Denník N

Aká bude opozícia bez Lipšica a Matoviča

Daniel Lipšic a Igor Matovič. Foto N - Tomáš Benedikovič
Daniel Lipšic a Igor Matovič. Foto N – Tomáš Benedikovič

Bez Daniela Lipšica a Igora Matoviča bude parlament prázdnejší a tichší. Nielen pre krik, ale aj pre argumenty, ktoré s Lipšicom odídu.

Daniel Lipšic sa vzdal mandátu. Po svojej nehode sa zachoval presne tak, ako sa od neho dalo čakať. Ako slušný človek. Opozícia v ňom prichádza o výborného rečníka, ktorý dokázal byť tvrdý, ale nikdy sa neznížil k tomu, aby oponentom sypal od chrbta na hlavu injekčné striekačky. S predsedom Novy sa dalo aj nesúhlasiť, ale pokojne a bez emócií (samozrejme, Kaliňák s Harabinom budú mať iný názor). Presne tak, ako by to v politike malo byť.

Navyše je to právnik a veľmi skúsený politik, ktorého vedomosti budú pri parlamentných rozpravách chýbať. Jeho prinajmenšom dočasná neprítomnosť v Národnej rade teda bude jednoznačnou stratou. Nielen pre opozíciu.

Samozrejme, stratou by bol aj veľmi pravdepodobný odchod Igora Matoviča. Hoci z iných príčin. Pri jeho štýle politiky je totiž jasné, že z očí nezmizne. Okázalé tlačovky, nátlakové akcie a demonštrácie budú tým, čomu bude venovať svoj čas do najbližších volieb, a poslucháčov si určite nájde.

V parlamente to však bude iné. Z opozície sa Matovičovým veľkým pričinením stala ukričaná partia. Veľmi často má pravdu, ale neraz sa jej správanie bridí aj ľuďom, čo nefandia Smeru a jeho štýlu politiky. Prípadný odchod predsedu OĽaNO sa môže na jeho kolegoch prejaviť dvoma spôsobmi. Buď sa pokúsia viac posunúť do polohy, v ktorej sa pohyboval Lipšic, alebo budú mať pocit, že Matovičove decibely musí niekto v parlamente nahradiť. To prvé by bolo príjemnou zmenou, ale je sporné, či si to vôbec voliči OĽaNO želajú. Tak či onak sa v tejto skorostrane čoskoro môžeme dočkať pretekov o nového parlamentného lídra.

Nech sa ním stane ktokoľvek a nech by sa aj akokoľvek snažil napodobňovať Matoviča, veľmi pravdepodobne sa mu v tejto disciplíne nevyrovná. Keby Andrej Danko nebol posadnutý snahou ovládnuť Národnú radu podľa svojich predstáv a slušnosť by nebola len zámienkou, mohol by preto teraz potichu poslať nápad meniť rokovací poriadok do archívu. Igor Matovič – hlavný dôvod na jeho novelizáciu – je totiž na odchode z parlamentu.

A spolu s ním z neho odíde aj posledný predseda demokratickej opozičnej strany. Sulík je v Bruseli, Lipšic v karanténe a Matovič sa tam môže ocitnúť spolu s ním. Táto koalícia si až taký luxus nezaslúžila.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Daniel Lipšic

Igor Matovič

Komentáre

Teraz najčítanejšie