Denník N

Vlky sa dostali do videoklipu, slovenská kapela bojuje za záchranu divočiny

Foto - Lousy Auber
Foto – Lousy Auber

Bratislavské trio Longital sa rozhodlo originálne podporiť lesoochranárske združenie Vlk.

Tú pesničku pôvodne nahrali už na album Teraz (2010). Že je pre nich špeciálna, dokázali dve nové verzie na dvoch ďalších nahrávkach. Vlani ju spravili so sláčikovým kvartetom na Longital Suite a predvlani zaranžovali s bubeníkom Mariánom Slávkom, ktorý sa do kapely vrátil po dlhej pauze. A práve k tejto verzii teraz urobili videoklip.

Je dosť nezvyčajné dávať ako singel starú pesničku, špeciálne pár dní pred úplne novým albumom. Ale má to svoju logiku. Začnime tým, že album, ktorý vyjde 26. septembra, sa volá Divoko. Kto nepozná históriu skladby Na horu a dolu, v duchu názvu a atmosféry nasledovného videa ju pokojne môže považovať za jednu z kolekcie deviatich nových vecí.

Autorom klipu je Jakub Majerčiak s tímom filmárov, výtvarníkov a maskérov zo štúdia Redpoint, ktorý strávil v prírode veľa natáčacích dní, aby čo najautentickejšie stvárnil vlčí príbeh o ceste za slobodou.

Hudba pôsobí organicky, od úvodného inštrumentálneho intra hraného sláčikom na gitare cez energickú melódiu, ktorá postupne graduje. Keď Šina spieva „oči oprieť o les“, v spojení s videom, ktorého hlavnými hrdinami sú tri vlky, a miestami, kde sa nakrúcalo, to úplne sedí. Pesnička totiž dostala túto vizuálnu podobu, aby zviditeľnila aktivity lesoochranárskeho združenia Vlk. Ich cieľom je uchovať čo najviac prírody v pôvodnom stave – inak povedané, aby tam ľudia nerobili nič.

„Klipom Na horu a dolu aj albumom Divoko by sme chceli podporiť iniciatívu, ktorej víziou je dostať 5 percent slovenského územia pod vlastnú kontrolu tak, aby bolo chránené pred výrubmi, výstavbami ciest a inými zásahmi. Aby si príroda samotná riadila svoje procesy a aby sme zbytočne nezasahovali do toho, čomu vlastne vôbec nerozumieme,“ vraví speváčka Jana „Šina“ Lokšenincová.

Podporiť Vlk môže ktokoľvek, nielen muzikanti. Viac sa dočítate na webstránke Všetko pre nič.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie