Denník N

Stále im to pristane. Meky Žbirka si opäť zaspieval s Marikou Gombitovou

Foto – TASR
Foto – TASR

Na štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave sa v utorok konal slovensko-britsko-český galavečer. Vo štvrtok sa zopakuje v košickej Steel Aréne.

Vypredať hokejový štadión v hlavnom meste štvrť roka pred koncertom nedokáže hocikto. A mať publikum na svojej strane od prvých sekúnd niekoľko dekád? To už vôbec. Je to aj tým, že Meky Žbirka vždy robil vkusné veci, nikdy nevyprodukoval nič vyslovene trápne a na šesťdesiatnika sa hlasovo stále drží vo veľkej forme.

Mohol si celý utorkový večer v najväčšej „koncertnej“ sále v Bratislave kráľovsky užiť, keby sa nerozhodol poňať ho vo veľkom štýle. So zdvojenou česko-britskou kapelou, s tromi hosťujúcimi speváčkami, hrať okrem vlastných klasických skladieb aj úplné novinky, k tomu štyri beatlesovky a ešte nechať priestor na dva hity ďalšej anglickej legendy. Toto bol skôr medzinárodný galavečer so scenárom než obyčajný koncert.

Dámy a páni, Marika Gombitová!

Podľa reakcií sa zdalo, že väčšina ľudí prišla práve na ich opätovné stretnutie. Najdlhší potlesk prišiel ešte predtým, než vyslovil jej meno. Celá sála vstala a privítala ju na pódiu spolu s ním. „Dámy a páni, Marika Gombitová!“ zvolal dojatý Meky Žbirka. Málokedy sa mu stáva, že neplánovane pozmení text, ale toto a veci typu, či je duet V slepých uličkách v pôvodnej tónine alebo nie úplne totálne naživo, asi nik z bežných divákov vôbec neriešil. Čaro chvíle, keď boli títo dvaja po dlhých rokoch na veľkom koncerte opäť spolu, prevládlo.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Miroslav Žbirka

Kultúra

Teraz najčítanejšie