Denník N

Danko nepriznal pôžičku SNS, mal by dostať pokutu

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 14:27. Predseda parlamentu požičal strane státisíce eur. Do majetkového priznania to nenapísal, takže by ho mal potrestať parlamentný výbor. Desaťtisíce eur nepriznal ani poslanec SNS Štefan Zelník, vysvetľuje to tým, že na to zabudol.

Problém s porušovaním zákona o nezlučiteľnosti funkcií nemá len líder OĽaNO Igor Matovič, ale aj predseda parlamentu Andrej Danko.

Šéf vládnej Slovenskej národnej strany, ktorý do Národnej rady prišiel s agendou zavádzania slušnosti, v majetkovom priznaní nepriznal pôžičky SNS, ktoré sa len minulý rok vyšplhali na takmer 300-tisíc eur.

Danko by mal okrem nehnuteľností či príjmov priznať aj „hnuteľný majetok, majetkové právo alebo inú majetkovú hodnotu, existujúce záväzky, ktorých menovitá hodnota, bežná cena alebo peňažné plnenie presahuje 35-násobok minimálnej mzdy“. V tejto kolónke napísal hotovosť, šperky a hodinky, deväť osobných áut či podiel v spoločnosti, nie pôžičku strane, ktorá je jeho pohľadávkou, teda majetkovým právom.

Danko o pôžičkách hovoril v minulosti médiám a zachytáva ich aj výročná správa SNS, ktorú preveril audítor. Len v minulom roku podľa správy strane požičal 293 100 eur v 17 splátkach. Zo správy vyplýva, že mu ich strana v priebehu roka 2015 nevrátila, takže by prinajmenšom existenciu pôžičky mal podľa zákona uviesť v majetkovom priznaní. Poslanci svoje pohľadávky nemusia zverejniť v konkrétnej výške. Priznávajú ich však napríklad slovami „pohľadávka z peňažnej pôžičky“.

Malo by ho to stáť 2700 eur

Predseda parlamentu tak zjavne porušil zákon a výbor pre nezlučiteľnosť funkcií by mu mal automaticky uložiť pokutu vo výške troch mesačných platov. Keďže je poslancom prvýkrát, nepôjde o tri platy predsedu Národnej rady, ale iba tri slovenské priemerné platy, teda zhruba 2700 eur. V parlamente sa pohybuje Danko už dlhšie, za prvej Ficovej vlády (2006 – 2010) bol poslaneckým asistentom Rudolfa Pučíka.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Danko požičiava strane často. Dohromady SNS poskytol viac ako pol milióna eur a priznával sa k tomu.

„Predseda NRSR Andrej Danko poskytol všetky údaje svojej ekonómke, ak sú akékoľvek nezrovnalosti, nevidí žiaden problém spresniť informácie, požiada ním príslušný výbor. Je pripravený poskytnúť výboru súčinnosť v celom rozsahu,“ odpovedala za Danka jeho kancelária. O pôžičke nie je zmienka ani na „papierovom“ majetkovom priznaní, ktoré Danko osobne podpísal.

Ďalším poslancom SNS, ktorý nepriznal pôžičku strane – vo výške 40-tisíc eur – do priznania nedal ani predseda zdravotníckeho výboru Štefan Zelník.

Šefan Zelník. foto - TASR
Štefan Zelník. Foto – TASR

„Asi som to opomenul,“ zareagoval na to. „Oficiálne som vo všetkých materiáloch uviedol, že som tie peniaze požičal. Mám to úradne overené aj potvrdené, že sú to moje peniaze. Stalo sa to nedopatrením, nebolo to niečo, čo by som chcel zatajovať,“ vysvetľoval dnes.

Výbor začne konať

Predseda parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Martin Poliačik (SaS) je pripravený nezrovnalosti poslancov SNS preveriť. „,Ak budú informácie, že je tá pôžička vykázaná ako existujúca v tom čase, a teraz viem, že v ich majetkových priznaniach chýba, výbor buď na základe podnetu, alebo z vlastnej iniciatívy začne konanie,“ povedal. Keďže je novým poslancom aj Zelník, aj on by mal dostať pokutu vo výške zhruba 2700 eur.

Ďalší štedrí veritelia SNS – poslanec Jaroslav Paška a predseda poslaneckého klubu Tibor Bernaťák – úvery v priznaní priznali. Paška strane požičal 93-tisíc, Bernaťák 25-tisíc.

Výbor pre podobné previnenie koná aj voči ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi. Ten do priznania nedal pohľadávku voči firme B. A. Haus. V prípade Kaliňáka by už malo ísť o tri ministerské platy.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie