Denník N

K Štefunkovmu združeniu sa pridali IT podnikateľ Truban a právnik Pala

Michal Truban počas debaty N o IT. Foto N – Tomáš Benedikovič
Michal Truban počas debaty N o IT. Foto N – Tomáš Benedikovič

Do Progresívneho Slovenska, ktoré zakladá Ivan Štefunko, smeruje zakladateľ Websupportu Michal Truban a známy právnik Radovan Pala.

Ohlásený projekt občianskeho združenia s názvom Progresívne Slovensko posilnia dvaja ľudia. K Ivanovi Štefunkovi a Martinovi Dubécimu pribudne zakladateľ hostingovej firmy Websupport Michal Truban a partner právnickej firmy TaylorWessing e|n|w|c, Radovan Pala.

O Progresívnom Slovensku sa síce šepká ako o základe pre novú stranu, no jeho členovia o takejto premene zatiaľ neuvažujú. Sám Štefunko združenie charakterizuje ako think-tank, ktorý má nadviazať na myšlienky bývalého šéfa Inštitútu finančnej politiky Martina Filka, a bude spájať podobne zmýšľajúcich ľudí naprieč Slovenskom.

„Naším cieľom nie je vyhraniť sa voči niečomu,“ povedal Štefunko. „Naopak, premýšľame nad tým, ako pohnúť Slovensko smerom dopredu. Chceme spojiť progresívnych ľudí, ktorí rozmýšľajú rovnako.“

Známy zo slovensko.digital

„Môžem potvrdiť, že so združením budem spolupracovať,“ odpísal Michal Truban Denníku N. „Chcem sa venovať rôznym odborným témam, ako je transparentnosť, participácia, inovácie, nové trendy, IT, korupcia či podnikanie, a čo najviac prispieť do verejnej debaty, ako to už robím aj cez iné združenia a aktivity.“

Truban patrí k najznámejším IT podnikateľom u nás, Websupport je najväčšia hostingová spoločnosť na Slovensku. V poslednom čase je aktívny aj vo verejnom priestore. Patril k tým, ktorí vlani v septembri ostro vystúpili proti štátom organizovanej konferencii TechMatch, považoval ju za predraženú.

„Je to ukážka toho, prečo by sa štát nemal pokúšať o to, čo hravo trh vyrieši,“ povedal vtedy. „Jeho úloha je čo najviac odstraňovať regulácie a dávať ľuďom čo najviac slobody. On robí presný opak.“

Michal Truban v potápačskej kukle počas triatlonu. Foto – archív Michala Trubana
Michal Truban počas triatlonu. Foto – archív Michala Trubana

Truban prehovoril o praxi vopred vyhraných IT tendrov a angažuje sa aj v iniciatíve slovensko.digital. Tá posledné mesiace aktívne upozorňuje na predražné štátne zákazky v oblasti digitalizácie a informatizácie štátnej správy. Aj vďaka tlaku iniciatívy na štátne úrady sa podarilo zrušiť tri obrie IT zákazky za dohromady 250 miliónov eur.

Ide o Atlas pasívnej infraštruktúry za 48 miliónov eur na ministerstve dopravy, Kaliňákov 140-miliónový tender na radary a kamery, ktoré mali denne sledovať, či šoféri dodržiavajú pravidlá cestnej premávky, a elektronické zdravotné karty, ktoré mali s hardvérom a softvérom vyjsť na 50 miliónov.

Truban pred poslednými voľbami povedal, že bude voliť SaS, ktorá v tom čase mala preferencie na hranici zvoliteľnosti, no páčil sa mu aj jej ekonomický program. „Je na hranici, nech tam prelezie a prepadnuté hlasy neoslabia blok, ktorý sa môže postaviť voči terajšiemu Mordoru.“

Z vedenia Websupportu sa v súčasnosti trochu stiahol. Napísal knihu, ktorá vyjde v novembri, venuje sa triatlonu a zaujíma sa o startupy. Pod značkou Neseda napríklad spolupracuje na vývoji inteligentnej stoličky.

Pala: Nie je to ešte politika

Radovan Pala vlastní právnickú kanceláriu spolu s Andrejom Leontievom a venuje sa najmä obchodnému právu a duševnému vlastníctvu. Pre Denník N hovorí, že členstvo v Progresívnom Slovensku vníma ako pokračovanie svojej advokátskej činnosti, z ktorej neodchádza.

Advokát Radovan Pala. Foto N - Tomáš Benedikovič
Advokát Radovan Pala. Foto N – Tomáš Benedikovič

„Vidím, že sa môže vytvoriť istá platforma, ktorá by mohla dať dokopy ľudí aj riešenia pre Slovensko, ktoré podľa mňa s 21. storočím nestíha,“ vraví Pala. „Boríme sa s problémami, ktoré sú v skutočnosti pseudoproblémy, a na druhej strane nám uteká svet. Preto chcem hľadať možnosti, ako ďalej.“

Pripojenie sa k Štefunkovi v tejto chvíli nepovažuje za angažovanie sa v politike. „Sám seba vnímam ako človeka, ktorý má prehľad v oblasti podnikateľského prostredia, otázkach právneho štátu a boja proti korupčným javom. Medzi ľuďmi, ktorí sa dávajú dokopy, vidím potenciál, aby sa našli dobré návrhy, ako Slovensko zmeniť. Zdalo by sa mi hlúpe sa k nim verejne neprihlásiť len preto, že to bude niekto vnímať ako politickú aktivitu.“

S Palovou advokátskou kanceláriou po roku 2013 spolupracovala aj súčasná ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). „Naša advokátska kancelária bola, je a bude v maximálnej možnej miere apolitická. S Luciou Žitňanskou nás však spájajú spoločné etické a morálne hodnoty, pohľad na problémy v súdnictve, legislatíve a na boj s korupciou,“ komentoval to vtedy pre SME Palov spoločník Leontiev.

Ublížia Smeru?

Na otázku, či by stredovo orientované Progresívne Slovensko mohlo v budúcnosti ublížiť aj Smeru, pre topky.sk odpovedala europoslankyňa Ficovej strany Monika Flašíková-Beňová. Podľa nej si v tejto chvíli Smer v prvom rade ubližuje sám.

„Politický život na Slovensku je v takom strašnom marazme, a teraz mám na mysli aj opozíciu, pretože tá je na tom úplne rovnako ako koalícia, že každý nový progresívny prvok môže len dopomôcť. Ak nie priamo k tomu, aby sa dostali do parlamentu, tak určite k tomu, aby otvorili diskusiu a otvorili témy, ktoré absentujú,“ povedala Flašíková-Beňová.

Na otázku, či by do nového projektu mohli prestúpiť liberálnejšie zmýšľajúci členovia Smeru, povedala, že pri mužoch v strane pochybuje. „Muži majú radšej istoty. Keď, tak možnože niektoré ženy by takýmto spôsobom rozmýšľali a pustili sa odvážnejšie do toho,“ reagovala europoslankyňa.

Poslanec Ľuboš Blaha, ktorý pripravoval ideové tézy pre presunutú programovú konferenciu Smeru, sa konkurencie zo strany Ivana Štefunka neobáva. „On bude oslovovať skôr centristicko-liberálneho voliča, ale to nie je volič Smeru. Nás volia pracujúci, chudobnejší ľudia a za tých máme bojovať.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie