Denník N

Keď je politická „trafika“ dôležitejšia ako dobré meno krajiny

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Na hlasovaní vlády o vyslaní Radoslava Procházku na európsky súd bude najzaujímavejší postoj Lucie Žitňanskej.

Autor je poslancom NR SR

Vládna koalícia rieši svoj problém v koalícii rozdávaním politických trafík. Dokazuje to aj prípad Radoslava Procházku, bývalého predsedu bývalej koaličnej strany Sieť, ktorého by mala vláda poslať na Všeobecný súd EÚ.

Procházka okrem toho, že bol predsedom strany, ktorá umožnila vznik tejto vlády, je aj nedôveryhodným notorickým klamárom, čo mu občania spočítali aj v parlamentných voľbách, keď jeho strana Sieť dostala len o málo viac ako päť percent hlasov, hoci na začiatku mala podstatne vyšší potenciál.

O Procházkových „neschopnostiach“ a klamstvách vypovedá aj totálny rozpad jeho strany pár mesiacov po vstupe do vlády. Vláda sa napriek všetkému rozhodla dať trafiku tomuto notorickému klamárovi a Súdna rada to pondelkovým rozhodnutím aj potvrdila.

Po tomto rozhodnutí Súdnej rady je ťažko hovoriť o nezávislosti justície na Slovensku. Justícia je spolitizovaná a už vôbec nie nezávislá.

Je na mieste otázka, akou morálnou autoritou (sudcom) je notorický klamár. Môže človek s takouto politickou minulosťou, bez akéhokoľvek morálneho kreditu dôstojne reprezentovať krajinu ako sudca Európskeho súdneho dvora?  Podľa mňa nie.

Otáznym zostáva postoj vlády k tejto nominácii. Osobne budem zvedavý na hlasovanie ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej.

Preto sa obraciam na vládu. Zvráťte choré rozhodnutie Súdnej rady a nepodporte notorického klamára na post sudcu. Veď tým zdiskreditujete nielen seba, ale celé Slovensko. To už lepšieho kandidáta nemáme?

Ak Procházku vláda podporí, nebude to mať len medzinárodné, ale aj domáce dôsledky. Odkáže totiž svojim občanom, že zmenu v justícii nikto čakať nemusí.

Táto nominácia nie je ani slušná, ani v záujme Slovenska a spôsob jej prijatia je dôkazom politickej korupcie a klientelizmu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Radoslav Procházka

Komentáre

Teraz najčítanejšie