Denník N

Matovič: Máme podlomené kolená, ešte dve-tri rany a Fico nás zloží

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Zakladateľ OĽaNO Igor Matovič hovorí, že živnosťou nahral na smeč vládnej koalícii. Očakáva, že ho z parlamentu vyštvú. Chybu si však nepriznáva, živnosťou vraj nič neporušil. Robertovi Ficovi sľubovali pre kauzu Bašternák horúcu jeseň, dnes však Matovič priznáva, že opozícia je na kolenách.

Aký je váš odhad, odníme vám parlament mandát?

Neodolajú pokušeniu to spraviť – moji parlamentní bratia, keď ich mám tak nazvať. Lebo či už Bugár, Danko, všetci títo ficovci alebo aj nejaký Beblavý sa až úplne trasú, kedy to konečne budú môcť spraviť. Takú príležitosť som im ešte nedal a myslím si, že túto nahrávku na smeč využijú.

Čiže pripúšťate, že to bola chyba, ktorej ste sa mohli ľahko vyhnúť a nenahrať im na smeč?

Nechcel som im nahrať na smeč a v podstate to beriem ako taký matovičovský spôsob boja za spravodlivosť, lebo mi jednoducho pripadá na hlavu postavené, aby jedna súdna inštitúcia, Najvyšší súd, povedala, že zákon hovorí, že podnikanie je sústavná činnosť s cieľom dosiahnutia zisku. A potom traja ľudia v senáte Ústavného súdu, ktorí možno nechcú do hĺbky skúmať danú vec, povedia: podniká ten, čo má živnostenský list. Je to na hlavu postavené. Je to presne to isté, akoby ste povedali: šoféruje ten, kto má vodičák. To je hlúposť.

Nie je to skôr matovičovský prístup k veci, že ste jednoducho zabudli? Dvakrát ste si už predsa pozastavili živnosť pre pôsobenie v politike, v roku 2010 a 2013.

Neurobil som to pre pôsobenie v politike. Urobil som to preto, lebo som reálne na živnosť neplánoval vykonávať žiadnu činnosť. Dnes som živnostník Matovič, mám aktívny živnostenský list, ale moja živnosť má za posledných osem rokov obrat nula. Čiže z nula eur som mal aj nulový zisk. Pýtam sa preto, aký verejný záujem som tak vážne poškodil, že mi chce za to niekto zobrať mandát.

Daniel Lipšic v parlamente končí pre tragickú nehodu. Čo si o tom myslíte?

Týmto krokom dokázal, že po tých rokoch v politike nezabudol byť človekom. Ukázal, že jedna vec je zákon, rozhodne sa, či nebol, alebo bol vinný a do akej miery, ale popri tom musí existovať aj morálka. Morálny rozsudok nad sebou vyniesol sám. Dobrovoľne vstúpil do očistca.

Radil sa s vami?

Rozprávali sme sa za posledné dni dokopy pár hodín. Nemám však dôvod komentovať presne, o čom. Ťažko to znášal a sám so sebou to riešil. Posledné dni som na ňom videl, že speje k tomuto rozhodnutiu. Po tej tlačovke, kde oznámil odchod, vyzeral byť taký slobodnejší.

Počíta s ním ešte OĽaNO na nejakú spoluprácu?

Verím, že spolupracovať budeme, ale nechcem Dana do ničoho tlačiť. Psychická bolesť musí prebolieť. Ale verím, že bude súčasťou nášho tímu, i keď ochudobnený o možnosť vystúpiť v pléne alebo na výbore.

Igor Matovič na proteste pred Bonaparte. Foto N - Tomáš Benedikovič
Igor Matovič na proteste pred komplexom Bonaparte. Foto N – Tomáš Benedikovič

S Danielom Lipšicom ste sa dosť angažovali v protestoch pre kauzu Bašternák. Čo teraz chystáte na politickú jeseň?

Po pondelkovom večeri, keď sa stala Danovi tá nehoda, nastala úplne nová situácia. Nastal zvrat, nielen Danovi sa podlomili nohy, ale aj mne. Nehanbím sa povedať, že sme na kolenách, z toho pohľadu, že ja nemám pôdu pod nohami, ako mi je ľúto, čo sa stalo Danovi. Áno, Kaliňák s Ficom sa môžu vytešovať, zrejme nebudeme takí húževnatí a aktívni v boji proti zlodejinám, ako keby sa to nestalo.

Povedali ste, že ste nahrali na smeč aj tou živnosťou. Aj to vás podlomilo?

Nie. To je môj osobný súboj za elementárnu spravodlivosť, aby si tu niekto nevysvetľoval inak niečo, čo je v zákone explicitne napísané.

Máte podlomené kolená – znamená to, že Fico, Kaliňák a Bašternák si nateraz môžu vydýchnuť?

Sme oslabení, sme v situácii, že ešte dve-tri rany a zložia nás úplne. A čo mám teraz spraviť? Sme v takej situácii.

Ešte naspäť k vašej živnosti: nejde v tomto prípade najmä o to, či zákon platí aj na politika?

Nejde o to. Zákon hovorí, že poslanec nesmie podnikať, a ja tvrdím, že nepodnikám. A chcem, aby o tom rozhodol Ústavný súd. Pevne verím, že keď to teraz dostane iný senát a naozaj sa tým budú do hĺbky zaoberať, tak musia povedať, že podnikanie je sústavná činnosť a nie iba vlastnenie živnostenského listu.

Sám ste povedali, že keď ste vstúpili do politiky, tak vám „tety z organizačného odboru“ v parlamente povedali, aby ste si pozastavili živnosť, ak ju máte, a vtedy ste to spravili. Akceptovali ste pravidlá, o ktorých hovorí zákon.

Prečo som to urobil? To je to isté, ako keď teraz prídete niekam do Stredoafrickej republiky a ste tam prvýkrát a niekto vám povie, že keď chceš prežiť, tak musíš urobiť toto a toto, tak to urobíte. Keď tam však už dlhšie žijete a zrazu zistíte, že to jednoducho žiaden zákon nevyžaduje – aby ste si pozastavili živnosť –, tak som sa už teraz rozhodol, že to nepozastavím. V zákone mám napísané iba to, že nesmiem podnikať, a toho dôkazom je to, že za osem rokov mám obrat nula eur.

Ale aj druhýkrát ste to spravili, aj o tri roky ste znova pozastavili činnosť, a to ste už takpovediac dlhšie žili v parlamente. Tri roky ste sa tým nezaoberali, že by ste to nemuseli urobiť?

Pozastavenú živnosť som mal z praktických dôvodov, že nepotrebujem zbytočne platiť odvody. Viete, že aj keby som mal neaktívnu živnosť, tak odvody musím platiť. Nie som hlupák, aby som ich dobrovoľne platil, keď ich nemusím platiť. Keď som si to pozastavoval prvýkrát, bolo to preto, lebo mi pani z organizačného povedala, že to takto treba urobiť. A po ďalších troch rokoch som to urobil preto, lebo som nechcel zbytočne platiť odvody. 

Igor Matovič a Daniel Lipšic v Prezidentskom paláci po marcových parlamentných voľbách. Foto N - Tomáš Benedikovič
Igor Matovič a Daniel Lipšic v Prezidentskom paláci po marcových parlamentných voľbách. Foto N – Tomáš Benedikovič

Keď to poviem vašimi slovami, nie ste hlupák, že si teraz živnosť necháte aktívnu a budete musieť platiť odvody, hoci tvrdíte, že vôbec nepodnikáte?

Teraz už ide o princíp. Nejde o 60 eur, či mesačne zaplatím zdravotné odvody, alebo nie. Šesť rokov mi nikto nič nevyčítal. Keď však zrazu dnes niekto ide hovoriť, že v prípade Matoviča je podnikaním aj to, že má živnostenský list, lebo ho potrebujeme vyštvať z parlamentu, tak v tejto situácii nebudem rýchlo utekať a nohy si lámať, aby som si rýchlo zastavil živnosť a ušetril dve eurá denne. Chcem poukázať na tú absurditu. Ideme trestať poslanca, ktorý ničím nepoškodil verejný záujem, a pritom litera zákona je taká, že chceme štát chrániť pred tým, aby poslanci robili kšefty. Pozrite si včerajšie noviny, sú plné toho, že Matovič si zaslúži trest, lebo porušil zákon, ale v skutočnosti som tým nikomu neublížil. Nepoškodil som štát. Neriešime, že by mali odstupovať zlodeji, napríklad Jahnátek, o ktorom aj Protimonopolný úrad rozhodol, že neoprávnene dohodol kšeft v súvislosti s rybami, že dohodil 700-tisíc eur televízii iba tak. Neriešime rozkradnuté desiatky, stovky miliónov, ale Matoviča, ktorý urobil nejakú formálnu prkotinu. To je problém na stratu mandátu? Ak k tomuto dospejeme, nebude to svedčiť o tom, že Matovič je hlupák, ale o tom, že sa Slovensko nikam nepohlo za 27 rokov, lebo banalitám prikladáme dôležitosť a podstatné veci neriešime.

