Denník N

Lajčák má šancu uspieť v OSN, najviac mu to môže prekaziť Fico

Miroslav Lajčák. FOTO - TASR/AP
Miroslav Lajčák. FOTO – TASR/AP

Šéfovi slovenskej diplomacie v súboji o post generálneho tajomníka OSN paradoxne najviac prekáža ten, kto ho nominoval.

Voľba nového šéfa OSN, v ktorej má slušnú východiskovú pozíciu slovenský kandidát Miroslav Lajčák, stále pripomína veštenie z karát.

Šéf slovenskej diplomacie v posledných dvoch hlasovaniach v Bezpečnostnej rade OSN skončil druhý za Portugalčanom Antóniom Guterresom. A je považovaný za favorita takzvanej východoeurópskej skupiny, ktorá by podľa nepísaného pravidla geografickej rotácie mala byť na rade pri obsadzovaní postu šéfa svetovej organizácie.

Kým sa však nezačne hlasovať farebnými obálkami, keď bude jasné, ktorá krajina má s kým problém, je všetko len chytaním vzduchu, ako povedal pre Financial Times nemenovaný diplomat v článku o hľadaní nového šéfa OSN po Juhokórejčanovi Pan Ki-munovi.  

To bude pokračovať ďalším orientačným hlasovaním v pondelok 26. septembra. Jednotlivých 15 členov Bezpečnostnej rady OSN aj tentoraz na hlasovací lístok pri mene zaznačí, či kandidáta odporúča, neodporúča alebo naňho nemá názor. 

Zrejme v októbri potom vstúpi voľba do kľúčovej fázy, keď ktoréhokoľvek kandidáta bude môcť zablokovať ktokoľvek z piatich stálych členov Bezpečnostnej rady OSN. Medzi nimi sa najväčšia pozornosť bude sústrediť na USA a Rusko. Hovorí sa, že na kom sa nakoniec dohodnú tieto dve mocnosti, ten sa stane šéfom OSN.  

Expert: Lajčák má šancu

„Lajčák určite má šancu stať sa generálnym tajomníkom OSN, veľmi by som nestavil proti nemu, ale aj tak si myslím, že nakoniec sa ním stane bývalý portugalský premiér António Guterres,“ povedal Denníku N expert z amerického think-tanku World Policy Institute Jonathan Cristol.  

Podľa neho by s Guterresom, ktorý v OSN pôsobil ako komisár pre pomoc utečencom, nakoniec nemuseli mať problém ani Rusi. Hoci tí, napríklad podľa Guardianu, tlačia na kandidáta z východnej Európy.

„Guterres môže uspieť, pretože je skôr technokrat než vizionár so silnými postojmi, respektíve niekto, kto by sa postavil mocnostiam z veľkej päťky. A na druhej strane, síce by jeho víťazstvo narušilo princíp tradičnej geografickej rotácie, ale v budúcnosti by to umožnilo Rusku nájsť silnejšieho a proruskejšieho kandidáta ako teraz,“ domnieva sa Cristol.

Guterres získal v poslednej voľbe 12 povzbudivých hlasov, dva odmietavé (špekuluje sa, že jeden bol od Rusov) a jeden bez názoru. Druhý Lajčák mal povzbudivých hlasov 10, odmietavých štyri a jeden bez názoru.

Tesne za ním nasledoval srbský minister zahraničia Vuk Jeremič. Bulharská šéfka Unesca Irina Bokovová, za ktorú podľa Washington Post lobujú Rusi, sa drží v polovici pelotónu. S obomi majú zase problém Američania.

„V prípade Guterresa je skutočnou otázkou, či odraďujúce hlasy sú taktické, aby si zvýšili cenu za ruský súhlas, alebo niečo významné, keď Rusi vlastne hovoria: my ho nechceme,“ napísal diplomatický korešpondent Guardianu Julian Borger. Okrem toho, že Portugalčan geograficky v prípade rotácie nesedí, jeho nevýhodou je aj jeho pohlavie.

Občianska spoločnosť a tretina zo 193 členských štátov OSN podľa Reuters tlačí na ženskú kandidátku. Vo svojej 70-ročnej histórii OSN viedli iba muži. To môže byť rovnako Lajčákovou nevýhodou.

Ako Fico škodí Lajčákovi

Jeho oveľa väčšou slabinou je však jeho účasť v slovenskej vláde premiéra Roberta Fica, ktorý sa vo svete zviditeľnil v posledných mesiacoch svojimi xenofóbnymi vyhláseniami proti imigrantom či moslimom. Najnovšie by mohol svojím protibritským výpadom proti premiérke Therese Mayovej, ktorú vykresľuje ako vojnovú štváčku, nahnevať aj Londýn.

Aj ten má, podobne ako Peking, Paríž, Moskva či Washington, v Bezpečnostnej rade OSN právo veta.

„Lajčák má obrovskú podporu. Ale na druhej strane sa ma mnohí svetoví lídri pýtajú, prečo z našej krajiny vychádzajú signály, že sledujeme moslimov, že neprijmeme žiadneho moslima. A toto je otázka, ktorá, žiaľ, veľmi znepríjemňuje kandidatúru nášho ministra zahraničných vecí. Všetci doma by sme si mali byť vedomí toho, že každé jedno vyhlásenie, každá jedna veta vo vzťahu k zahraničnej politike je veľmi pozorne sledovaná našimi zahraničnými partnermi,“ komentoval nedávno voľbu šéfa OSN slovenský prezident Andrej Kiska.

Lajčákovi by okrem rétoriky podobnej americkému populistickému kandidátovi na prezidenta USA Donalda Trumpa mohla aj uškodiť ďakovná Ficova cesta do Kremľa, kde si dal Fico večeru s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Predtým ešte nezabudol zopakovať, ako veľmi je proti sankciám proti Rusku.

„Diplomati v OSN hovoria, že čiernym koňom by mohol byť Miroslav Lajčák. Washington sa však bude mať na pozore pred akýmkoľvek náznakom, že podpora Moskvy pre Lajčáka je podmienená slovenskou podporou uvoľnenia sankcií EÚ proti Rusku,“ napísali britské Financial Times.  

Reportérka RTVS v Spojených štátoch Alena Taranová pre Denník N povedala, že „podľa rozhovorov, ktoré sme tu robili na kameru aj off record, je kredit Miroslava Lajčáka vysoký“. „Podľa expertov mu však situáciu môžu skomplikovať vyjadrenia Roberta Fica na adresu Ukrajiny a s tým by podľa expertov aj diplomatov mohli mať Spojené štáty aj Británia oveľa väčší problém než s tým, že Miroslav Lajčák nie je žena,“ povedala Taranová.

Americký viceprezident Joe Biden nedávno varoval Ukrajincov, že skupina piatich krajín v EÚ môže koncom roka zablokovať sankcie proti Rusku. Čo ak je práve Slovensko po Ficových vyhláseniach jednou z nich?

To sa nepočúva dobre ani Američanom, ani Britom, ktorí by ku koncu nemuseli mať s Lajčákom zásadný problém napriek jeho vzdelaniu v Moskve alebo členstve k komunistickej strane. V Čiernej Hore, ktorá sa hladko osamostatnila od Srbska, sa ukázal ako špičkový vyjednávač, ktorý by vedel kompetentne fungovať ako líder OSN.

Navyše ako klasický kariérny diplomat nikdy nemal problém s tým, aby sa vyhol silným vyjadreniam. Z pohľadu dopytu, ktorý v kuloároch OSN vládne, je často skloňovaným menom. 

Pre Lajčáka je podľa Taranovej teraz kľúčové, či bulharská eurokomisárka Kristalina Georgievová vstúpi do hry a nájde nejaký prijateľný spôsob, ako vstúpiť do boja aj v tejto neskoršej fáze. V tom prípade by Sofia musela stiahnuť nepriechodnú Bokovovú.

Ak by sa v tejto fáze volieb členovia BR OSN priklonili k nepísanému geografickému princípu, tak podľa bývalého slovenského ministra zahraničných vecí Pavla Demeša má Lajčák spomedzi kandidátov východoeurópskej skupiny asi najväčšie šance uspieť.

„Doposiaľ sa ukazuje ako najhorúcejší kandidát Portugalčan Guterres. Lajčák má však stále veľké šance, čo naznačujú doterajšie výsledky v neverejných kolách. Slovenský kandidát si  vytvoril okolo seba dobrý tím a nastavil adekvátnu stratégiu,“ povedal Demeš pre Denník N.

Čo ak Lajčák vyhrá

„Zdá sa, že Miroslav Lajčák vyznáva naše odhodlanie pre demokratické hodnoty a je najkvalifikovanejším východoeurópskym kandidátom na vedenie OSN,“ napísal americký demokratický kongresman Ron Klink pre Huffington Post. Ak by sa s jeho názorom stotožnili lídri kľúčových piatich krajín v OSN, pre Slovensko by bolo prípadné víťazstvo Lajčáka veľmi povzbudivou správou.

„Samozrejme, že generálny tajomník OSN Lajčák by nevyriešil každý slovenský problém, ale pomohol by mu minimálne v dvoch veciach. Celkovo by zvýšil všeobecné povedomie o Slovensku vo svete, a popritom, a to je ešte dôležitejšie, zo svojej prominentnej funkcie by mohol určovať medzinárodnú agendu, ktorá môže ovplyvniť Slovensko,“ hovorí Cristol.

Ak berieme do úvahy doterajšie Lajčákove vystúpenia a „grilovačky“ v New Yorku, Lajčák by sa ako šéf OSN podľa Demeša sústredil na zvýšenie kredibility a zefektívnenie manažmentu OSN. Ak by uspel, za prioritu považuje oblasť mieru, preventívnu diplomaciu a mediáciu.

Na to, aby uspel, Lajčákovi „stačí“ jedna vec – prejsť cez piatich stálych členov BR OSN a byť prijateľný pre väčšinu vo Valnom zhromaždení. „A na to, aby ste vyhrali podporu piatich, musíte byť dobrý manažér, ktorý je zadobre s každou mocnosťou, nemá príliš silné postoje alebo záznamy z minulosti, že by niekedy išiel proti ich záujmom,“ hovorí expert Cristol o voľbe, ktorej výsledok bude otvorený aj po pondelkovom hlasovaní.

Osobnostné kvality, skúsenosti a schopnosť kandidáta nastaviť si dobrú predvolebnú stratégiu sú podľa občianskeho aktivistu Demeša kľúčové, ale nemusia nič zaručiť. „Do hry nakoniec vstupujú záujmy silných krajín a kompromisy. Nie je to ako v cyklistike, kde víťazom náročného pelotónu je športovec, ktorého výkon v cieli má možnosť posúdiť divák a cieľová kamera.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľba šéfa OSN

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie