Denník N

Daniel Lipšic sa po nehode vzdá poslaneckého mandátu (+ video)

Foto N – Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Lipšic neodchádza z verejného života, teraz to však cíti tak, že by v parlamente nevedel fungovať naplno.

Opozícia prichádza o jednu z najvýraznejších tvárí v Národnej rade. Poslanec OĽaNO-Nova Daniel Lipšic tri dni po nehode, po ktorej zomrel chodec na kapote jeho auta, oznámil, že odchádza z parlamentu.

„Každú prácu, ktorú som v živote robil, som sa snažil robiť naplno. Po tom, čo sa stalo v pondelok, keď vyhasol ľudský život, by som nevedel svoj poslanecký mandát vykonávať naplno. Z tohto dôvodu som sa rozhodol odísť z funkcie poslanca Národnej rady,“ povedal Lipšic. Hovorí, že svoje rozhodnutie oznámil manželke ešte v noci po dopravnej nehode, ktorá sa stala v pondelok a pri ktorej Lipšic zrazil chodca, ktorý potom v nemocnici zomrel.

Lipšic tak robí napriek tomu, že ho od toho jeho voliči odhovárali. V Národnej rade končí k 30. septembru.

Video: Čo hovoria Lipšicovi politickí súperi na jeho odchod
autorka: Martina Koník

 

Ďalej ako advokát

Teraz sa chce venovať právu a pokračovať v obhajobe všetkých klientov, ktorých má. Patria medzi nich aj rodičia detí v zariadení Čistý deň v Galante, poslanec OĽaNO a Biela vrana Oto Žarnay alebo aktivista Martin Daňo obvinený z ohovárania Jána Počiatka. Lipšic obhajuje aj otca, ktorý zabudol v aute svoju dcéru, a tá zomrela na prehriatie organizmu alebo otca, ktorý odpojil ťažko chorého syna od prístrojov.

„Plánujem byť vo verejnom živote ďalej prítomný. Ako advokát budem ďalej zastupovať ľudí, ktorí sa v krajine snažia o spravodlivosť,“ povedal Lipšic.

Čo bude znamenať jeho odchod a hrozba odchodu Igora Matoviča z parlamentu pre opozíciu, nechce zatiaľ hovoriť. Tvrdí, že dnes na to ešte nepozná odpoveď.

V posledných mesiacoch patril k lídrom opozície v kauze Bašternák. Predložil napríklad aj návrh na odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka z funkcie. Schôdza sa má uskutočniť o niekoľko dní.

Video: Celá tlačovka Daniela Lipšica o odchode z parlamentu
autorka: Monika Tódová

 

Sulík: Nerobme z parlamentu pupok sveta

„Vyvodil zodpovednosť za to, čo sa mu stalo. Zraziť človeka, to je niečo strašné, ja ho ľudsky plne chápem, bude v parlamente chýbať,“ reagoval na jeho rozhodnutie predseda SaS Richard Sulík, ktorý si však nemyslí, že opozícia je v parlamente teraz na kolenách.

„Nerobme z parlamentu pupok sveta. Osobne som celkom rád, že tam nie som. Veľakrát to pripomína blázninec a riešia sa tam rôzne žabomyšie vojny,“ tvrdí Sulík, podľa ktorého „na základe vlastnej skúsenosti môžem povedať, že opozíciu je možné viesť aj ako europoslanec, nepociťujem veľký hendikep“.

Sulík hovorí, že má v parlamente 21 kolegov, „sú to naši najlepší ľudia, nemám obavu, že SaS by nebola dostatočne kvalitne zastúpená“. Z Lipšica by si podľa Sulíka mali brať príklad aj ostatní politici.

Matovič: Aj v boji s Kaliňákom bude chýbať

„Rozhodnutie Daniela Lipšica ukázalo, že nezabudol byť človekom. Je mi to ľúto, ale hlboko ho chápem,“ povedal o Lipšicovi šéf OĽaNO-Nova Igor Matovič. Dúfa, že Lipšic zostane vo verejnom živote, „ale potrebuje to čas, aby to prebolelo“.

Matovič nevie, ako bude teraz prebiehať schôdza o odvolaní Roberta Kaliňáka. „Uvidíme, čo bude. Dano určite, čo sa týka pléna, bude chýbať. Rovnako aj na výboroch, ale ak by zostal aktívny vo verejnom živote, tak nakoniec môže byť ešte lepšie ako dnes,“ dodal Matovič.

Lipšicov odchod ľutuje aj Veronika Remišová z OĽaNO-Nova. „Vnímam to ako začiatok politickej kultúry, po ktorej všetci voláme.“ Remišová priznáva, že v OĽaNO sú zo situácie, v ktorej sa teraz nachádzajú, smutní a zronení. „OĽaNO nikdy nebolo hnutie jedného muža ako napríklad SNS. Áno, budeme výrazne oslabení, ale ďalších 18 poslancov pracuje kvalifikovane a túto stratu sa budeme snažiť zo všetkých síl nahradiť.“

Jozef Rajtár z SaS, ktorý sa tiež venuje kauze Ladislava Bašternáka, hovorí, že opozícia vo svojom úsilí nepoľaví, „čo sa týka podvodov, ktoré sa napáchali pod patronátom Roberta Fica“.

„Je to veľké gesto, mali by si z toho brať príklad aj ostatní, ale bude to pre nás veľká strata,“ povedal predseda Sme rodina Boris Kollár.

Lipšic v pondelok večer na Vajnorskej ulici zrazil 73-ročného chodca, ktorý na následy zranenia zomrel v nemocnici. Z vyšetrovania zatiaľ nie je známe, kto nehodu zavinil. Chodec bol v tmavom, pod vplyvom alkoholu a Lipšic hovorí, že išiel rýchlosťou okolo 50 kilometrov za hodinu a zbadal ho na poslednú chvíľu. Chodec však mohol byť na priechode pre chodcov, čo Lipšic nevedel presne povedať. Poslanec tvrdí, že počas nehody netelefonoval.

Z nehody existuje videozáznam z priemyselnej kamery. Polícia ho však novinárom nechce poskytnúť. „Okolnosti nehody sú predmetom vyšetrovania. Vzhľadom na to, aby nedošlo k jeho zmareniu, bližšie informácie v súčasnosti nie je možné poskytnúť,“ napísala policajná hovorkyňa.

Vzdanie sa mandátu ako príklad politickej kultúry nemá na Slovensku veľkú tradíciu. Podobné gesto urobila v roku 2009 len Iveta Radičová, keď v parlamente omylom hlasovala za poslankyňu Táňu Rosovú. Radičová bola v politike po tomto geste ešte silnejšia a v roku 2010 sa stala premiérkou.

Daniel Lipššic

Smer: S Kaliňákom to nespájajte

Podľa poslanca Smeru a mediálneho poradcu premiéra Roberta Fica Erika Tomáša je Lipšicovo vzdanie sa mandátu „logický krok, vzhľadom na to, že v minulosti postupoval ako minister spravodlivosti proti osobám, ktorým sa stalo niečo podobné, žiadal pre ne tvrdšie tresty“. Hoci SaS tvrdí, že Lipšic by mal byť príkladom v politickej kultúre aj pre Roberta Kaliňáka, Tomáš si to nemyslí. „Tieto dva prípady sú absolútne nespojiteľné.“

Podpredseda parlamentu Martin Glváč zo Smeru hovorí, že „je to rozhodnutie pána poslanca a neprináleží mi to hodnotiť“. Glváč hovorí, že došlo k tragickej udalosti a „parazitovať na tom, že by sme my niečo pánovi poslancovi vykrikovali, to sa nehodí“.

„Ľudsky je to ťažká situácia a prajem pánovi Lipšicovi, aby sa to čo najskôr vyriešilo. Asi treba tento krok len oceniť, nič iné,“ povedal o Lipšicovom vzdaní sa mandátu podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar (Most-Híd).

„Asi to vyhodnotil tak, že je to súčasť politickej kultúry, nečakať na konzekvencie. To rozhodnutie vo mne vzbudzuje rešpekt,“ povedal poslanec Mosta-Híd František Šebej.

„Postavil sa k tomuto problému chlapsky a zároveň chráni vlastnú rodinu,“ povedal o Lipšicovi podpredseda Mosta-Híd Béla Bugár. „Spájajú hrušky s jablkami,“ povedal Bugár na to, či by po Lipšicovi nemal odísť aj Kaliňák.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Daniel Lipšic

Slovensko

Teraz najčítanejšie