Denník N

7 dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli

Spravodajské agentúry zaplnili výsledky volieb v Rusku aj v Nemecku. Na Slovensku sa riešilo zatváranie krčiem a podnikov v bratislavskom Starom meste aj dopravná nehoda Daniela Lipšica. Diali sa však aj dobré a pozitívne veci, ktoré si pripomenieme v tomto krátkom zozname.

1. Nižšie dane pre opravené veci vo Švédsku

Švédska vláda znižuje DPH za opravu bicyklov, šiat a topánok z 25 na 12 percent. Chce tak motivovať ľudí, aby pokazené veci nevyhadzovali a nekupovali si nové, ale skôr ich opravovali. Politici predpokladajú, že by tak mohol vzniknúť nový biznis domácich opravovní a tiež nové pracovné miesta pre migrantov bez vzdelania a skúseností.

„Veríme, že by to mohlo znížiť náklady a prinútiť ľudí k racionálnejšiemu ekonomickému správaniu a snahe skôr svoje veci skôr opraviť,“ povedal Pet Bolund, švédsky minister pre finančné trhy a spotrebiteľské veci.

Ilustračné foto - Flickr/Manish
Ilustračné foto – Flickr/Manish

2. YouTube v Nemecku bojuje proti nenávisti

Internetový portál na zdieľanie videí YouTube sa v Nemecku zapojí do kampane proti šíreniu nenávisti. Samotné mazanie nenávistných príspevkov podľa predstaviteľov YouTube už nestačí. „Nie je nám jedno, keď spolu ľudia online aj offline zaobchádzajú bez rešpektu,“ povedala podľa DPA Sabine Franková z koncernu Google, ktorého súčasťou je aj YouTube. Podľa nej treba zmeniť správanie Nemcov v diskusiách, preto YouTube začal spolupracovať so Spolkovou centrálou pre politické vzdelanie. V rámci projektu nazvaného #NichtEgal (nie je to jedno) pripravia najznámejší nemeckí youtuberi spoločné video, v ktorom budú vyzývať na väčšiu toleranciu a na podporu demokracie. Neskôr budú aktéri z videí navštevovať nemecké školy a osobne vyzývať študentov, aby odmietali nenávisť.

3. Spolu v cieli

Tohtoročný Svetový triatlon bol výnimočný najmä pre svojich víťazov. Mario Mola Díaz vyhral svoj prvý titul majstra sveta po tom, čo Jonathan Brownlee takmer odpadol od vyčerpania. Brownlee však nakoniec dorazil do cieľa, nie však sám, ale vďaka svojmu bratovi Alistairovi.  Ťažko opísať to, čo Alistair pre svojho brata urobil, radšej si to pozrite vo videu.

4. V Košiciach odhalili sochu Ľudovíta Felda

„Presne pred rokom a jedným dňom sme tu boli a otvárali sme našu galériu, ktorá nesie meno Ľudovíta Felda. Dnes sme tu zas a tomuto umelcovi odhalíme sochu,“ povedal Tomáš Teššer zo Židovskej náboženskej obce v Košiciach. Na soche slovenského maliara, ktorý kreslil väzňov z koncentračného tábora v Osvienčime, kde ho v máji 1944 deportovali, pracoval Juraj Bartusz tri roky. Odhalili ju v areáli synagógy na Puškinovej ulici v Košiciach.

„Jeho legenda stále žije v našich srdciach, ale aj v meste, ktoré bolo jeho domovom a ktoré tak veľmi miloval,“ povedala Silvia Fishbaum, Košičanka, ktorá emigrovala do USA a ktorá toto dielo darovala Židovskej náboženskej obci.

Silvia Fishbaum (vpravo) spolu s Jurajom Bartuszom. Foto – kosicednes.sk
Silvia Fishbaum (vpravo) spolu s Jurajom Bartuszom. Foto – kosicednes.sk

5. Slovenskí robotici vyhrali medzinárodný turnaj

Na medzinárodnej súťaži v nemeckom meste Deggendorf sa stretlo 14 robotických tímov z Nemecka, zo Švajčiarska, z Poľska, Česka aj zo Slovenska. Ich roboty súťažili v náročných podmienkach v doručovaní nákladu v parku pri deggendorfskej univerzite. Pri navigácii využívali roboty kamery, 3D videnie, laserové i ultrazvukové senzory, mapy aj kompasy. V súťaži zvíťazil slovenský tím Istrobotics.

6. Najsmutnejší medveď dostane nový domov v UK

Ľadový medveď získal svoju prezývku „najsmutnejší na svete“ pre zábery, ktoré ho ukazovali v stiesnených životných podmienkach v nákupnom centre v Číne. Vďaka videu, na ktorom medveď rezignovane leží v akváriu, sa vyzbierali tisíce podpisov, aby medveďa zo stiesnených podmienok pustili. Teraz mu ponúkli nový domov, ktorý by mal byť pre neho oveľa prirodzenejší. Medveď by mohol žiť v Yorkshirskom parku vo Veľkej Británii.

„Vďaka tejto neuveriteľnej ponuke z Yorkshirskeho prírodného parku by sa to mohlo skončiť šťastne a negatívna publicita by sa mohla premeniť na pozitívnu reportáž,“ povedal Dave Neale z organizácie na ochranu zvierat v Ázii.

Najsmutnejší medveď v čínskom nákupnom centre. Foto - bbci.co.uk
Najsmutnejší medveď v čínskom nákupnom centre. Foto – bbc.co.uk

7. Do bojnickej zoo pribudla Panda červená

Samček Pandy červenej prišiel do bojnickej zoo z Veľkej Británie v rámci Európskeho záchranného programu. Podľa pracovníkov zoologickej záhrady si rýchlo zvykol na nové prostredie. Ročný samček však nezostane dlho sám. „Na druhého samca čakáme. Aj takouto formou pomáhame záchrannému programu,“ povedal Branislav Tám z bojnickej zoo. „Počítame s tým, že príde k nám aj samica a že budeme tento druh aj rozmnožovať.“

Panda červená patrí vo voľnej prírode k ohrozeným druhom. Foto – Wikimedia commons
Panda červená patrí vo voľnej prírode k ohrozeným druhom. Foto – Wikimedia commons

Bonus: Fotky Zeme od ISS

Mesiac, veľké mestá aj búrky – to všetko na nových snímkach z vesmírnej stanice ISS pri pohľade na planétu Zem.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie