Denník N

Tri roky sa čakalo na systém ohlasujúci zápchy. Počiatkovu objednávku za 14 miliónov musí odobriť Érsek

IT novinka má sprehľadniť situáciu na cestách. Foto – TASR
IT novinka má sprehľadniť situáciu na cestách. Foto – TASR

Ministerstvo dopravy hlási, že novinka pre šoférov je hotová. Ak služba od Slovak Telekomu stojí za to, mala by prekonať bezplatné služby ako Google mapy, ale aj podobné projekty v Česku.

Už to dlho nepotrvá a cesta autom po Slovensku bude podľa plánov ministerstva dopravy jednoduchšia. Štát hlási, že nový systém, ktorý ohlási kolóny, zápchy a poskytne šoférom aj iné vychytávky, je už viac-menej hotový.

Chýba vraj ešte podpis nového ministra dopravy Árpáda Érseka (Most-Híd): potom sa ukáže, či technická novinka stála za 14 miliónov eur – toľko štát v zmluve sľúbil Slovak Telekomu za dodávku služby bez jej údržby a prevádzky.

„Národný systém dopravných informácií je dobudovaný, priebežne dochádza k pripájaniu jednotlivých zdrojov dopravných informácií. So stavom informačného systému sa oboznámi aj nový minister a následne sa rozhodne o termíne spustenia ostrej prevádzky,“ píše ministerstvo dopravy.

Ak sa nie je za čo hanbiť a systém naozaj prekoná aj bezplatné služby, ako sú Google mapy, možno onedlho očakávať slávnostné uvedenie novinky do praxe.

Rozbehol to Počiatek

Očakávania sú veľké nielen pre vysokú sumu, ktorú operátor od štátu zinkasuje, ale aj preto, že to už budú tri roky, čo sa na systém čaká.

„Ide o informácie o plynulosti premávky, kde sú výluky, nehody, obmedzenia, obchádzky, opravy vozoviek, až po zjazdnosť ciest,“ ohlasoval novinku v decembri 2013 vtedajší minister dopravy Ján Počiatek zo Smeru. V roku 2015 podpísal zmluvu so Slovak Telekomom.

Nedočítate sa v nej, čo konkrétne si štát objednal, podobne ako to nebolo zrejmé ani z podkladov na súťaž o dodávateľa.

Tesne po voľbách zástupca ministerstva dopravy Tomáš Mésároš avizoval, že systém uvidí verejnosť v praxi na prelome júna a júla.

„Prvé služby sme chceli spúšťať v januári 2015. Keďže máme rok 2016, tak sa asi niečo stalo,“ vysvetľoval vtedy Mésároš. Pod meškanie sa podľa jeho slov podpísali prieťahy vo verejnom obstarávaní.

Možno zaplatíme aj dvakrát

Ak minister Érsek systém Telekomu odobrí na preplatenie a odovzdá do užívania, uzná aj to, že kritika na adresu Počiatka nebola namieste.

Výhrady voči Počiatkovmu IT tendru sa medzičasom ocitli na súde. Tam sa sťažoval jeden zo súťažiach, ktorého Počiatkov tím zo súťaže vyradil. Súd povedal, že všetko prebehlo v poriadku, no vylúčená firma Vars sa odvolala.

Argumentovať môže hlavne tým, že pre štát chystala oveľa lacnejšiu verziu IT systému než Slovak Telekom. Skúsenosti s tým má, podobný informačný systém dodala susedným Čechom 3,5-krát lacnejšie.

Český systém od svojho štartu už získal aj ocenenia. Šoférom ukazuje, kadiaľ sa im oplatí absolvovať cestu, kde treba jazdiť pomalšie, či kde dochádza najčastejšie k nehodám, ako aj dianie na diaľniciach onlinovo cez kamery.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie