Denník N

Vzniká hnutie, ktoré chce zatlačiť na vyšetrenie kauzy Bašternák

Jedn z vizuálov združenia V jednote je sila.
Jedn z vizuálov združenia V jednote je sila.

Na webe združenia V jednote je sila chcú ukazovať, kde viazne kauza Kaliňáka a Bašternáka, a žiadať od konkrétnych vyšetrovateľov, prokurátorov a sudcov vyšetrenie prípadu.

Nestačí chodiť na protesty, nestačí nechať to na politikov. My sme pripravení prispieť k tomu, aby už štát vyšetril kauzu Bašternák, vyhlasujú ľudia za vznikajúcim občianskym združením V jednote je sila.

Spustili web VJEDNOTEJESILA.SK, na ktorom sa majú spájať ľudia a vytvárať tlak na vyšetrovateľov, prokurátorov a sudcov, ale aj na politikov, aby kauzu neututlali.

Proti nám, občanom, sa zjednotili zločinci a mafiáni. Sú jednotní vo svojom spoločnom zámere – nahrabať si… Ich je iba pár, no nás môžu byť státisíce. Keď budeme jednotní, nemajú šancu!“ píše sa vo výzve na webe.

14203420_10209344620385988_65343331_o

Budeme vás sledovať

Web chce monitorovať vývoj prípadu, vyvíjať tlak a „dosiahnuť vyšetrenie kauzy Bašternák, ako aj odstúpenie a následné nezávislé vyšetrenie Roberta Kaliňáka a jeho väzieb na Ladislava Bašternáka“.

„Sledujeme ťa, čakáme, čo spravíš. Nie si anonymný! Nie si bez tváre. Si tu pre nás! A keď nie, ani my občania tu už nebudeme nikdy pre teba. A nechceme, aby si bol platený z našich daní!“ znie jedno z hesiel projektu.

Na Slovensku sú sudcovia, ale aj prokurátori a policajti zväčša anonymní, a tak ani verejnosť nemôže kontrolovať, ako presne rozhodujú. Sudcov chráni priamo aj zákon, odmietajú zverejňovať aj svoje fotografie. Ani pri prokurátoroch sa často verejnosť nedozvie, kto rozhodol a vyšetrovanie dal zastaviť.

„Vždy budeme tlačiť na konkrétnu osobu, ktorej táto kauza stojí na stole, ktorá nekoná alebo v dostatočnej miere nezverejňuje informácie o svojom konaní,“ píše združenie na webe, ktorý spustili v nedeľu.

LRG_DSC03859-01
Ľudia za združením V jednote je sila s rodinami vyšli v nedeľu do ulíc, aby upozornili na nový web. Jano Seyd je druhý sprava. Foto – archív J. Seyda

Email každý týždeň, protesty, tlak

Na začiatok chce združenie cez infožiadosť pýtať od ministerstva vnútra informácie o kauze Bašternák a dopátrať sa k ľuďom priamo zodpovedným za vyšetrovanie prípadu vratiek DPH. To je začiatok kauzy a na ten sa chce združenie sústrediť, aby sa pozornosť netrieštila mnohými smermi.

„Tlačiť neznamená konať agresívne alebo zbrklo. Ak nás bude dosť, tak na verejný tlak bude možno stačiť poslať stovky alebo hádam aj tisíce osobných e-mailov občanov, ktorí požadujú, aby niekto konkrétny v ich mene konal v prospech spravodlivosti.“

K žiadosti sa môžu pridávať ďalší ľudia, každý má poslať svoj email a masa má prinútiť ministerstvo odpovedať a zodpovedných konať.

Nový email s novou požiadavkou chcú posielať každý týždeň.

Okrem tlaku cez infožiadosti pripravuje združenie protesty a to je len začiatok. Ľudia majú navrhovať ďalšie aktivity, ktoré by pomohli vyriešeniu prípadu.

Združenie chce tiež vytvoriť databázu verejných činiteľov, ktorí majú prípad v rukách. V tej majú ľudia zbierať profesijné informácie o týchto ľuďoch a sledovať ich činnosť. Tlačiť chcú napríklad aj na zverejnenie informácií o majetkových pomeroch prokurátorov z prípadu, ktorí sú na Bašternáka prepojení cez byty v jeho komplexe.

Skupina vyzýva, nech sa k nej pridá ktokoľvek. Niekto môže pomôcť s organizovaním protestov, iný s webom či so zháňaním informácií, alebo s dopravou.

Jano Seyd, jeden zo zakladateľov hnutia V jednote je sila. Foto - archív J. Seyda
Jano Seyd, jeden zo zakladateľov hnutia V jednote je sila. Foto – archív J. Seyda

Nejde o politiku

Za združením je Jano Seyd, podnikateľ v IT oblasti. Hovorí, že projekt vznikol vo väčšom okruhu ľudí. „Rozprával som sa s ľuďmi o tejto téme a vždy som sa pýtal, čo by sme mohli robiť my, občania,“ vraví Seyd. „Pýtal som sa to aj poslancov na protestoch, ale nič moc mi nepovedali – len chodiť protestovať a voliť.“ To mu nestačilo, chcel prispieť niečím, čo bude mať naozaj efekt.

Chce v kauze Bašternák „svietiť reflektorom presne na miesto, kde sa robí práve dôležitý krok, rozhodnutie alebo nekonanie“.

Hnevalo ho, že rastie moc politikov a oligarchov a ľudia sa prestávajú zaujímať o politiku, a že napriek mnohým zločinom doteraz neodsúdili žiadneho vrcholového činiteľa.

Seyd hovorí, že nie je v žiadnej politickej strane a ani politickú stranu nezakladá. „Som bežný občan. V poslednom čase mi politické a verejné dianie už nedá spať. Som nespokojný, znepokojený a zúfalý,“ predstavuje sa a hovorí, že tentoraz im to nemôže prejsť.

Chodil na protesty pred rezidenciu Bonaparte a dvakrát tam ako občan aj vystúpil. Mal nápad, ako zapojiť verejnosť, ale nik sa nechytil, tak projekt spustil on.

Protesty pred Bonapartom viacerí spochybňovali preto, že ich organizovali opoziční politici z OĽaNO a SaS. Napríklad aj speváčka Jana Kirschner volá po tom, aby sa ľudia spojili aj pre kauzu Bašternák, no organizátorom protestov neverí.

Hnutie V jednote je sila sa chce držať mimo politikov.

V našom združení neriešime politickú príslušnosť alebo filozofické presvedčenie. Neodsudzujeme paušálne politikov, štátnych úradníkov, prokurátorov, policajtov. Vieme, že aj medzi nimi je veľa čestných ľudí,“ píše organizácia.

Bez vulgarizmov a v medziach zákona

Zakladatelia združenia vopred hovoria, že všetky ich aktivity budú slušné a v medziach zákona. V etickom kódexe odmietajú vulgarizmy a násilnosti.

Pripravujú sa tak zrejme aj na prípadných trollov alebo provokatérov, ktorí by chceli ich akcie zneužiť.

Zároveň hovoria, že síce chcú postupovať legálne, ale „nie poddane“ – chcú konať tak, aby to zodpovedným prekážalo, aby boli nútení konať.

A chcú, aby verejnosť navrhovala, čo sa oplatí robiť ďalej.

„Zapojiť sa môže každý. My sme tiež len bežní občania. Sformulovali sme myšlienku a teraz hľadáme ľudí s rovnakým presvedčením,“ píše sa na webe.

Združenie je otvorené a nemá naplánované všetky akcie, majú ich navrhovať ľudia.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie