Denník N

Herec Bagin: Nočný život v Bratislave sa vráti do 90. rokov, obmedzenia pochovajú atmosféru

Foto - Archív L.B.
Foto – Archív L.B.

Herec a moderátor Ludwig Bagin kritizuje plošné obmedzenie pre podniky v centre Bratislave, ktoré až na výnimky musia zatvárať o desiatej hodine večer. Sám býva v centre blízko rôznych prevádzok.

Je nočný život dôležitý pre mesto?

Nesmierne. Keď príde turista alebo aj domáci, má pocit, že to dýcha, pulzuje. Keď sú všetci cez prázdniny alebo Vianoce preč, chvíľu to máme radi, ale potom to začne byť zvláštny, smutný pocit. S Poštou pre teba som nabehal veľa kilometrov po Slovensku aj Česku, každý mesiac sme boli v niekoľkých iných mestách, kde sme prespávali. Bolo smutné, keď sme večer chceli ísť na drink a nebolo kam. Mesto potom bolo smutné. Nehovorím, že nočný život musí byť bujarý, ale je fajn, keď môžete na ulici stretnúť človeka. Skončíte prácu, po desiatej si chcete niekam sadnúť a môžete si vybrať iba herňu. Dúfam, že na to nebudeme odkázaní.

Čo podľa vás spustilo, že to dospelo až do plošných obmedzení?

Mám pocit, že celé vedenie mesta pochopilo, že funkcia ich oprávňuje iba na zákazy. Správajú sa tak, ako sa správali funkcionári za socíku. Mám pocit, že nesledujú žiadny priamy cieľ, len majú pocit dôležitosti. Nevidím za tým žiadnu logiku. Nemám pocit, že by im išlo o mesto, a aby s problémovými podnikmi niečo urobili. Takto sa to predsa nerieši.

Ako sa Bratislava zmení?

Stali sa hrobármi mesta, akejkoľvek atmosféry, ktorá tu konečne vznikala. Začalo sa tu dať dýchať, vznikali zaujímavé podniky, reštaurácie, bary. Utnú aj večernú atmosféru Bratislavy, ale čvarga bude na uliciach stále a mafiánske podniky si stále budú robiť, čo chcú.

Aký bude potom nočný život? Zaniknú podniky, nahradia ich iné alebo sa ľudia budú zabávať doma?

Neviem si to predstaviť. Vždy mi všetci priatelia hovorili, že to tu má južanský ráz. Keď som bol s priateľkou minulý týždeň v Ríme, nikto nás o polnoci nevyháňal preč, dali nám jedlo, pili sme víno, dokedy sme vládali. Nikto sa v centre na nič nesťažoval a nikto nerobil bordel. Bol tam normálny čulý ruch a pekná atmosféra. Bratislava určite príde o atmosféru. Celé to speje k tomu, že sa vraciame do 90. rokov a budeme znova ako kedysi piť na Gottku (Námestie slobody) víno z Hviezdy a jesť chlieb s nátierkovým maslom. Nočný život vtedy neexistoval, Bratislava bola osirelá a prázdna. Keď ste sa prešli večer po meste, tak nikde nebolo živáčika okrem lokálnych skinhedov.

Aký je nočný život v zahraničí?

V Kodani to v centre večer žilo. Nemám pocit, že by tam vtedy, keď som tam býval, mali prevádzky problém s niečím podobným. Centrum mesta je vždy v každej metropole výkladnou skriňou, nielen samotného mesta, ale aj krajiny. Niekedy to možno príliš kričí turistickými podnikmi, aké máme napríklad na Sedlárskej, ale tiež to do centra patrí. Centrum mesta je vždy o živote, prichádzajú turisti, miešajú sa s miestnymi a vzniká atmosféra. Toto chceme pochovať? Nerozumiem tomu.

Sú v Bratislave bizarné podniky, ktoré vyčnievajú a sú možno väčším problémom pre obyvateľov?

Keď si zoberiete Sedlársku, tak to je trochu hanba. Primárne je pre turistov, a tak to aj v noci vyzerá. Sedlárska je jedno z miest, ktorému sa snažím vyhýbať. Možno nám ukradli jednu ulicu z už takého malého centra, ale tiež patrí do centra a treba to rešpektovať. Máme veľa iných možností, kam ísť.

Bol teraz nočný život v Bratislave už v ideálnom stave?

Neviem, či ho môžeme nazvať ideálny, ale vyvíja sa to dobrým smerom. Pre každého je tu niečo, vzniká veľa hipsterských kaviarní a krčiem, veľa zaujímavých reštaurácií, barov a mesto začalo dýchať aj iným životom. Snažia sa prinášať niečo nové a zaujímavé, konečne to nie je len o tých troch krčmách, ako kedysi. Je to úžasné, už sa tu začal a bol nočný alebo kaviarenský život o niečo bohatší.

Akí boli predošlí starostovia, chceli život v centre ovplyvňovať?

Vtedy boli trochu iné problémy, viac zháňali peniaze, než by sa reálne starali o mesto. Títo sa snažia, ale nevychádzajú mestu v ústrety, nepochopili ho. Neviem, či rozumejú, prečo sú vôbec vo svojich funkciách.

Bývate v Starom Meste?

Žijem v centre 13 rokov.

Ako to beriete z pohľadu obyvateľa?

Mám blízko domu niekoľko prevádzok, sám som mal konflikty so zamestnancami jednej z nich. Mám priamo pod domom aj Ponorku, odtiaľ mi vždy hulákali opití ľudia, ale zvykol som si, je to normálne. Rovno cez Šafárikovo námestie mi pri otvorených oknách hučal RockOk, v lete to vyriešim tým, že vetrám cez deň, potom zavriem a v zime to až tak nepočuť. Tiež mám klub pod domom, z ktorého sa otriasajú múry z dunivých basov, ale istým spôsobom som si na to zvykol a nemôžem nič iné robiť. Nebývam úplne v epicentre, pre obyvateľa Sedlárskej to musí byť neznesiteľné. Neviem si to predstaviť, asi by som sa odsťahoval.

Kto má pravdu v spore obyvatelia a ľudia, ktorí sa chcú ísť zabaviť?

Dá sa to vyriešiť vzájomným kompromisom. Určite to nevyriešime celoplošným rozhodnutím, ale skôr cez jednotlivé problémové podniky. Polícia by asi mala byť v uliciach v noci tak či tak viac prítomná.

Ktoré lokality v centre sú vaše najobľúbenejšie?

Napríklad Laurinská ulica, ktorá skvelo ožila, Nedbalova, prevádzky na Grösslingovej. Je mi ľúto, že aj keď bolo pár pokusov, z Jakubovho námestia stále nevyrástla malá Kodaň, pritom to miesto si to úplne zaslúži. Ako keby bola tendencia vytlačiť život z centra. Neviem, či to nehrá do karát niekomu pri Dunaji. Ak je úzus vytlačiť život z mesta a dostať ho do nákupných centier, tak ďakujem pekne.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie