Denník N

Nová bratislavská nemocnica nebude na Patrónke, Drucker uprednostní Rázsochy či Ružinov

Takto vyzerali Rázsochy pred ôsmimi rokmi. Torzo stavby chátra už vyše 30 rokov. Foto – TASR
Takto vyzerali Rázsochy pred ôsmimi rokmi. Torzo stavby chátra už vyše 30 rokov. Foto – TASR

Nové vedenie ministerstva si vyberá medzi Rázsochami a Ružinovom.

Pred takmer štyrmi rokmi dal premiér Robert Fico úlohu svojej ministerke zdravotníctva Zuzane Zvolenskej, aby pripravila projekt novej bratislavskej univerzitnej nemocnice. Pripravila ho, začala aj tender, no všetko bude zrejme inak. So zmenou vlády sa menia aj plány.

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru) prehodnocuje už od svojho nástupu, čo urobí s projektom novej nemocnice. Teraz potvrdil, že mení pôvodnú lokalitu, kde bude nová nemocnica stáť.

Keď o novej nemocnici hovorili ministri bývalej vlády, nezvažovali alternatívy jej umiestnenia. Od začiatku bola podľa nich len jediná lokalita – Patrónka. Ide o priestor, kde bola vojenská nemocnica ministerstva vnútra. To si však postavilo novú nemocnicu v Starom Meste a priestor na Patrónke ostal prázdny.

Túto lokalitu teraz Tomáš Drucker odmietol. „S lokalitou Patrónka ministerstvo zdravotníctva po reálnom zhodnotení všetkých parametrov už ďalej neuvažuje,“ povedala hovorkyňa ministerstva Stanislava Luptáková.

Ministerstvo si vyberá medzi Rázsochami a Ružinovom.

Zmenou lokality aj postupu stavby sa môže stavba opäť oddialiť. Bývalá vláda sľubovala, že nová nemocnica bude plne fungovať v prvom polroku 2018, tento termín neskôr posunuli na rok 2020.

Drucker už dnes konkrétne termíny nedáva. V máji ešte hovoril, že by chcel nemocnicu stihnúť v tomto volebnom období. „Urobíme všetko pre to, aby to bolo počas týchto štyroch rokov, ale neviem povedať, či to stihneme,“ povedal niekoľko mesiacov po voľbách.

Ministerstvo vyhodnocuje aj to, ako bude nemocnicu stavať – teda či bude pokračovať v PPP alebo ju postaví štát. Definitívne má rozhodnúť do 15. novembra. Minister už v minulosti povedal, že si vie predstaviť, že nemocnicu, ktorá podľa predpokladov má stáť štvrť miliardy eur, bude stavať štát.

V minulosti už analýza štátneho Inštitútu finančnej politiky ukázala, že ak by nemocnicu staval štát, bolo by to výhodnejšie ako PPP. Oficiálne však tender na súkromnú firmu, ktorá by mala za svoje peniaze nemocnicu postaviť a 30 rokov prevádzkovať, doteraz pokračuje.

Nekončiace Rázsochy

Otázku, čo urobiť s rozostavanými Rázsochami, riešila doteraz každá vláda. Na pozemku s obvodom 1,7 kilometra začali v roku 1987 stavať veľkú univerzitnú nemocnicu. Po piatich rokoch si to však rozmysleli a stavbu dočasne zastavili. Dočasné zastavenie trvá dodnes. Nemocnicu projektovali pred zhruba 40 rokmi a to, ako je navrhnutá, nie je pre modernú nemocnicu vhodné. Ak by si ministerstvo vybralo Rázsochy, bude zrejme musieť celý chátrajúci skelet zbúrať.

K projektu sa vyjadrovala každá vláda; napríklad minister zdravotníctva druhej vlády Mikuláša Dzurindu Rudolf Zajac v roku 2003 povedal, že nemocnicu nedokončia, lebo je to príliš nákladné. O päť rokov neskôr sa minister za Smer Richard Raši k Rázsochám vrátil, ale nedostavali ju. Návrh na dostavbu predložil v roku 2010 – pred voľbami. Mala stáť 480 miliónov eur.

Druhá vláda Roberta Fica ju odmietla dostavať definitívne. V tretej to už vyzerá zas inak a minister Drucker to berie ako reálnu alternatívu.

Aj keby nemocnicu na Rázsochách nepostavili, areál by museli skôr či neskôr vyriešiť. Pozemky pod objektom totiž vláda v minulosti vyvlastnila s cieľom postaviť tam nemocnicu. Okrem toho ročne stojí najzadĺženejšiu nemocnicu ochrana areálu desaťtisíce eur.

Ak by bola nová nemocnica v Ružinove, nie je zatiaľ jasné, či by išlo o prestavbu a dostavbu dnešnej nemocnice alebo by pri nej vznikla ďalšia budova.

Patrónka bez diskusie

To, že nová bratislavská nemocnica mala stáť pri Patrónke, na mieste bývalej vojenskej nemocnice, bývalé vedenie ministerstva nijak neodôvodnilo. Nezvažovalo ani iné alternatívy. Hneď určilo ako lokalitu Patrónku. To kritizovala aj analýza Zodpovedne za novú nemocnicu, ktorú pripravilo INEKO.

„Ministerstvo bez adekvátneho zdôvodnenia presadzuje výstavbu novej UNB pri Patrónke – v areáli Nemocnice sv. Michala (známejšej pod názvom vojenská nemocnica). Neexistuje pritom verejne prístupná analýza, ktorá by dokázala, že uvažovaná poloha je pre novú nemocnicu najvýhodnejšia, prípadne jediná možná. Neboli ani len vysvetlené dôvody, pre ktoré sa nemá využiť pre nemocnicu určený areál Rázsochy,“ napísali analytici INEKO vlani v septembri v analýze.

Aj architektka Eva Ondrušková podľa analýzy povedala, že priestor na Patrónke je pre nemocnicu nevhodný a len vyše deväťhektárový areál príliš malý. „Iná poloha, napríklad v areáli nedostavanej nemocnice Rázsochy, by mohla byť vhodnejšia vzhľadom na väčšiu dostupnú plochu pre objekty nemocnice i zeleň, či menšiu úroveň hluku,“ napísali v analýze.

Ministerstvo podľa nich malo preveriť všetky možnosti, teda napríklad porovnať, kde je výhodnejšie novú nemocnicu postaviť – či na Rázsochách alebo na Patrónke.

„S lokalitou na Rázsochách sa dlhodobo počíta vo všetkých územných a rozvojových plánoch. Javí sa z viacerých hľadísk ako vhodnejšia oproti areálu bývalej vojenskej nemocnice na Patrónke, ku ktorému sa bez riadneho zdôvodnenia priklonilo minulé vedenie ministerstva. Preto by obe lokality mali byť rovnocenne posúdené z hľadiska všetkých finančných i nefinančných aspektov,“ napísalo INEKO.

Aby sa chyba neopakovala, má ministerstvo ukázať, na základe čoho vybrali Rázsochy a Ružinov. „Tak ako neexistovala pri zvolení lokality Patrónka poriadna analýza, prečo bolo vybraté práve toto miesto, ktoré malo svoje limity, nemáme vedomosť ani o tom, že by teraz existovala verejne dostupná analýza, ktorá by preukázala, prečo sú zrazu preferované iné lokality a prečo práve tieto. Do veľkej miery bude výber lokality závisieť aj od veľkosti novej nemocnice, čo je pravdepodobne nateraz po zmrazení projektu PPP nemocnice neistá veličina,“ hovorí Dušan Zachar z INEKO.

Nemocnica v Petržalke ostane, aj keď bue nová nemocnica postavená. Foto N - Tomáš Benedikovič
Nemocnica v Petržalke ostane, aj keď bude nová nemocnica postavená. Foto N – Tomáš Benedikovič

Nemocnica sa zmení

Ak vznikne v Bratislave nová nemocnica, dotkne sa to aj budov, v ktorých dnes nemocnica funguje. Celkovo ich má päť – v Starom Meste, Petržalke, Ružinove, Podunajských Biskupiciach a na Kramároch.

Ak bude fungovať nová budova, je takmer isté, že ostane bez podstatných zmien fungovať nemocnica na Antolskej v Petržalke. Je totiž potrebné, aby najväčšia nemocnica na Slovensku mala jednu budovu v Petržalke, teda na druhej strane Dunaja, ako budú ostatné budovy.

Keď Inštitút finančnej politiky robil v minulosti analýzu stavby novej nemocnice, počítal tiež s tým, že budova v Petržalke bude naďalej fungovať s tým, že bude potrebovať rekonštrukciu.

Nezmení sa ani chod Podunajských Biskupíc. Táto nemocnica už dnes slúži pre chronických, najmä starších pacientov. Sú tu dlhodobo chorí a geriatrické oddelenia.

Zmeny sa vo veľkej miere dotknú najmä Kramárov a Starého Mesta. Tieto budovy sú staré a majú mnohé nedostatky. Diskutuje sa o tom, že by sa v nich mali zrušiť akútne lôžka. Tie by sa presunuli do novej budovy nemocnice. Mohli by v nich byť chronické lôžka pre dlhodobých pacientov. Či ich nezatvoria úplne, nie je jasné.

Najviac neznámych je pri nemocnici v Ružinove, pretože v priestore tejto nemocnice môže ešte vzniknúť aj nová nemocnica. Je však pravdepodobné, že aj keby bola nová nemocnica na Rázsochách, v Ružinove by akútne lôžka ostali.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie