Denník N

Šéf ústredia práce: Manželka šéfa Čistého dňa na úrade vlády? To som zistil až z médií

Marián Valentovič, generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. Foto N – Tomáš Benedikovič
Marián Valentovič, generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. Foto N – Tomáš Benedikovič

Deti sa zomkli a nechcú z Čistého dňa odísť, hovorí Marián Valentovič, šéf ústredia práce. Jeho podriadení skontrolujú financovanie všetkých klientov, za ktorých vlani platil štát.

Deti, ktoré do zariadenia Čistý deň poslal súd, teraz premiestňujete. Koľkých ste už poslali do iného zariadenia?

Včera odišiel jeden chlapec. Dnešné údaje ešte nemáme. Včera do tretej popoludní súdy rozhodli o dvadsiatich deťoch, ktoré majú zmeniť zariadenie. Premiestnenia zabezpečujú úrady práce, ktoré od piatku minulého týždňa, na základe oznámenia akreditačnej komisie, začali dávať oznámenia na súdy, aby konali. Niektoré konali v rámci zrýchleného konania, niektoré ešte nerozhodli. Niektoré súdy ešte rozhodujú. Všetci kurátori boli včera v zariadení Čistý deň, aby naplnili rozhodnutia súdu. Ale nastalo tam to, že deti sa zomkli, rodičia tiež a nechcú, aby deti odišli. Nechceme tieto kroky robiť násilnou formou, nie sme na to oprávnení. V niektorých prípadoch chcú súdy zabezpečovať výkon rozhodnutia súdu. V ostatných prípadoch komunikujeme s deťmi aj rodičmi a riešime to.

Keď odmietajú presun, znamená to, že príde vyšší súdny úradník a odvedie ich nasilu?

Je tu aj táto možnosť. Pre nás je to najkrajnejšia forma riešenia tohto stavu. Chceme sa tomu vyhnúť a robíme všetko pre to, aby k tomu nedošlo.

Dokedy budú deti v tomto zariadení?

Závisí to od rozhodnutia jednotlivých súdov. Keď je rozhodnutie súdu právoplatné, snažíme sa ho vykonať. Ak to nie je možné, informujeme súd a koná ďalej – vyzve rodičov, zariadenie alebo v krajnom prípade koná vyšší štátny úradník alebo priamo sudca.

V zariadení Čistý deň ste koncom minulého roka robili finančnú kontrolu. Po deviatich mesiacoch ste zistili, že bola urobená zle. Prečo vám to tak dlho trvalo?

Dostal som záver z kontroly o tom, že bola vykonaná v tomto zariadení. Kde mali preveriť finančné naplnenia zmlúv a že tam boli pochybenia. Poviem otvorene, nemal som z výstupu kontroly potrebu ísť do hĺbku a kontrolovať, akou formou prebiehala kontrola. Dnes som zistil aj na základe podnetov, ktoré som dostal, že kontrola bola urobená len na vzorke 11 detí a nebola robená tak, ako som vydal pokyn pre všetkých. Preto som ešte včera začal konať, aby sa urobila náprava a vyvodila zodpovednosť voči ľuďom, ktorí mali kontrolu vykonať. A okamžite preveríme a urobíme kontrolu vo všetkých prípadoch – nielen v tomto zariadení, ale vo všetkých. Hovoríme o roku 2015.

Kedy budú výsledky tejto kontroly?

Konáme. Nechcem robiť závery a nechcem hovoriť o dátumoch. Pre mňa je podstatné, aby boli závery správne a relevantné a o všetkých deťoch vo všetkých zariadeniach.

Pôjde o mesiace alebo týždne?

Z môjho pohľadu maximálne týždne. Momentálne kontrolujeme rok 2015, ktorý môžeme kontrolovať, pričom môžeme žiadať aj vrátenie peňazí. Netlačí nás zákon, skôr moje vlastné presvedčenie, že by malo urýchlene prísť k náprave. Niektoré zariadenia fungujú bez problémov, vracali peniaze a nebol dôvod tam predtým robiť kontrolu. Teraz však urobíme kontrolu všetkých zariadení, aby sme preverili, či aj zariadenia, ktoré vracali peniaze, vrátili všetko, čo mali. Alebo nám priznali len časť.

Ako postihnete podriadených za zlé kontroly?

V tomto momente si vyhodnocujem konkrétnu mieru zodpovednosti konkrétnych zamestnancov – či už vedúcich zamestnancov, ktorí mali ľudí riadiť a dozerať na nich, ale aj konkrétnych zamestnancov. Bolo by predčasné dnes robiť závery.

Nevyhodíte ich?

To som nepovedal. Nechcem dnes tu a teraz povedať, či ich vyhodím, ale to budem riešiť finančne.

Čistý deň má s ústredím práce najviac zmlúv, vyše 40. Čím to je?

Sú to objektívne faktory. Nemám všetky v hlave, ale je to napríklad kapacita, ktorú má zariadenie pridelené, orientácia zariadenia. Máme tu zariadenia, ktoré len začínajú prijímať deti a berú dve alebo tri, päť maximálne, nechcú prijímať viac. Máme zariadenia, ktoré majú väčšiu kapacitu, ale len polovicu zo svojich miest vyhradili pre nás. Zvyšné miesta majú pre súkromných klientov. Alebo pre klientov, ktorí si to platia sami alebo cez vyšší územný celok. Ďalší faktor je aj územie. Najviac detí, ktoré súd pošle do resocializačného centra, je z Trnavského kraja a zo západného Slovenska.

Do zariadenia v Galante prideľovali aj deti z východného Slovenska, napríklad z Michaloviec.

Môžeme sa baviť aj o konkrétnych prípadoch, môžem preveriť každý jeden návrh kurátora, do ktorého zariadenia navrhoval umiestniť dieťa a prečo tak robil a či toto odporúčanie obhájime. Nemám problém. Ale nechcem paušalizovať. Poznám však aj prípady, keď sa umiestňovalo dieťa z Bratislavy na východné Slovensko vyslovene z kapacitných dôvodov. Rodičia mali veľký problém s tým, ako budú v kontakte s dieťaťom a ako ho budú navštevovať.

Nie je dôvodom preferencie Čistého dňa zo strany kurátorov to, že manželka riaditeľa zariadenia Petra Tománka pracovala v minulosti na úrade vlády? Nie je to preto, že Smer má k tomuto zariadeniu blízko?

Túto informáciu som získal až teraz z médií.

Takže toto nie je dôvod toľkých zmlúv?

Absolútne to odmietam.

Nemajú kurátori pokyn, aby súdom navrhovali, aby deti posielali do Čistého dňa?

Nie, takéto tvrdenie odmietam.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Čistý deň

Slovensko

Teraz najčítanejšie