Denník N

Lístky na bratislavskú MHD tlačia automaty aj pol minúty, stačilo by vynechať logá

Tlačiareň v automate tlačí vždy nanovo aj logo dopravného podniku a integrovanej dopravy. Foto N – Tomáš Benedikovič
Tlačiareň v automate tlačí vždy nanovo aj logo dopravného podniku a integrovanej dopravy. Foto N – Tomáš Benedikovič

Otestovali sme, ako dlho tlačia bratislavské automaty lístky, a porovnali sme to s Prahou, Brnom a Košicami.

Cestujúci musí byť na zastávke pripravený na nastupovanie a nedobiehať na poslednú chvíľu. V takom prípade vodič nemusí počkať a opäť otvoriť dvere, aby tak nevznikol časový sklz. Píše sa v predpisoch Dopravného podniku Bratislava.

Čo však v prípade, že električku či autobus nestihnete preto, že vám automat tlačí lístok aj pol minúty?

Otestovali sme automaty v Bratislave a zistili sme, že po prechode na integrovanú dopravu s väčšími lístkami trvá vydanie jedného lístka aj viac ako 30 sekúnd.

Test: S výdavkom aj 35 sekúnd

„Tlačiareň v automate vydá lístok za 11 sekúnd. V tých automatoch, kde je tlačiareň vymenená alebo je po generálnej oprave, vydá lístok za 3 sekundy,“ tvrdí hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava Adriana Volfová.

Otestovali sme bratislavské automaty a vyšli nám iné časy.

Pokiaľ sme vhodili presnú sumu, automat lístok vydal priemerne za 22 sekúnd. Pokiaľ musel automat aj vydať zo sumy vhodených mincí, trvalo mu vydanie jedného lístka v priemere 35 sekúnd.

Čas nebol vždy rovnaký, pretože ani automaty nevydávajú vždy rovnaké lístky. Rôzne sú písma, rozmiestnenie aj proporcie informácií.

Cestovné lístky sme si kúpili na zastávkach Hlavná stanica, Farského, OD Slimák a na Kamennom námestí.

Pre porovnanie sme vyskúšali, za aký čas nám lístok vytlačia automaty v Košiciach, v Brne a v Prahe. Automat v Brne lístok vydal za 8 sekúnd, košickému to trvalo len 3 sekundy. Najdlhšie, až 25 sekúnd, to trvalo v Prahe. Pražské a brnianske lístky sú podobne široké ako tie bratislavské, v Košiciach majú menší formát.

Logá mohli byť predtlačené

Riešením by bolo zvýšiť počet predajných automatov, alebo skrátiť čas, za ktorý lístok vytlačia.

Automat na lístok vytlačí logo dopravného podniku aj integrovanej dopravy, tarifné zóny a typ lístka. Okrem toho na ňom nájdete aj upozornenie, že platí od označenia.

Na druhej strane lístka sú predtlačené informácie v slovenskom a anglickom jazyku.

Na prednej a zadnej strane sú niektoré informácie duplicitné. Urýchliť vydanie lístka by mohlo aj predtlačenie informácií, ktoré sú na každom lístku rovnaké, alebo predtlačenie log, na ktoré treba pomerne veľa farby a ich vytlačenie trvá zrejme najdlhšie.

Automat na cestovné lístky bratislavskej integrovanej dopravy. Foto N – Tomáš Benedikovič
Automat na cestovné lístky bratislavskej integrovanej dopravy. Foto N – Tomáš Benedikovič

Dlhé rady pri automate

„Párkrát sa stalo, že som v poslednej chvíli čakala na vytlačenie lístka,“ priznáva študentka Rebeka, ktorá papierové lístky z automatu využíva len príležitostne. Pohodlnejšia je pre ňu električenka.

Ak však cestujete cez dopravnú špičku napríklad z Hlavnej stanice, na zastávku musíte prísť vo veľkom predstihu. „Bývam pri hlavnej železničnej stanici. Keď si potrebujem pred cestou kúpiť lístok, na zastávku radšej prídem aj o pätnásť minút skôr,“ vysvetľuje Bratislavčanka Beáta. Každé ráno sú podľa nej na zastávke pri automatoch dlhé rady a kúpiť si lístok tak zaberie niekoľko minút.

„Vtedy mám pocit, že automat tlačí lístky veľmi dlho,“ tvrdí Beáta, podľa ktorej vodiči na dobiehajúcich ľudí nečakajú. „Nahnevá ma to, pretože som na zastávku prišla v predstihu, rozmýšľala som aj nad tým, či by sa to nedalo nejako urýchliť.“

Tlačiarne opravia

Na Facebooku sa na lístky sťažujú viacerí cestujúci. „Na miestach, kde o novinovom stánku nechyrovať a automat je nefunkčný, kde si má cestujúci kúpiť lístok? Nebodaj to má riešiť predraženým SMS lístkom?“ sťažuje sa Zuzana, podľa ktorej by to vyriešilo to, že by SMS lístok stál rovnako ako papierový. Tak je to napríklad v Prahe. Znížil by sa tým nápor na automaty.

Ďalší cestujúci sa sťažovali na to, že automat na lístok nič nevytlačil, peniaze však zobral. „Na námestí Franza Liszta automat netlačí potlač na lístky. Aká by bola reakcia revízora na takýto lístok?“ pýta sa na Facebooku Martin, ktorý zverejnil aj fotografiu takéhoto lístka.

„Niektoré automaty by potrebovali vymeniť tlačiarne a skrátiť tak čas výdaja lístka, avšak tlačiarne sú pomerne dosť finančne náročné,“ vysvetľuje hovorkyňa Volfová, podľa ktorej dopravný podnik začal postupne robiť projekt opravy automatov a dôjde aj k výmene tlačiarní. Tým by sa mal skrátiť čas, za ktorý tlačiareň lístok vydá.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie