Denník N

Prípad centra v Galante po týždni: čo sa potvrdilo a ako sa veci pohli

Riaditeľ zariadenia Čistý deň Peter Tománek. Foto N - Tomáš Benedikovič
Riaditeľ zariadenia Čistý deň Peter Tománek. Foto N – Tomáš Benedikovič

Matka už vie, kde je jej dcéra Natália, a dnes je tiež jasné, že do zariadenia Čistý deň sa už nevráti. Prípad z Galanty zostáva politickou témou, o ktorej hovoril premiér Fico aj prezident Kiska, opozícia požaduje dôkladné prešetrenie zlyhaní štátu.

Pred viac než týždňom opozičná poslankyňa Natália Blahová (SaS) zverejnila blog s príbehom Natálie, ktorá bola zneužitá v resocializačnom zariadení Čistý deň v Galante. Čo sa za ten čas z tohto príbehu potvrdilo? A ako konali ministerstvá, úrady či polícia?

V prípade stále zostáva množstvo otázok a pochybností, tu je súhrn informácií o ňom.

Sex v protidrogovom centre potvrdili

Podľa blogu mala byť Natália znásilnená v resocializačnom centre, keď mala len 14 rokov. Dnes vieme povedať, že Natália v centre Čistý deň pohlavný styk mala. Riaditeľ zariadenia Peter Tománek pre .týždeň povedal, že ona aj muž, ktorý s ňou styk mal, tvrdia, že to bolo dobrovoľné.

Aj polícia a prokuratúra potvrdzujú, že k styku došlo. Neklasifikovali to ako trestný čin, aj keď išlo o maloletú. Rozhodla o tom polícia, potvrdila to aj dozorujúca prokuratúra. Trestný zákon pritom o sexe s maloletými píše jasne: „Kto vykoná súlož s osobou mladšou ako pätnásť rokov alebo kto takú osobu iným spôsobom sexuálne zneužije, potrestá sa odňatím slobody na tri roky až desať rokov.“

A ako je možné, že súlož so 14-ročným dievčaťom nie je trestným činom? „Zo všeobecných poznatkov môžem povedať, že to je zjednodušené vnímanie prípadu. Nebudem robiť nikomu obhajcu, no z trestnoprávneho hľadiska sa musí preukázať vedomosť o veku dieťaťa,“ povedal policajný prezident Tibor Gašpar.

Toto rozhodnutie polície nemusí byť definitívne, prípad totiž opäť preveria. Polícia začala nové trestné konanie v tejto veci. V Trnave vznikol tím šiestich policajtov, ktorý bude preverovať podozrenia z blogu Blahovej.

Riaditeľ Tománek a novinári. foto N - Tomáš Benedikovič
Riaditeľ Tománek a novinári. foto N – Tomáš Benedikovič

Policajti nemajú vyšetrovať len pohlavný styk, ktorý mala mať maloletá s 21-ročným pracovníkom centra. Okrem toho Gašpar sľúbil, že preveria aj informáciu o bitke jedného zverenca a iné podozrenia. Pozrú sa pravdepodobne aj na prípad, ktorý tiež v minulosti zastavili. Išlo o podozrenie zo znásilnenia na chate, kde mali byť klienti na terapii.

Tvrdenia riaditeľa vyvrátil policajný šéf

Poslankyňa Blahová v blogu napísala, že Natália mala sex s terapeutom. Riaditeľ zariadenia to popieral. „Nebol to terapeut, bol to bývalý klient strediska.“ Nato sa ho novinár Andrej Bán opýtal: „Vylučujete, že tento muž bol v akomkoľvek pracovnom vzťahu s Čistým dňom?“ „Áno,“ odpovedal.

Opozičný poslanec Daniel Lipšic (OĽaNO-Nova), ktorý ako advokát zastupuje matku Natálie, hovorí, že človek, ktorý mal s Natáliou styk, v zariadení pracoval – dostával za to 200 eur mesačne a mal zadarmo aj bývanie a stravu.

Pracovnoprávny vzťah tohto muža potvrdila aj polícia. Tibor Gašpar povedal, že centrum malo s týmto človekom podpísanú zmluvu od júna do decembra 2014. V zmluve mal napísané, že je kuchár, Lipšic tvrdí, že mal na starosti aj prácu v komunite. Išlo o 21-ročného muža, ktorý sa sám už dlhšie v centre liečil z drogovej závislosti a bol v poslednej fáze resocializácie.

Riaditeľ zariadenia Tománek zatiaľ ťažko zvláda komunikáciu s médiami – na tlačovej konferencii, ktorú zvolal v stredu, prečítal len stručné vyhlásenie a neodpovedal na novinárske otázky s vysvetlením, že nechce mariť vyšetrovanie.

Zariadenie už kontrolovali, teraz navrhujú odobratie akreditácie

Väčšina detí, ktoré slovenské súdy pošlú do resocializačného zariadenia, ide práve do Galanty. Súd ich môže umiestňovať do centier, ktoré získali akreditáciu od ministerstva práce, dovedna je ich aj s Čistým dňom deväť.

Akreditačná komisia, ministerstvo práce aj ústredie práce, ktoré do centra posiela peniaze na liečbu detí zo závislosti, po zverejnení blogu zariadenie preverovali. V centre boli v utorok 13. septembra, v stredu akreditačná komisia ministerstva práce navrhla, aby im odobrali akreditáciu.

Minister práce, šéf ústredia práce Ján Richter a ombudsmanka pre deti Viera Tomanová. Foto – TASR
Minister práce Ján Richter, šéf ústredia práce Marián Valentovič a ombudsmanka pre deti Viera Tomanová. foto – TASR

Rozhodnutie je na ministrovi Richterovi, má na to 30 dní. „Rozhodujúce je odporúčanie akreditačnej komisie. Minister môže a je pripravený okamžite vstúpiť do procesu v prípade, ak sa druhá strana odvolá. V opačnom prípade bude prakticky platiť odporúčanie akreditačnej komisie. Aktuálne je vydané oznámenie o začatí konania o zrušení akreditácie,“ tvrdí ministerstvo.

Komisia odôvodňuje návrh na odobratie akreditácie ohrozením alebo možným ohrozením zdravia, života či vývinu klientov.

Je otázne, prečo na to neprišli skôr. Naposledy bola komisia v zariadení vlani. Denník N si od ministerstva vyžiadal závery z tejto kontroly, ministerstvo však tvrdí, že kontroly nemôže zverejniť, lebo obsahujú osobné údaje.

Ak sa ohrozenie alebo možné ohrozenie zdravia, života a vývinu týka Natáliinho prípadu, komisia mohla o odobratí rozhodnúť už v roku 2015. Už vlani tento prípad riešila polícia, oboznámený o ňom bol aj úrad práce, ktorý spadá pod ministerstvo práce. Podľa ústredia práce úradníčka úradu práce súdu aj navrhovala, aby Natáliu premiestnili do iného zariadenia. Súd však rozhodol inak a nechal ju v Čistom dni.

Vlani bola v zariadení aj akreditačná komisia ministerstva, ktorá mala skontrolovať, či centrum spĺňa všetky podmienky akreditácie. Keďže nemáme dokument, vieme len to, čo o záveroch kontroly hovorí opozícia. Tej museli o nej úradníci referovať na neverejnom výbore v parlamente.

Podľa Natálie Blahovej zariadeniu Čistý deň chýbal psychológ, ktorého zo zákona musí resocializačné zariadenie mať. Nemali ani podrobne spracované spisy.

„Námatkovo preverili štyri klientky a ani jedna nemala v spise plán resocializácie,“ hovorí Blahová. Komisia ďalších klientov podľa nej nepreverovala. „Čo by bolo logické, aby vedeli, či to boli len tieto prípady, alebo ich bolo viac,“ hovorí.

Zariadenie malo po tejto kontrole prijať psychológa a spisy doplniť. „Ale inak so zisteniami nič nerobili,“ hovorí Blahová o práci štátnych úradníkov.

Natália sa už do centra nevráti, matka sa s ňou spojila

V blogu Natálie Blahovej odznelo, že matka nevie, kde sa Natália nachádza. Minulý piatok totiž klienti aj zamestnanci centra odišli do Chorvátska. Natáliina mama sa obávala, že tam vezmú aj jej dcéru, a nepovolila to. Súd ju preto na čas, kým bude Čistý deň v Chorvátsku, poslal do iného zariadenia. Matka však podľa Blahovej nevedela, kde dcéra je.

Ešte v utorok RTVS priniesla vyhlásenie riaditeľa zo zariadenia na strednom Slovensku, ktorý potvrdil, že Natália je u nich, a advokát rodiny Lipšic neskôr povedal, že matka ešte v ten deň s dcérou aj telefonovala. Natália sa do zariadenia Čistý deň už nevráti, potvrdil to RTVS šéf ústredia práce Marián Valentovič.

Deti presunú, nie všetci to chcú

Skupina rodičov spokojná s prácou zariadenia v Galante napísala list ministrovi práce Jánovi Richterovi, ktorý poslali aj prezidentovi Andrejovi Kiskovi. Žiadajú v ňom, aby minister ponechal Čistému dňu akreditáciu. Podpísaných má byť 25 rodičov.

Nechcú, aby ich deti premiestnili po strate akreditácie do iných zariadení. Takéto opatrenie sa môže týkať 34 detí. Úrady práce už mali komunikovať s rodičmi detí aj s inými resocializačnými zariadeniami, kde by mohli deti presunúť, napísal denník SME.

Úrady po dohode s rodičmi súdom navrhnú, kam by deti mali presunúť, o mieste však musí rozhodnúť súd.

Keď škandál vypukol, deti z ústavu boli v Chorvátsku, vrátili sa v pondelok ráno, píše Plus 1 deň.

Politická téma a činnosť inštitúcií

Z prípadu sa stala rýchlo politická téma – zverejnila ho opozičná poslankyňa Natália Blahová (SaS) a zodpovedať sa musí minister práce Ján Richter (Smer). Ten povedal, že ide len o jeden podnet, a politizáciu odmietal, ešte predtým sa o prípad aktívne zaujímal prezident Andrej Kiska. Pred ministerstvom sa v stredu konal občiansky protest kritizujúci ministra a jeho ľudí, prišlo naň niekoľko stoviek ľudí.

Čistý deň, resiocalizačný ústav v Galante. Foto N - Martina Koník
Čistý deň, resocializačný ústav v Galante. Foto N – Martina Koník

K prípadu sa ešte v pondelok vyjadril aj premiér Robert Fico: „Považujem postup tých, ktorí sa k týmto veciam majú vyjadrovať a starať sa o ne, za absolútne štandardný.“

Podnet na centrum dostal aj parlamentný výbor pre ľudské práva päť dní predtým, ako Blahová (tiež členka výboru) zverejnila blog, a poslanci sa prípadom zaoberajú. Opozičný poslanec Daniel Lipšic (OĽaNO-Nova) zastupuje Natáliinu matku a má tak informácie priamo zo spisu.

Video: Premiér Fico o prípade Galanta
autorka: Martina Koník

Detská ombudsmanka Viera Tomanová priznala, že sa do zariadenia v Galante chcela ísť pozrieť v júli, ale nakoniec to nestihla. Plánuje preveriť aj iné resocializačné zariadenia.

Čistým dňom sa bude zaoberať aj Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová. Tá v minulosti našla veľké pochybenia a porušovania práv v polepšovniach (reedukačných centrách).

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Čistý deň

Slovensko

Teraz najčítanejšie