Denník N

Prečo ľudia smútia nad rozvodom Angeliny Jolie a Brada Pitta?

Americká herečka Angelina Jolie je jednou zo žien, ktoré prehovorili o vlastnej skúsenosti s obťažovaním. Foto – TASR/AP
Americká herečka Angelina Jolie je jednou zo žien, ktoré prehovorili o vlastnej skúsenosti s obťažovaním. Foto – TASR/AP

Vzťah Angeliny Jolie a Brada Pitta bol značkou supervzťahu. Boli od začiatku vzorom a autoritou, na ktorú sa mnohí chceli podobať.

Nemusíte byť ani čitateľom tabloidov. Správy o rozvode Angeliny Jolie a Brada Pitta obehli asi všetky mienkotvorné médiá, navyše zatienili závažnejšie svetové udalosti. Včera bol jednoducho rozvod dvoch celebrít hlavnou globálnou udalosťou dňa.

V utorok sa stal slávny rozvod najvyhľadávanejšou témou na Googli. Výraz „Angelina Jolie“ zaznamenal podľa Google Trends 5 miliónov hľadaní a jej meno bolo vyhľadávanejšie ako meno manžela. Texty o rozvode boli dokonca vyhľadávanejšie ako Donald Trump či Hillary Clinton.

graf-angelina-jolie-brad-pitt-trump-clinton

Brangelina nad kvalitnú investigatívu

Americký denník Washington Post napríklad načasoval zverejnenie dlho pripravovanej investigatívy o financiách Donalda Trumpa na deň, keď sa svetové médiá naplnili správami o rozpade Brangeliny. Nie je ťažké odhadnúť, ktorá udalosť mala väčšiu čítanosť.

Mnohí majú tendenciu odsúdiť verejnosť za to, že má často väčší záujem o slávne osobnosti než o spoločenské či politické dianie. Veď kto by si reálne pri otázke, či je dôležitejšia voľba budúceho amerického prezidenta, alebo rozpad vzťahu dvoch ľudí, vybral druhú možnosť?

Tento príbeh má však viacero vrstiev a je skvelou ukážkou toho, ako sa nás bulvár podprahovo dotýka, ako stále máme svoje idoly.

Donald Trump naozaj použil 258-tisíc dolárov zo svojich charitatívnych fondov na urovnanie výdavkov po súdnych procesoch, ktorým čelil ako súkromná osoba. Ide o jeden z najväčších zlomov v investigatíve voči Trumpovi, pretože prináša celkom nové dôkazy o jeho netransparentnosti.

Pobúrené tweety prichádzali od novinárov, ktorí boli z nedostatku pozornosti skvelej práci autora Davida A. Fahrentholda rozčarovaní. Faktom však ostáva, že aj Washington Post, ktorý podporoval vznik textu o Trumpovi od jeho začiatku, mal včera na titulnej strane okrem neho aj správu o rozpade hviezdneho vzťahu. Prečo?

Je to aj náš rozvod

Tento rok sa rozpadli aj iné kultové vzťahy. Okrem Brada a Angeliny sa napríklad rozvádzajú aj Lady Gaga či Johnny Depp. Brangelina však má od začiatku niečo navyše. Rozpad tohto vzťahu sa nás týka viac ako rozpad iných slávnych dvojíc. Na jednej strane preto, že sme ich proste mali radi, a na druhej preto, že sa cítime trochu ublížení. 

Možno je to smutné, ale zároveň je to aj prirodzené, pretože práve ich vzťah je zlomom v informovaní o celebritných dvojiciach – Brangelina bola od začiatku všade, o tomto vzťahu sa hovorilo neporovnateľne viac ako o iných a obe hlavné postavy túto pozornosť zvládali bez väčších škandálov.

Nech to znie akokoľvek sebecky, rozvodom Brangeliny sa cítime byť dotknutí aj my, verejnosť. Tweety o tom, že ľudia nie sú schopní ísť vinou tejto správy do práce, či pochybujú o schopnosti udržať si vlastné vzťahy, ak sa Bradovi a Angeline nedarí, sú znakom, že sme do ich vzťahu dávali väčšiu nádej ako do iných hviezdnych manželstiev. Sklamanie z rozchodu nemá obdobu, nebolo také silné, ani keď sa rozpadol vzťah Demi Mooreovej a Brucea Willisa alebo Madonny a Guya Ritchieho.

Brangelina sa stala značkou supervzťahu, o ktorom mnoho ľudí snívalo. Ponúkala jednoducho dostupnú definíciu toho, čo od vzťahu očakávame: šťastie v očiach, krásnu rodinu, spoločnú oporu a, v neposlednom rade, inšpiratívnych partnerov, akých dvanásť rokov tvorili oni dvaja. To všetko bez toho, aby potláčali individualitu druhého. 

Zabudli sme, že ich svet predtým nemal rád

Od začiatku ich vzťahu v roku 2004, čo znamená od začiatku konca Bradovho manželstva s Jennifer Aniston, sme súčasťou vývoja ich vzťahu všetci. Pri premiére ich prvého spoločného filmu Pán a pani Smithovci sme boli svedkami vášnivého vzťahu na plátne, no dnes si už len ťažko odmyslíme podtón skutočnej lásky zo scén dvoch agentov, ktorí sú v manželskom zväzku a napriek tomu sa pokúšajú jeden druhého zabiť.

Len ťažko sme mohli odolať dôvere vo vzťah, ktorý sa začal intenzívnou „šuškandou“ a zo začiatku aj silnou protikampaňou tých, ktorí boli na strane ublíženej Jennifer. Serióznosť „chémie“ medzi nimi sa začala utvrdzovať vtedy, keď sa rozhodli zabojovať o svoje prvé adoptované dieťa, Maddoxa. 

Pod kožu sa nám dostali ešte hlbšie. Oni totiž neboli len dvojica, ktorá je zaujímavá. Boli od začiatku vzorom, autoritou, na ktorú sa mnohí z nás chceli podobať. Okrem toho, že láska medzi nimi vyzerala byť rozprávkovo autentická, ukázali aj cestu, ako vďaka svojej láske pomôcť iným, a dnes sú z nich najvplyvnejšie celebrity sveta. Konkrétne Angelina Jolie bola za posledné roky viackrát zvolená za najsilnejšiu ženskú osobnosť šoubiznisu.

Klebety o tom, že adopcia je len marketingovým ťahom, ustali, keď sa pár rozhodol v rozširovaní rodiny neprestávať a keď si verejnosť zvykla na fakt, že celé roky prekračujú z jedného procesu osvojenia do druhého. Deti si do opatery brali preto, že chceli ísť príkladom, a ešte preto, že im to robilo radosť.

Angelina chce po rozvode svoje tri adoptované a tri biologické deti vychovávať sama.

Z rebelky ambasádorka ľudských práv

Popri tom všetkom sme sa celý čas pozerali na pár, ktorý sa na titulných stranách bulváru objavoval stále menej ako zdroj klebiet, a stále častejšie ako ľudia, ktorí dosiahli pozoruhodné úspechy. Buď ako umelci, alebo ako bojovníci za ľudské práva. Angelina a Brad boli hviezdy aj bez seba, a fakt, že tvorili pár, mnoho ľudí podporoval v predstave, že rodina a láska môžu v tomto svete zaujať pevné miesto. Punc nezištnosti dával tejto romanci ešte väčšiu hĺbku – jeden druhého nemuseli ťahať na výslnie, obaja boli rešpektovanými osobnosťami už v čase, keď sa z nich stala rodina. 

Áno, je trochu trápne, že sme na vieru vo vzťahy potrebovali vzor a že sa pri jeho rozpade cíti tak veľká časť populácie sklamaná. Avšak bol to vzťah, ktorý si od nás vyžiadal nemalú porciu dôvery a viery, aj preto, aké postavenie im dodávali médiá a nakoniec aj čitatelia, ktorí rozprávku okolo dvojice z nemalej časti vytvorili.

Trvalo roky, kým sme Angeline odpustili, že prebrala inej žene muža. Od rozvodu Jennifer Aniston a Brada Pitta sa však z Angeliny medzičasom stala dáma, ktorá bola pre mnohé ženy pozitívnym ideálom. Nielen obyčajná celebrita, ktorú obdivujeme pre pekné fotky či zopár vrelých výrokov.

Z rebelantskej mladej herečky, ktorá na krku dlho nosila náhrdelník s krvou bývalého manžela Billyho Boba Thorntona, sa stal vzor, proti ktorému len ťažko nájsť výhrady. Jej herecká kariéra, ktorá v kvalite oproti manželovej pokrivkávala (napriek tomu, že získala Oscara), je v súčasnosti zatienená statusom humanitárnej pracovníčky UNHCR, ktorá sa zapája do pomoci utečencom a angažuje sa v boji proti násiliu na ženách.

Angelina posilnila status matky, pomohla ženám otvorene hovoriť o rakovine prsníkov. Po tom, čo si nechala prsia preventívne odstrániť, nám dodala pocit, že ženskosť nespočíva v tom, ako vyzerá naša figúra, ale ako sa dokážeme zžiť s telom, ktoré nám daruje ďalšie roky života. Keď prekonala rakovinu vaječníkov, ženám dodala ešte viac sily bojovať.

Navyše spopularizovala adopcie detí, ktoré potrebovali pomoc náhradných matiek. Objavovala sa v oblastiach, kam sme sa my nemohli dostať, a vyjadrovala podporu tam, kam sme my len nazerali z mediálnych obrázkov na internete a želali sme si, aby niekto za nás niečo urobil.

Angelina Jolie je trochu ako Audrey Hepburn, ktorá nebola len krásnou, inteligentnou ženou, na ktorej bezchybný vkus a gráciu si každý rád spomenie, ale aj osobou, ktorá svoju popularitu využila na šírenie dobra. Navštevovala krajiny tretieho sveta a pomáhala slabším.

Marketing či nie, odkaz sa nezmaže

Môžeme si položiť otázku, nakoľko je celý tento príbeh marketing a ako veľmi môžeme ich dobrému úmyslu veriť. Faktom však ostáva, že ako novinári a aktivisti sme mohli urobiť všetko pre to, aby sme spopularizovali adopcie či spravili z boja žien s rakovinou otvorenejšiu tému, len sotva by naše slová zasiahli taký veľký počet žien, ako sa podarilo Angeline.

Pri tom všetkom nesmieme zabúdať na muža snov – Brada Pitta. Ten si svoj status tiež nevyslúžil len tým, že si jeho fotku mnoho žien vylepilo na stenu. Okrem toho, že je po boku Johnnyho Deppa súčasťou generácie hercov, ktorí sú legendami už od začiatku kariéry (12 opíc, Klub bitkárov) až do súčasnosti (12 rokov otrokom, Strom života, Nehanební bastardi).

Bol po boku Angeliny Jolie príkladným otcom, no najmä mužom, ktorý sa dokázal za svoju ženu postaviť aj v najťažších chvíľach, keď trpela chorobami. Angelina mala okrem podozrenia na rakovinu aj psychické problémy, spojené s anorexiou. To, že práve na neho sa po tom všetkom sťažuje, je pre všetkých veľkým prekvapením, a preto je množstvo ľudí zvedavé, čo sa ešte o rozvode v budúcnosti napíše.

Pre to všetko je možno pochopiteľné, že udalosť rozvodu je porovnateľná s investigatívou o Trumpovi. K nemu totiž necítime žiadne výrazné osobné putá, je to politik, ktorému buď slepo dôverujeme, alebo o ňom máme triezvejší názor. Nikdy s ním však (dúfajme) neprežijeme 12-ročnú intenzívnu cestu, ktorej koniec nikto neočakával.

Brangelina (2004 – 2016)

Zoznámili sa vo filme Pán a pani Smithovci, keď na pľaci romantická zápletka akčnej komédie o dvojici cool nájomných vrahov prerástla do skutočného vzťahu. Keď sa ich deti neskôr pýtali, ako sa ich rodičia zoznámili a zaľúbili do seba, pustili im tento film.

To bolo v roku 2004, keď bol Pitt ženatý s Jennifer Aniston. Keď sa jeho nová známosť prevalila na verejnosť, fanúšikov to rozdelilo na tábory: za Aniston alebo za Jolie. Imidž dokonale zrasteného páru menom Brangelina bol vtedy len budúcnosť.

Odvtedy sa bok po boku objavili vo filme len dvakrát. V snímke menom Sila srdca (2007) hrala Jolie manželku zajatého britského novinára, Pitt tento film produkoval. Zvláštnejšia je však ich druhá spolupráca, pokladaná za predzvesť ich rozvodu. Čo je trochu paradoxné, snímka vznikla v rovnaký rok, keď svoj vzťah spečatili svadbou.

Smutná melodráma Pri mori (2014) sa odohráva v 60. rokoch na francúzskej riviére, kam prichádza manželský pár dovolenkovať. Nedovolenkujú spolu, ale každý osamote. On, spisovateľ, sa chodí do miestneho baru spíjať, ona sedí s depresiou na hoteli. Bol ten príbeh vymyslený, alebo zrkadlil aj niečo z ich životov?

„Nebol to posledný terapeutický výkrik Brangeliny pred rozchodom?“ opýtal sa denník Guardian v článku Petera Bradshawa. Podľa neho dnes tento príbeh ťažko môžeme vnímať inak ako autobiografický. Špekulovať sa dá stále, isté je len jedno. O prípadných problémoch v manželstve pár v tomto čase nedával nič verejne najavo, dokonca na túto tému vtipkoval. „Pri nakrúcaní sme si vraveli – aha, tak takto to vyzerá po desiatich rokoch manželstva,“ povedala Angelina Jolie v televíznej Today Show.

Tá už mala medzičasom rozbehnutú kariéru aj za kamerou. Začalo sa to drámou V krajine krvi a medu (2011) o milencoch rozdelených vojnou v Bosne, ktorú Jolie režírovala aj písala scenár. To ešte mnohí o jej autorských kvalitách pochybovali, ale ďalší film jej priniesol naozajstné uznanie. Životopisná dráma Nezdolný (2014) si vyslúžila prirovnania k filmu Americký snajper, skutočný príbeh bežeckej legendy v japonskom zajatí cez vojnu sa skloňoval pred Oscarmi. O tom, že skutočným vojnovým príbehom sa Jolie ako režisérka venuje aj naďalej, svedčí aj pripravovaný príbeh z Kambodže.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra, Svet

Teraz najčítanejšie