Denník N

Pykať má len Matovič, no biznis tečie aj okolo poslancov a členov vlády

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Podnikajú, alebo nie? Poslancov, ktorí žijú z peňazí súkromných firiem, je veľa. Využívajú zle napísaný zákon a to, že majetkové priznania nemusia zverejniť ich príbuzní. Najmä v Smere biznis zostáva v rodine.

Líder OĽaNO Igor Matovič možno ako poslanec skončí preto, že opakovane nezabránil obnoveniu svojej pozastavenej živnosti. A to aj bez ohľadu na to, že táto živnosť už roky nemala žiaden obrat, a tak zrejme nešlo o aktívnu podnikateľskú činnosť.

Ak by sme aj ignorovali Matovičovu živnosť, on sám, ale aj mnoho iných poslancov a členov vlády vzbudzujú podozrenie, že v skutočnosti podnikajú – aj keď formálne nič neporušujú.

„Verejný funkcionár nesmie byť štatutárnym orgánom alebo členom štatutárneho orgánu, členom riadiaceho, kontrolného alebo dozorného orgánu právnickej osoby, ktorá bola zriadená na výkon podnikateľskej činnosti, okrem valného zhromaždenia a členskej schôdze. Verejný funkcionár nesmie podnikať; to sa nevzťahuje na výkon povolania, ktoré môže vykonávať len fyzická osoba za zákonom ustanovených podmienok,“ píše sa v zákone o konflikte záujmov verejných funkcionárov, na základe ktorého chcú Matoviča vylúčiť z parlamentu.

Niektorí politici previedli podiely vo svojich firmách na manželky či potomkov, iní si podiely nechali a ich príbuzní sa stali konateľmi, riaditeľmi či členmi predstavenstiev a dozorných rád po nich. Sumy, s ktorými ich bývalé firmy hospodária, sú často závratné.

Obrovský biznis Žigovcov s drevom

Zrejme najväčšie podozrenia spomedzi členov vlády už roky vyvoláva podnikateľské zázemie okolo bývalého ministra životného prostredia a súčasného ministra hospodárstva Petra Žigu (Smer).

Zástupca „košickej skupiny“ v Smere po vstupe do politiky prenechal svoje podnikateľské aktivity – obchodovanie s drevom – svojim príbuzným.

Len firma Taper, v ktorej má stále podiel, mala minulý rok obrat takmer 40 miliónov eur. Žiga z nej však podľa svojich majetkových priznaní za posledné tri roky nedostal ani cent. Podľa priznania má podiel v piatich firmách, z dokumentu však nie je jasné, v ktorých.

Kaliňákove neznáme akcie a obchod s Bašternákom

Ďalším členom vlády, u ktorého nie je jasné, či a ako podniká, je minister vnútra Robert Kaliňák (Smer). Sám tvrdí, že nepodniká a má len akcie viacerých domácich a zahraničných firiem, čo je podľa zákona v poriadku. Kaliňák len za minulý rok podľa svojho priznania okrem ministerského platu zarobil takmer 327-tisíc eur.

Kaliňák roky tajil podrobnosti o svojich obchodoch. Až po zverejnení pohybov na jeho účte v banke a platieb od Ladislava Bašternáka musel priznať, že s podnikateľom podozrivým z daňových podvodov obchodoval.

Kaliňák od Bašternáka kúpil podiel vo firme B. A. Haus, ktorá vlastní luxusné nehnuteľnosti v lukratívnej štvrti nad Bratislavským hradom.

Glváč si so Žigom môžu podať ruky. Toto - TASR
Glváč si so Žigom môžu podať ruky. Toto – TASR

V Smere to zostáva v rodine

Otázky o podnikaní vyvoláva aj podpredseda parlamentu a exminister obrany Martin Glváč (Smer), ktorý hovorí, že bude hlasovať za odobratie mandátu Matovičovi.

Glváč sám formálne nepodniká. Jeho otec v dôchodkovom veku však vybudoval hotel v rakúskych Alpách a jeho dlhoročná partnerka Soňa Chanečková, s ktorou má dieťa, podniká tiež. Je v troch firmách a bola aktérkou kauzy predaja pozemkov na Čiernej Vode.

Na podnikanie a rodinné väzby doplatil Pavol Pavlis, ktorý bol ministrom hospodárstva za Smer a dnes je poslanec. Odstúpil po škandále s podielom vo firme Port Service a zákazke pre svojho príbuzného. Na dividendách zarobil minulý rok 98-tisíc eur, nie je však jasné, kde všade má podiely. V majetkovom priznaní píše len o „spoločnostiach“. Konateľmi vo viacerých firmách sú jeho príbuzní.

Podiely vo firmách v majetkovom priznaní priznáva aj poslanec Smeru Maroš Kondrót. Konateľom v nich je väčšinou jeho príbuzný, poslanec zisky z nich v priznaní neuvádza.

Podnikateľom býval aj poslanec Smeru Dušan Muňko, biznis však previedol na dcéry, ktoré vedú cestovnú kanceláriu Satur, a Muňko v majetkom priznaní uvádza, že nepodniká, a priznal za minulý rok len príjem 87-tisíc, ktoré dostal ako poslanec a šéf Sociálnej poisťovne zároveň.

Podiely vo firmách má i ďalší poslanec Smeru, Náhlik, ktorého otec podniká s Vladimírom Poórom.

Vedenie SNS. Foto N - Tomáš Benedikovič
Vedenie SNS. Štefan Zelník je vpravo. Foto N – Tomáš Benedikovič

Zelník vlastní polikliniku

Zjavný konflikt záujmov má už na prvý pohľad predseda zdravotníckeho výboru Štefan Zelník zo SNS, ktorý by mal zároveň pracovať na zdravotíckej legistlatíve. Má pritom väčšinový podiel v poliklinike v Žiline.

Od januára je tam konateľom jeho príbuzný, takže Zelník vlastne oficiálne nepodniká. Ešte pred voľbami bol konateľom v celkovo piatich firmách a obchodný podiel v nich má stále. K príjmom za minulý rok sa v jeho priznaní píše „neuvedené“.

Advokáti môžu

Poslanci advokáti podľa zákona pomimo zarábať môžu, keďže ide formálne o advokátsku prax. Príjmy si tak zvyšovali aj Gábor Gál či Daniel Lipšic.

Ako advokát môže ďalej zarábať aj predseda parlamentu a SNS Andrej Danko či šéf poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák.

Hlavným postihnutým v kauze však má byť Matovič, hoci nie za svoju bývalú firmu, ale za živnosť. Firmu, ktorá vydáva regionálne inzertné noviny, prepísal na manželku. Na stretnutí s Radoslavom Procházkom, ktoré si sám nahral, sa však zjavne správal ako zástupca firmy, s ktorou by na papieri nemal mať nič spoločné, a chystal sa mu predať inzerciu. Matovič hovorí, že v Regionpresse nebol minimálne dva roky.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie