Denník N

Pavel Sibyla: Hanbím sa za koalíciu a opozíciu, ale aj za médiá

Na základné ľudské práva sa tu kašle.

Už dávno som sa tak nehanbil ako ostatné dva týždne. Ešte nevieme všetko o dianí v resocializačnom zariadení v Galante, no aj keby sa niektoré z desivých podozrení nepotvrdili, prístup viacerých zainteresovaných strán ma napĺňa nielen smútkom a zlosťou, ale aj hanbou.

Hanbím sa za súčasnú vládu. Celú. Ústrednou témou kauzy Čistý deň krátko po jej prepuknutí nebolo (ne)plnenie podmienok akreditácie, postup pracovníčky úradu práce či polície. Jadrom prípadu bola dôstojnosť, bezpečnosť a zdravie mladých ľudí, ktoré sú možno roky ohrozované podivnou partiou za finančnej podpory štátu.

V prvotných vyjadreniach premiéra, ministra, šéfa ústredia práce, polície a detskej ombudsmanky však nebolo cítiť súcit s rodinou Natálie, obavy o osud jej a ostatných klientov zariadenia ani ochotu okamžite zakročiť a predísť tak ďalším ľudským tragédiám. Nie, nič také.

Naša, ehm, sociálnodemokratická politická elita striedala obrannú a útočnú rétoriku, „počkajme si, no určite sme nepochybili“ s „opozícia tému politizuje“. Akoby tá kauza bola o kuse lesa, ktorý niekto vyrúbal. A otázka je už len, či legálne a kam to drevo zaviesť.

Títo ľudia majú hrošiu kožu, vyoperované srdce a možno aj špinavé svedomie. Inak by nevnímali túto kauzu ako útok proti sebe, ale ako príležitosť plniť svoj predvolebný slogan – chrániť Slovensko, chrániť ľudí, ktorí sa stali obeťami nimi riadeného štátu.

Hanbím sa aj za súčasnú opozíciu. Nie preto, ako túto tému uchopila, ale kedy. O mlátení chovancov „polepšovní“ vychovávateľmi za to, že utiekli, a ďalšom porušovaní práv maloletých v reedukačných centrách mohli počuť od ombudsmanky Jany Dubovcovej už pred dvomi rokmi. K informáciám o čistení rybníka zubnou kefkou v Čistom dni sa mohli tiež dopracovať už dávno, keby odľudštený prístup štátu k neposlušnej, závislej či rodičmi opustenej mládeži bol pre ňu dôležitá téma. Lenže nie je. Aj opozícia na základné ľudské práva zvysoka kašle, o čom svedčí jej opakujúca sa (ne)účasť v parlamente, keď ombudsmanka každý rok číta svoju správu.

Mimochodom, už o tri mesiace sa Jane Dubovcovej skončí funkčné obdobie a parlament bude vyberať jej nástupcu. Pozná niekto kandidátov opozičných či koaličných strán? Prebieha tu nejaká zásadná debata, aké predpoklady by mal spĺňať kandidát na túto ústavnú funkciu (sic!) a kto prichádza do úvahy? Neprebieha. Že na to serie opozícia, ma neprekvapuje. Ale hanbím sa aj za to, že tému voľby nového ochrancu verejných práv neotvárajú ani médiá. A budem sa ešte viac, keď tam Smer bez odporu posadí nejakého Madeja či Mamojku.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie