Denník N

Nedovolím, aby sa vytešovali, ako mi zobrali mandát poslanca, hovorí Matovič

Igor Matovič a Daniel Lipšic, dvaja spojenci, ktorí možno už čoskoro nebudú poslancami. foto – tasr
Igor Matovič a Daniel Lipšic, dvaja spojenci, ktorí možno už čoskoro nebudú poslancami. foto – tasr

Aktualizované 16:25 – Lídrovi OĽaNO hrozí, že príde o poslanecký mandát pre pochybenie so svojou živnosťou. Ani opozícia si nie je istá, či by Igora Matoviča podržala.

Jeden z najhlasnejších kritikov vlády Roberta Fica môže predčasne v parlamente skončiť. Zakladateľovi OĽaNO Igorovi Matovičovi hrozí, že pre pochybenie so svojou živnosťou príde o poslanecký mandát. Išlo by o historicky prvý takýto prípad.

Video: Poliačik Matovičovi: Zákony musia platiť pre každého
autorka: Martina Koník

Doplatiť môže na to, že zopakoval chybu, ktorú už raz spravil. Už sa mu totiž stalo, že neustriehol termín týkajúci sa živnosti – Matovič je známy ako významný vydavateľ regionálnej tlače. Vybavil si jej pozastavenie, no po troch rokoch, keď sa automaticky obnovuje, nepožiadal o jej ďalší útlm. Poslanci majú zakázané podnikať, a tak ho parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií potrestal pokutou 12-tisíc eur, teda mu siahol na polročný plat.

Teraz sa Matovičovi stalo to isté. Podľa online živnostenského registra mu 3. septembra vypršala trojročná lehota pozastavenia živnosti.

Matovič nepripúšťa chybu

Matovič sa však bráni, že keď má živnostenský list, ešte to neznamená, že skutočne podniká. Musel by vraj vyvíjať súvislú činnosť, čo on nerobí. Vládnemu zlepencu vyčíta „zvrátené posudzovanie“ a vraj im ide len o to, aby ho vyštvali z parlamentu.

„Nechcem povedať, že sa silou mocou držím poslaneckej stoličky. Všetci viete, že na to nie som odkázaný. Ale jednoducho takýto boj len tak ľahko nevzdám, aby sa tu páni vytešovali, ako mi mandát odoberú.“ Je odhodlaný bojovať až na Ústavnom súde.

Ten však už túto otázku v minulosti riešil a jeho verdikt znie v neprospech lídra OĽaNO, upozornil krátko po Matovičovej tlačovke poslanec Miroslav Beblavý. Ústavný súd vtedy konštatoval, že zákon neumožňuje výboru skúmať a pri rozhodovaní zohľadniť, či verejný funkcionár aktívne využíval oprávnenie podnikať, prípadne či z tejto činnosti dosahoval zisk.

Igor Matovič pred úradom vlády. Foto – TASR
Igor Matovič pred úradom vlády. foto – TASR

Podľa zákona o konflikte záujmov, ak poslanec urobí tú istú chybu, mal by dostať pokutu, opäť to môže byť 12-tisíc eur, a má prísť aj o mandát. Stratu mandátu však musí odhlasovať najmenej 90 poslancov.

V koalícii, ktorá má 81 hlasov, sa už dnes objavujú hlasy, aby Matovič v parlamente skončil. „Šašo by došaškoval,“ povedal jeden z koaličných poslancov.

Na záznam sú však vo vyjadreniach opatrnejší. „Keby som bol jeho povahy, tak by som to okamžite komunikoval. Počkajme si na vyhodnotenie situácie. Nechcem robiť predčasné závery,“ povedal Denníku N predseda SNS a šéf parlamentu Andrej Danko. „Ale každý poslanec si má plniť svoje povinnosti. Bez ohľadu na to, o akého poslanca ide, mal by znášať sankcie, ak si ich nesplní,“ pokračoval Danko.

Glváč bude určite za

Predseda poslaneckého klubu Smeru Martin Glváč vraví, že na klube ešte budú záležitosť preberať. On však už je rozhodnutý, Matovič má pykať a prísť o poslaneckú stoličku. „Určite budem za, lebo si myslím, že tak treba hlasovať. Kto tu volá po politickej kultúre a pravidle padni, komu padni?“

Šéf koaličného Mosta-Híd Béla Bugár si ešte počká na vysvetlenie Matoviča a právne posúdenie celej veci. Tiež však pridáva: „Zákony buď platia pre všetkých, alebo zákony netreba. Keď porušíte druhýkrát zákony, nie je to príjemná záležitosť.“

Matovič sa nemôže spoliehať ani na vlastných. Poslanec OĽaNO Oto Žarnay hovorí, že Matovič nechtiac znova prešvihol termín, „čo však neznamená, že je to ospravedlneniahodné“. Bude hlasovať za to, aby jeho kolega prišiel o mandát? „To je ešte predčasné, zvážim všetky argumenty.“

Naopak, Richard Vašečka z OĽaNO vraví, že „je to nafúknutá bublina“ a „nie je to znak šlendriánstva“, Matovič sa podľa neho dňom a nocou zaoberá politikou, podnikaniu sa vôbec nevenuje, a aj preto zabudol na doriešenie živnosti.

Rozhodne sa v pléne

O Matovičovi bude v októbri najskôr rokovať výbor pre nezlučiteľnosť funkcií. Jeho rozhodnutie má len odporúčací charakter. Definitívne rozhodnutie bude na pléne. Ak by sa aj našlo minimálne 90 poslancov, ktorí by odsúhlasili koniec Matoviča v parlamente, do 30 dní sa bude môcť sťažovať na Ústavnom súde. Kým by ten definitívne rozhodol, mohol by normálne vykonávať poslaneckú robotu. Súd musí vyriešiť problém do 60 dní.

Aj nezaradení poslanci sú na vážkach, či Matoviča podržať. Katarína Macháčková (exSieť) hovorí, že „pre Matoviča ide o vážnu situáciu, ktorú nemal dopustiť. Zákon je taký, že by mal prísť o mandát. Bojuje vo mne to právne a ľudské, lebo mi je to ľudsky ľúto. Ešte uvidím, ako budem hlasovať“.

Rozhodnutý nie je ani nezaradený poslanec Miroslav Beblavý (exSieť). U Matoviča sa podľa neho ukázalo, ako bohatých neprinútia pokuty zlepšiť sa v dodržiavaní zákonov. Na druhej strane sa však zamýšľa, či je strata mandátu adekvátnym postihom, ak politik neúmyselne a triviálne poruší zákon.

Ak by plénum hlasovalo o osude Matoviča, rozhodujúci môže byť klub kotlebovcov. Parlament si môže odhlasovať, že bude rozhodovať tajne.

Matovič pred pár rokmi vysypal Poliačikovi, ktorý vedie výbor, injekčné striekačky na hlavu. foto - TASR
Matovič pred pár rokmi vysypal Poliačikovi, ktorý vedie výbor pre nezlučiteľnosť funkcií, injekčné striekačky na hlavu. foto – TASR

Prvú pokutu 12-tisíc ešte nedal

Matovič ešte nezaplatil prvú pokutu 12-tisíc eur, lebo poslanci uzavreli prípad až v lete. Matovič iba v týchto dňoch odošle sťažnosť na Ústavný súd proti pokute. Kým súd o podnete rozhodne, vládna koalícia na výbore pre nezlučiteľnosť funkcií presadí prerušenie konania o Matovičovom druhom prehrešku, potvrdil člen výboru Peter Kresák z Mosta-Híd.

Aj predseda Výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Martin Poliačik zo SaS oponuje Matovičovi, že výbor nemá prečo skúmať, či poslanec aktívne podniká alebo nie. Ak má čo i len možnosť podnikať, musí postupovať podľa zákona, a teda udeliť poslancovi – hriešnikovi sankciu. „Aj nedokonalý zákon musí platiť pre všetkých,“ hovorí Poliačik s tým, že na výbore podporí potrestanie Matoviča. Či by aj v pléne hlasoval za to, aby prišiel o mandát, Poliačik ešte zváži, pretože spoločenská škodlivosť Matovičovho konania nie je vysoká.

V parlamente by mala vzniknúť pracovná komisia, ktorá by sa mala zaoberať novelou ústavného zákona o konflikte záujmov. Objavujú sa názory, aby sa presnejšie určilo, za aké prehrešky by mali poslanci strácať mandáty.

„Ak niekto neúmyselne poruší zákon, nemal by byť taký prísny postih. Treba rozlišovať, čo kto spraví,“ hovorí poslanec SaS Ľubomír Galko, ktorý je odhodlaný sa zdržať pri prípadnom hlasovaní o mandáte Matoviča. „Rovnako by som sa zachoval aj pri koaličnom poslancovi, lebo si treba ctiť zákon, ktorý bol porušený.“

Na problémy so živnosťou Matoviča upozornili aktivisti Alena Krempaská a Peter Weisenbacher, ktorí kritizovali pred bytovým komplexom Bonaparte opozičné protesty pre kauzu Bašternák.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Igor Matovič

Slovensko

Teraz najčítanejšie