Nebolo by uveriteľnejšie, keby ste povedali: pardon, urobil som chybu, zabudol som. Ospravedlnili by ste sa a požiadali kolegov, aby na to prihliadali?

Asi by som si pripadal ako ľudia za bývalého režimu, keď zákony trestali ľudí, keď chceli ujsť za hranice. Ak by som chcel emigrovať, niekto by ma potrestal väzením a chceli by odo mňa ospravedlnenie za to, že som chcel ujsť, nedokázal by som to ospravedlniť sa. Keď raz cítim vnútornú slobodu a niekto mi ju chce zobrať, nemal by sa za to žiaden človek ospravedlňovať. Cítim, že mám v tomto prípade pravdu, preto sa chcem obrátiť na Ústavný súd.

Hovoríte, že ste nahrali na smeč Ficovi, Dankovi – neberiete to ako chybu, že to odpúta pozornosť od problémov, ktoré považujete za závažnejšie, napríklad od kauzy Bašternák?

Slovenská demokracia funguje tak, že politik sa môže snažiť určiť témy, ale v konečnom dôsledku ich určujú médiá. O čo budú mať novinári záujem, tým bude Slovensko žiť.

Nedá sa to zhadzovať na médiá. Je to legitímna téma, či politik porušil zákon.

To je pravda, osobne si však myslím, že takéto banality by mali mať menší priestor a dôležitejšie väčší. Chápem, že toto je zaujímavejšie, sexi, lebo Matovič konečne dostane po prstoch a zoberú mu mandát.

Hovoríte, že v politike ste na to, aby ste zastavili väčších zlodejov. Ako budete brať, keď prídete o mandát pre chybu, ktorú ste zopakovali?

Daniel Lipšic mi povedal, a jemu v právnych veciach verím, že nehrozí, že mandát stratíš, lebo trest môže byť až pri opakovanom zlyhaní. Dodnes ešte nemám právoplatné rozhodnutie o mojom prvom zlyhaní. A ako by som to bral, ak by k tomu došlo? No tak, že som sa šesť rokov snažil v politike otvárať ľuďom oči, že sa aspoň zamyslia nad tým, v akom absurdnom právnom štáte žijeme. Je to trápny zákon a formálne tu hráme divadielko, že týmto ochraňujeme verejný záujem. Malo by to byť úplne naopak postavené, každý poslanec by mal povinne podnikať. A keď nerobí, ani poslancom by sa nemal môcť stať, lebo potom to dopadne tak, že sú ľudia ako Bugár, ktorí sú úplne odtrhnutí od reality. V živote za kapitalizmu nebol zamestnaný, nevie, čo to je.

Prečo ste živnosť nezrušili, keď hovoríte, že nepodnikáte?

Možno preto, že je to taká spomienka, že som na ňu niekedy pred skoro dvadsiatimi rokmi začal robiť a nič ma to nestálo, aby som si ju udržal. Formálne som si ju chcel zachovať, aby ostala tak, ako dodnes máme auto z roku 1996. Toyotu Corolu, ktorú mám rád.

Pred prezidentskými voľbami ste s Radoslavom Procházkom dohadovali inzerciu a bločky za eseročku RegionPress a nemali ste podnikať. Ako vám veriť, že skutočne nepodnikáte a živnosť máte iba na poličke, keď podľa nahrávky za firmu minimálne rokujete.

Spojili ste dve veci, a to je možno povrchnosť ľudí, že nerozlišujú. Všetci vieme, že existuje živnosť a právnická osoba. Nikdy som neskrýval, že som začal podnikať ako živnostník a po niekoľkých rokoch sme podnikanie previedli na eseročku. Odvtedy paralelne existujú eseročka a moja živnosť. Živnosť je mŕtva, osem rokov nič nevykonáva.

Keď vystupujete za eseročku, nepodnikáte?

Nie, keby som chcel, v RegionPresse môžem byť zamestnaný na 24-hodinový pracovný úväzok. A vôbec žiaden zákon neporuším a môžem tam všetko legálne robiť. Len na to nemám čas. Dva roky som nebol v RegionPresse, žeby som tam s niečím pomohol ľuďom, hoci je to moje dieťa. Politika mi berie čas. Firma drasticky upadá, z päťmiliónového zisku spred šiestich rokov, keď som vstupoval do politiky, má dnes zisk ledva dvestotisíc eur.

Prepísali ste to na manželku – neporadíte jej, čo robiť, aby firma neupadala?

Manželka je majiteľka firmy, tiež nemá čas sa venovať riadeniu. Nemám čas venovať sa firme. Obetoval som rodinný komfort, firmu, ktorá nám vynášala päť miliónov eur ročného zisku, som nechal tak, na holičkách. A, bohužiaľ, sa to na firme prejavilo. Za šesť rokov som mohol v podnikaní zarobiť 20 miliónov eur, úplne v pohode a čestným podnikaním. Ale nezarobil som ich, lebo som si povedal, že mám niečo iné v rebríčku hodnôt vyššie. A dnes niekto mňa, čo som zaplatil 500 miliónov korún na daniach, mňa bude šikanovať a brať mi mandát za to, že som zarobil nulu a živnosť mám na poličke. Trápne. Toto nie je o mne, ale o stave, v akom sa Slovensko nachádza. Obdobný príbeh majú ľudia, mamička ide na materskú a zabudne si zrušiť živnosť a už musí platiť odvody, už ju buzerujú.

Bežní ľudia sú postihovaní, ak si neustriehnu termíny so živnosťou. Nemôžu to vnímať ako dvojaký meter, že vám má byť trest odpustený?

Normálny človek to takto nemôže vnímať. Keď ktokoľvek má spravodlivý prístup k demokracii, chce, aby za prehrešok bol spravodlivý trest. Iba zaslepení ľudia a politickí oponenti chcú, aby politik, s ktorého názorom nesúhlasia, bol exemplárne potrestaný.

Keby sa stalo Ficovi alebo Kaliňákovi, čo vám, tiež by ste chceli, aby ostal v parlamente?

Nikdy v živote by som nechcel, aby Fico, Kaliňák a ktokoľvek nejakým spôsobom trpeli za to, že nemajú prerušenú živnosť a majú nulové tržby, nulové zisky. Ani pokutu by som im za to nedával. Ani by som nedokázal rozmýšľať nad tým, že by mali prísť o mandát.

Ako by dopadlo hlasovanie o vašom mandáte, sa nedá vôbec odhadnúť, lebo aj viacerí vaši opoziční kolegovia sú na vážkach…

Všetkým držím palce, aby sa pomerili so svojím svedomím. Dúfam, že nebudú natoľko zbabelí a neodsúhlasia si tajné hlasovanie. Nech sa pekne k tomu prihlásia. A myslím si, že vznikne koalícia Kotleba a súčasný zlepenec. Možno sa pridá aj Boris Kollár. Nech ukážu, akí sú demokrati.

Keby váš osud závisel od kotlebovcov, ste pripravený ich presviedčať, aby vás podržali?

Určite nie. Individuálne nebudem nikoho presviedčať. Každý si musí prečítať zákon. Aj na výbore pre nezlučiteľnosť funkcií to bolo veľmi povrchné. Opoziční poslanci si vypočuli Martina Poliačika (SaS), ktorý zbabelo, alibisticky povedal, že musíme hlasovať za pokutu. Vôbec to nie je o tom, že by poslanec musel hlasovať. Veď, v prvom rade, na ústavu sľuboval, že bude hlasovať v súlade so svojím svedomím a presvedčením, a nie že musíme nejako hlasovať, lebo nám to takto káže zákon. Nemôže zákon prikázať viac, ako je slobodné presvedčenie poslanca.

Je zbabelosťou, ak hlasuje, aby bol naplnený zákon?

Je to zbabelosť a povrchnosť, vyhovárať sa na nejaké stanovisko…

Poliačik aj Beblavý hovoria, že výbor podľa rozhodnutia Ústavného súdu nemá skúmať, či politik skutočne podniká. Konať má, už keď zistí, že vlastní živnosť, teda má čo i len možnosť podnikať.

Zbabelé by nebolo, ak by jeden či druhý dokázali povedať, že je to na hlavu postavené. Veď ak raz zákon hovorí, že ten človek nesmie podnikať, tak prečo by sme mali tých ľudí trestať? Poďme a dajme spoločný podnet na Ústavný súd, pretože niekomu sa tu deje krivda.

Takže vy považujete zákon za nezmyselný, a preto sa nemá dodržiavať?

Som presvedčený o tom, že je to hlúposť, a budem sa odvolávať na Ústavný súd. Konám presne podľa zákona.

Kamaráti aj s deťmi - Lipšic a Matovič na Pochode zaživot. foto - Facebook Igora Matoviča
Kamaráti aj s deťmi – Lipšic a Matovič na pochode zaživot. Foto – Facebook Igora Matoviča

Mnohí kritici vám vyčítajú, že za šesť rokov v politike ste boli skôr šašom a reálne ste nič nepresadili. Povedzte pár vecí, za čo si pripisujete zásluhy, že ste presadili a zlepšili ľuďom život.

Kritici, ktorí to hovoria, ak sú pri zmysloch, si musia uvedomiť, že opozičný poslanec môže tak prinajlepšom upozorňovať na problémy. Toto presne robím.

Boli ste aj súčasťou vládnej koalície.

Áno, 18 mesiacov, a dobre viete, že vládna koalícia nezahrnula do programového vyhlásenia vlády žiadne naše návrhy, lebo si to pán Bugár neprial.

Takže ste nič nepresadili?

Nejaké návrhy, možno tri, nám prešli.

Konkrétne?

Nepamätám si. Nerobím si zápisníček, v ktorom by som si písal, čo sa nám podarilo. Možno 20 návrhov zákonov nám prešlo tak, že my sme ich predložili, smeráci ich nepodporili a za polrok si to odhlasovali. Ale robili sme tú najdôležitejšiu robotu, lebo sme tí najhlasnejší kritici akejkoľvek korupcie.

Pre kauzu Bašternák ste robili protesty pred komplexom Bonaparte, Fico aj Kaliňák sú stále vo funkciách. Malo to zmysel?

Áno, mal som pocit, že občianske Slovensko už zomiera. Ale toto bol taký test. Proti prúdu, vetru, kopcu, ktorý bolo treba každý týždeň vyšliapať, ľudia prišli. Len raz tam bolo menej ako tisíc ľudí. V priemere chodilo 2200 až 2300 ľudí. Preto som si uvedomil, že to malo veľký zmysel. Ako keby sme sami sebe dokázali, že tá pahreba tu stále existuje, že sú tu ľudia, ktorí sú ochotní sa obetovať. Obetovali sa, hoci nevedeli, či nebude pršať, či tam neprídu nejakí provokatéri a nebude z toho nejaká trma-vrma.

Foto - TASR
Foto – TASR

Na protesty chodili aktivisti Krempaská a Weisenbacher, ktorých ste označili za provokatérov a ľudí Smeru, čo oni popierajú. Máte na to nejaké dôkazy?

Normálny človek nepríde dehonestovať a diskreditovať protesty ľudí, ktorí tam prišli desiatykrát. Normálny človek ich príde podporiť. Oni na tých ľudí kričali, že sú ovce, keď počúvajú Sulíka, Matoviča. Úplne trápne.

Keď chcú takýmto spôsobom vyjadriť postoj, nech to urobia – prečo by nemohli?

Majú na to právo, ale z toho bolo vidieť, akú majú motiváciu. Až neskôr som sa dozvedel, že Kaliňák im predtým prispel na nejaké brožúrky, ktoré bez hanby odpísali od Ireny Bihariovej, šéfky organizácie Ľudia proti rasizmu. Keď sa Bihariová na ministerstve vnútra sťažovala, Kaliňák odpísal, že nebudú riešiť obsah, ale formu, či bolo všetko vykázané a použité, ako treba.

Oni tvrdia, že vzadu v brožúre uviedli zdroj.

Sú čistí plagiátori. Ukradli niečo, čo patrilo druhému, a nehanbili sa to prezentovať ako svoje vlastné a zobrali peniaze z ministerstva vnútra. Tým, že ich Kaliňák podržal a vyplatil im dotáciu, myslia si, že mu majú čo vracať.

Aj za vlády Ivety Radičovej ministerstvo vnútra udeľovalo dotácie neziskovkám – ich predstavitelia sú teda ľudia pravice?

V tomto prípade to bola od Kaliňáka a jeho ministerstva nadpráca.

Prečo?

Ministerstvo bolo upozornené, že niekomu ukradli dielo a prezentujú to ako svoje vlastné. Ministerstvo to však zakrylo.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Igor Matovič

Slovensko

Teraz najčítanejšie