Denník N

Radičová: Lipšic potrebuje čas, aby s tragédiou dokázal žiť

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Bývalá premiérka hovorí, že poslanec Daniel Lipšic urobil správnu a charakternú vec.

Ako vnímate rozhodnutie Daniela Lipšica?

Ako správnu a charakternú reakciu na strašnú udalosť, ktorá sa stala.

Vnímate to podobne, ako keď ste sa vzdali mandátu vy?

V rámci politickej kultúry sme boli svedkami minimálne troch odchodov z funkcie – spomeňme si aj na odchod ministra Lišku po páde vojenského lietadla. Sú situácie, ktoré si v rámci istého definovania politickej kultúry vyžadujú tento typ reakcie. Sú zodpovedné a charakterné. Neznamená to, že pán Lipšic by mal v budúcnosti v politike skončiť.

Čo to bude pre jeho politickú budúcnosť znamenať?

Pre opätovné fungovanie pána Lipšica v živote bude dôležité aj to, ako tú tragédiu dokáže spracovať. Je to tragédia, strašná tragédia pre všetkých zúčastnených. Určite bude potrebovať čas, aby s ňou dokázal žiť. A bude záležať na ňom, aké rozhodnutie urobí pre svoje budúce fungovanie a pôsobenie.

Video: Čo hovoria Lipšicovi politickí súperi na jeho odchod
autorka: Martina Koník

Toto všetko sa deje súčasne s hrozbou odvolania Igora Matoviča z parlamentu. Ako vnímate postavenie opozície?

Po voľbách sa odohrávajú na pôde parlamentu významné zmeny nového typu. Z vlády odišiel predseda strany a riešenie vládnej koalície bolo, že stranu, ktorej predseda prestal byť predsedom, vylúčila z koalície, aby si zabezpečila menej konfliktný postup v budúcnosti. Hrozí situácia okolo Igora Matoviča, ktorá je sprevádzaná aj faktom, že predseda najsilnejšej opozičnej strany pôsobí ako europoslanec v Bruseli a nie je prítomný. Príklad pána Sulíka je príkladom, že je možné v opozícii fungovať aj v situácii, keď nie je priamo v Národnej rade. Závisí od Igora Matoviča, ako bude ďalej pôsobiť na politickej scéne. Nerobila by som z toho zatiaľ hlbší záver z hľadiska fungovania opozície. Mal by sa však črtať iný jednoznačný záver – že si pán poslanec mal ustrážiť svoju živnosť, zvlášť, keď sa to opakuje, a na druhej strane, a oveľa vážnejšej, je samotný zákon o konflikte záujmov a to, čo sa považuje a nepovažuje za podnikanie. Viacerí poslanci a členovia vlády majú príjmy z podnikania, zákon je nejednoznačný a javí sa mi absurdné, ak sa istý typ príjmov nevníma ako konflikt záujmov a aktívna živnosť sa považuje za konflikt záujmov.

SaS hovorí, že Lipšic by mal byť týmto gestom príkladom politickej kultúry aj pre Roberta Kaliňáka. Smer hovorí, že to spolu nesúvisí. Ako je to podľa vás?

Ak sa budeme baviť o dvoch-troch príkladoch politickej kultúry, ktorá je v západných demokraciách štandardná, ako o výnimkách, tak názor je jasný – nesmú to byť len výnimky.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Daniel Lipšic

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie