Denník N

Lipšic podal ako minister dovolanie aj pri podobnej nehode, akú mal on

Víťazoslav Moric s Robertom Ficom v roku 2014. Foto - tasr
Víťazoslav Moric s Robertom Ficom v roku 2014. Foto – tasr

V roku 2004 zrazil podnikateľ Víťazoslav Moric za priechodom pre chodcov matku dvoch detí. Nepil ani neprekročil povolenú rýchlosť, ministrovi spravodlivosti Danielovi Lipšicovi vtedy podmienečný trest pre bývalého predsedu SNS nestačil.

Keď sa Daniel Lipšic postavil v utorok po tragickej dopravnej nehode pred novinárov, niektorí sa ho pýtali, či bude rovnako prísny na seba, ako bol v minulosti k iným vodičom. Lipšic ako minister spravodlivosti v druhej Dzurindovej vláde (2002 – 2006) podal niekoľko mimoriadnych dovolaní na Najvyšší súd v prípadoch, keď súdy udelili šoférom, ktorí niekoho usmrtili, podmienečný trest.

„Ako minister spravodlivosti som podával mimoriadne opravné prostriedky len v tých prípadoch, keď boli usmrtení chodci a zároveň došlo k viacnásobnému porušeniu dopravných priestupkov, napríklad k výraznému prekročeniu rýchlosti alebo alkoholu za volantom,“ reagoval na to Lipšic.

Takýchto sťažností podal približne 90, v prípade dopravnej nehody bývalého predsedu SNS a šéfa ŽOS Vrútky Víťazoslava Morica v roku 2004 však nešlo ani o vysokú rýchlosť, ani o alkohol v krvi vodiča.

Video: Čo hovoria na Lipšicovu nehodu politickí oponenti
Autorka: Martina Koník

Moric zrazil matku dvoch detí v Považskej Bystrici počas daždivej noci, obeť bola oblečená celá v čiernom. To, že je na vozovke, zbadal neskoro, žena bola podľa jeho slov asi päť metrov za priechodom pre chodcov. Rodine dal podnikateľ milión korún (dnešných 33-tisíc eur) a za nehodu sa kajal. Išiel rýchlosťou 47 kilometrov za hodinu. Súd zakázal Moricovi šoférovať a bol rok v podmienke. Lipšicovi sa zdal tento trest mierny a súhlasil s návrhom, ktorý mu dalo ministerstvo vnútra – podal mimoriadne dovolanie.

„Súd pri rozhodovaní o treste neprimerane prihliadal na skutočnosti svedčiace v prospech obvineného,“ povedal Lipšicov hovorca. Súd podľa ministerstva nebral dostatočne do úvahy, že nehoda sa stala na priechode pre chodcov. Najvyšší súd však toto dovolanie zamietol.

„Neželám to nikomu, ani pánovi Lipšicovi,“ povedal Moric, ktorý už na nehodu nechce spomínať. „Každý deň to mám pred očami, je to strašná tragédia,“ povedal.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Miesto Lipšicovej dopravnej nehody. foto N – Tomáš Benedikovič

Dnes už dvojnásobný exminister, ktorý sa dnes vzdal v súvislosti s nehodou poslaneckého mandátu, komentovať tento dvanásť rokov starý prípad nechce. Moricova nehoda sa podľa doteraz dostupných informácií javí podobná ako nehoda Lipšica – bola tma, chodec mal na sebe tmavé oblečenie a Lipšic ho neskoro zaregistroval na ceste. Politik nepil alkohol a tvrdí, že ani nešiel rýchlo.

Nie je jasné, či bol chodec na priechode pre chodcov alebo blízko neho. Lipšic aj polícia tvrdia, že to bolo „v blízkosti priechodu“, známi obete hovoria, že chodil pravidelne po priechode domov do svojho neďalekého domu. Z nehody existuje videozáznam, polícia ho však nechce poskytnúť novinárom s odôvodnením, že by to mohlo ohroziť vyšetrovanie. Poslanec Smeru Miroslav Číž hovorí, že „išlo, pokiaľ viem, o nehodu na priechode“.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie