky. Švédi na Svetový pohár prichádzajú po zbabraných MS, no určite s postupovými ambíciami. V bráne sa môžu spoľahnúť na jedného z najlepších gólmanov sveta Henrika Lundquista, ktorého dopĺňa vynikajúca a tvorivá obrana.

Švédska defenzíva síce prišla o skúseného Niklasa Kronwalla, no s hráčmi ako Karlsson, Ekman-Larsson, Hedman či Ekholm sa môže porovnávať aj s tou kanadskou. V presilovkách budú skvele strieľajúci obrancovia najväčšou švédskou zbraňou.

O niečo menej rešpektu vzbudzujú švédski útočníci. Citeľnou stratou je zranenie kapitána Henrika Zetterberga, ktorý tak po olympiáde v Soči príde aj o ďalší veľký turnaj. Absentovať bude aj ostrostrelec Alexander Steen a veľká zodpovednosť tak zostane na pleciach už 35-ročných bratov Sedinovcov a Nicklasa Bäckströma z Washingtonu.

Fíni sa podobne ako Švédi môžu spoľahnúť na skvelých brankárov – dvojica Rinne a Rask predstavuje obrovskú kvalitu a ťažko možno odhadnúť, kto z nich bude na turnaji fínskou jednotkou.

Suomi do Toronta prichádzajú s veľmi mladým tímom a málo známym koučom Marjamäkim. Ten sa nebál na Svetový pohár vziať ani tínedžerov Laineho s Ahom, na ktorých výkony bude zámorie nesmierne zvedavé.

Fínom sa na veľkých turnajoch darí – od Nagana 1998 získali s výnimkou Salt Lake City medailu na každých olympijských hrách. Na poslednom Svetovom pohári v roku 2004 to boli práve oni, kto vo finále potrápil domácu Kanadu.

Fínsky talent Patrik Laine v súboji s Američanom Erikom Johnsonom. Foto: AP
Fínsky talent Patrik Laine v súboji s Američanom Erikom Johnsonom. Foto: AP

Prekvapia mladíci?

Medzinárodne najostrieľanejší hráč Tímu Severnej Ameriky Nathan MacKinnon sa zúčastnil len na dvoch seniorských MS. To pred najkvalitnejším hokejovým turnajom neznie ako príliš pozitívna prognóza, príprava však ukázala, že o konkurencieschopnosť tímu sa netreba báť.

Tím do 23 rokov je plný súčasných i budúcich hviezd svetového hokeja a na slabšie obsadených MS by mohol s prehľadom ašpirovať aj na finále. V príprave mladíci dvakrát jednoznačne prekonali Európanov a na ľade si robili zo skúsených obrancov doslova dobrý deň.

Či budú mladíkom skúsenosti predsa len chýbať, uvidíme v ostrých zápasoch proti dôstojnejším súperom, než akým bol v príprave Tím Európy.

O motivácii tímu však nemusíme pochybovať. Mladíci budú chcieť dokázať, že miesto by si zastali aj v tímoch svojich krajín, a najmä do zápasu proti Rusom pôjdu mimoriadne nabudení. Ich vystúpenie na Svetovom pohári sa môže skončiť tak prekvapením, ako aj troma prehrami.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svetový pohár

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie