Denník N

Riaditeľ Čistého dňa reaguje: Len pokrytec sa môže tváriť, že pohlavný život v zariadeniach nie je

Riaditeľ zariadenia Čistý deň Peter Tománek. Foto N – Tomáš Benedikovič
Riaditeľ zariadenia Čistý deň Peter Tománek. Foto N – Tomáš Benedikovič

Riaditeľ zariadenia Čistý deň Peter Tománek reaguje na tvrdenia, ktoré odzneli v rozhovore s matkou jedného z klientov. Zbitie klienta terapeutmi odmieta.

Denník N v nedeľu zverejnil rozhovor s matkou jedného z klientov resocializačného zariadenie Čistý deň. Na tvrdenia matky sme sa opýtali aj riaditeľa zariadenia, ktorý odpovedal v nedeľu večer.

V blogu Natálie Blahovej, ktorým sa celý prípad centra začal, sa píše, že terapeuti mali zbiť rómskeho chlapca  hokejkami. O tomto prípade hovorí aj matka jedného z klientov centra. „Hovoril nám aj o zbitom Rómovi, to sme vedeli mesiac i dva predtým, ako to zverejnili. Hovoril nám, že tam terapeuti alebo ošetrovatelia zbili v chatke hokejkami chlapca. Ale prečo, to neviem,“ povedala.

Riaditeľ zariadenia Čistý deň o takejto bitke nič nevie. „V zariadení máme rôzne športové náradie, avšak nepamätám sa, že by som tam niekedy videl hokejku. Som presvedčený, že žiadny terapeut v našom zariadení nikdy klienta fyzicky nenapadol (čo nemôžem, bohužiaľ, tvrdiť opačne). Takže – keď sa podľa mojich vedomostí takáto vec nestala, ani som nemohol nejako vo veci postupovať,“ napísal v reakcii na otázky Denníka N.

Kamene čistia

Matka 17-ročného Petra opisovala činnosti, ktoré musí jej syn robiť. „Hovoril nám, ako jeho a ešte dvoch chlapcov vzal riaditeľ a museli so zubnými kefkami čistiť kamene v rybníku. Vyčistili to raz, riaditeľovi sa to nepáčilo, tak to museli urobiť ešte raz.“

Riaditeľ potvrdil, že klienti kamene čistia, nie však zubnými kefkami. „Predpokladám, že opisujete čistenie jazierka, ktoré máme v zariadení vzadu za domom a vždy na jar z neho vyberieme rybky. Následne kamene, ktoré sú povlečené zeleným machom, čistíme kefkami (nie zubnými), potom ich dáme naspäť a jazierko opäť súži svojmu účelu. Ja osobne nemám problém vykonávať fyzické práce v starostlivosti o dom spolu s klientmi,“ napísal.

Sex je zakázaný, ale dochádza k nemu

V prípade zariadenia Čistý deň sa veľa hovorí o sexuálnom stykoch medzi klientmi, či medzi terapeutmi a klientmi. To mal byť aj prípad Natálie, ktorá mala mať ako 14-ročná v centre pohlavný styk.

O sexe v zariadení hovorí aj matka Petra, ktorý ešte v zariadení stále je: „Hovoril nám, že dievčatá ponúkajú sex za výhody. Že jedno dievča spraví aj dvoch, troch chlapcov za večer, aby za ňu potom vyprali veci, alebo urobili iné práce. Že to bola vzájomná dohoda medzi chlapcami a dievčatami.“

Povedala aj to, že terapeut rodičom na spoločnom stretnutí hovoril, že dve dievčatá z centra majú pohlavné choroby. „K intímnemu životu našich klientov a k ich pohlavným ochoreniam sa vyjadrovať nebudem,“ reaguje riaditeľ Tománek.

Napísal tiež, že sa o tínedžerov starajú. „K tomuto obdobiu prirodzene patrí, že sa zamilovávajú a nadväzujú vzťahy. Ste presvedčená, že mimo inštitúcií mladí ľudia žijú intímnym životom až po dovŕšení plnoletosti? Tak prečo to očakávate od našich klientov? Toto je možno otázka na celospoločenskú diskusiu, aby sme sa netvárili, že pohlavný život v zariadeniach podobného typu neexistuje. To môže tvrdiť len pokrytec,“ dodal Tománek.

Zároveň tvrdí, že intímne vzťahy sú v zariadení zakázané. Tento zákaz patrí medzi „kardinálne pravidlá“ – teda medzi desať najdôležitejších pravidiel centra Čistý deň. „Ak by mal vzťah (fyzický alebo platonický) dospelý klient, musel by zariadenie opustiť. Ak je to mladistvý, pracujeme s ním a snažíme sa situáciu zvládnuť,“ napísal.

Klienti zo zariadenia strávil posledné dni v Chorvátsku na spoločnom pobyte. Matka 17-ročného chlapca povedala, že rodičia mali za cestu zaplatiť 232 eur. „Riaditeľ nám na rodičovskom stretnutí povedal, že každý rodič by mal za dieťa zaplatiť 232 eur na jeho účet,“ uviedla. Riaditeľ sa voči tomu ohradil. „Nikdy v živote žiadny z rodičov nevložil na môj účet žiadnu čiastku! To je neuveriteľné, takéto tvrdenie!“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Čistý deň

Slovensko

Teraz najčítanejšie