Denník N

Unikli tajné dokumenty: Mossad sa Iránu bojí menej ako izraelský premiér

Netanjahu v OSN v roku 2012 ukazoval graf, podľa ktorého by Irán mohol mať čoskoro dostatok uránu výrobu jadrovej bomby. Foto - AP
Netanjahu v OSN v roku 2012 ukazoval graf, podľa ktorého by Irán mohol mať čoskoro dostatok uránu výrobu jadrovej bomby. Foto – AP

Tajné materiály sú súčasťou zápisov rozhovorov agentov tajných služieb z viacerých krajín.

Izraelská tajná služba a predseda vlády sa nezhodujú v tom, aké akútne je nebezpečenstvo, že Irán vyrobí jadrovú zbraň.

Vyplýva to z tajnej komunikácie medzi spravodajskými službami, ktorá unikla do médií.

Televízia al Džazíra a denník Guardian tvrdia, že ide o jeden z najväčších únikov svojho druhu.

Dôležité načasovanie úniku

To, že izraelský premiér a jeho špióni vidia iránsku hrozbu rozdielne, je verejným tajomstvom už dosť dlho. Netanjahua, ktorý nebezpečenstvo z Iránu prirovnáva k holokaustu, za to často kritizuje bývalý šéf Mossadu Meir Dagan. Dagana si svojho času do funkcie vybrali práve pre jeho hlbokú znalosť iránskeho prostredia.

Izraelské médiá si všímajú skôr načasovanie úniku informácií. Na budúci utorok v americkom Kongrese vystúpi Netanjahu a bude hovoriť o iránskom nukleárnom programe, len pred pár dňami sa objavila informácia, že sa o programe možno črtá dohoda.

Netanjahu dlhodobo tvrdí, že Američania slepo podceňujú nebezpečenstvo z Iránu.

Mossad v roku 2012 partnerskej spravodajskej službe v Juhoafrickej republike napísal, že Irán nie je technicky pripravený na obohacovanie uránu potrebné na výrobu bomby. Len pár týždňov predtým Netanjahu v OSN ukazoval graf, podľa ktorého by na jar, najneskôr v lete 2013 mohol mať dostatok uránu na tieto účely.

20 mesiacov po Snowdenovi

Únik tajných dokumentov, ktorý okrem Mossadu a juhoafrickej tajnej služby ešte zasiahol aj ruské, americké, britské, francúzske, niekoľko arabských a afrických spravodajských organizácií, sa udial dvadsať mesiacov po tom, čo Američan Edward Snowden zverejnil podrobnosti o masívnom odpočúvaní zo strany Národnej bezpečnostnej agentúry. Guardian napísal, že to ukazuje, že tajné služby nie sú schopné takýmto únikom zabrániť.

Z tajných dokumentov ešte vyplynulo, že americká vláda sa napriek oficiálnej politike nekomunikácie snažila o kontakty s palestínskym hnutím Hamas a že prezident Barack Obama tlačil na palestínskeho lídra Mahmúda Abbása, aby stiahol prihlášku Palestíny do OSN.

Objavili sa tam aj správy o tom, že Južná Kórea sa zameriavala na lídra Greenpeace alebo že juhoafrická tajná služba špehovala Rusov kvôli dohode o satelitoch v hodnote 100 miliónov dolárov.

Guardian tvrdí, že pravosť dokumentov mu potvrdili nezávislé zdroje.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie