Denník N

Na telesné tresty a sex v Čistom dni sa sťažovali už v júni 2014

Riaditeľ zariadenia Tománek a novinári. Foto N – Tomáš Benedikovič
Riaditeľ zariadenia Tománek a novinári. Foto N – Tomáš Benedikovič

Prokuratúra zatiaľ rieši podozrenie zo siedmich trestných činov. Tento týždeň pôjde do resocializačného centra aj na previerku.

Ministerstvo práce vedelo o problémoch v resocializačnom zariadení Čistý deň najneskôr od júna 2014. Vtedy prišli prvé podnety s obvineniami, že v tomto centre dochádza k telesným trestom, sexuálnym stykom, že riaditeľ centra je arogantný a že bránia rodičom v kontakte s deťmi. Povedal to na dnešnom zasadnutí parlamentného sociálneho výboru minister práce Ján Richter zo Smeru.

Od roku 2014 prišlo na zariadenie šesť podnetov na to, ako funguje. Preverilo ich ministerstvo aj orgány činné v trestnom konaní, vždy povedali, že v Čistom dni je to v poriadku, nezačali trestné stíhanie ani nenavrhli zrušiť akreditáciu.

Pochybenia teraz vidia

Po tom, čo Natália Blahová zverejnila blog, kde opísala prípad 14-ročnej Natálie, ktorá mala v centre pohlavný styk, má už akreditačná komisia iný názor. Navrhla, aby zariadenie prišlo o akreditáciu. Teraz sa čaká, či sa odvolá.

Počas konania už zasadajú súdy, ktoré majú rozhodnúť, kam deti z tohto zariadenia premiestnia. Ide o 37 detí.

V prípade už koná aj generálna prokuratúra. Rieši zatiaľ sedem trestných vecí. O aké konkrétne prípady ide, odmietol námestník generálnej prokuratúry Peter Šufliarsky povedať.

Prokuratúra by mala preveriť aj postup polície a prokuratúry v dvoch prípadoch z minulosti – v jednom ide o styk maloletej Natálie, ktorý už potvrdila polícia, hoci ešte vlani odmietla, že by šlo o trestný čin. Dozorujúca prokuratúra to vtedy odobrila.

Druhú kontrolu urobia aj v prípade podozrenia zo znásilnenia viacerých klientok centra na chate.

Prokuratúra má rozhodnúť podľa Šufliarskeho rýchlo. „Do konca týždňa budem mať informáciu možno ja, ale ešte to musíme prerokovať s generálnym prokurátorom, policajným prezidentom a dohodnúť sa na ďalších opatreniach,“ povedal Šufliarsky.

Prokuratúra koná vo viacerých prípadoch

Prokuratúra začala aj tri konania na základe medializovaných informácií. Či je medzi nimi aj prípad maloletého klienta, ktorého v zariadení údajne bili hokejkami, Šufliarsky nepovedal.

Tento týždeň urobí prokuratúra previerku v Čistom dni a aj v ostatných ôsmich zariadeniach, kam súdy posielajú deti na resocializáciu.

V rámci previerky sa budú pozerať, či zariadenie voči klientom porušilo zákony – aj pri vedení evidencie a pri plnení resocializačného konania. „Budeme hovoriť najmä s klientmi,“ povedal Šufliarsky. Podľa ich výpovedí budú podľa neho upravovať a rozširovať trestné konanie a aj previerku.

Poslanci sú zdesení

Zverejnenie blogu poslankyne Natálie Blahovej kritizuje detská ombudsmanka Viera Tomanová (Smer).

Sama Tomanová pritom opisuje, aká bola atmosféra v zariadení, kde sa bola v pondelok pozrieť. Deti jej vraj s plačom telefonovali, a keď prišla, držali sa za ruky a chceli rozprávať len spoločne. Tvrdí, že deti z centra nechcú odísť, a ak ich presunú, ublížia si.

Opozičné poslankyne ju za to kritizujú. Natália Blahová obvinila Tomanovú, že ovplyvňuje deti. „Keby ste tam prišli pre dobro detí, tak sa snažíte vysvetliť im, že sa majú podriadiť súdnemu rozhodnutiu,“ dodala.

Poslankyňa Anna Verešová (OĽaNO) kritizuje ministerstvo, že o podnetoch na centrum vedelo od roku 2014, ale konalo až po zverejnení prípadu. „Nevieme ochrániť naše deti,“ povedala.

„Som zdesený z vás a celej opozície, ako dokáže zneužívať takúto kauzu na politickú hru. Nechajme orgány, aby to vyšetrili,“ kritizoval opozíciu Erik Tomáš (Smer), ktorý sa nedávno stal členom výboru pre sociálne veci.

Richter: Nemalo sa to stať

Skupina rodičov poslala list ministrovi práce Richterovi, aby ich deti nepremiestnili.

Minister reagoval, že ak sa potvrdia podozrenia, nebude prihliadať na tlak rodičov a akreditáciu odoberie. „Zostal som prekvapený zo záverov orgánov činných v trestnom konaní, ktoré povedali, že skutok (styk maloletej Natálie so zamestnancom Čistého dňa) sa stal, stal sa dobrovoľne. Ale pre mňa to nemôže byť záver, vzhľadom na to, že dievča malo 14 rokov. Zákon platí v inej miere – či chcela, alebo nechcela, nemá vek na to, aby s niečím takýmto mohla súhlasiť,“ povedal v utorok Richter.

Informácie o tom, že k styku došlo, poznala akreditačná komisia už vlani, keď bola na kontrole v zariadení. Prečo vtedy nenavrhla odobratie akreditácie? „Dostal som nové informácie od polície,“ tvrdí minister. V otázke toho, či prišlo k sexuálnemu styku 14-ročnej Natálie, však polícia nemá nové informácie – o tom vedela už vlani.

Tomanová médiám aj na rokovaní výboru hovorila, že Natália sa nechce stretnúť s matkou, a tlmočila, čo matke odkazuje. Rozprávala aj o tom, o čom sa s Natáliou zhovárala. Matka jej poslala oblečenie a list.

A prečo detská ombudmanka zverejňuje tieto informácie, keď sama kritizuje medializáciu celého prípadu? „Matka už médiám zjavne všetko povedala. A čo všetko už popísali médiá…“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Čistý deň

Slovensko

Teraz najčítanejšie