Denník N

Srbi v Bosne v kontroverznom referende podporili svoj sviatok

V Republike srbskej je Putin obľúbený. Foto – TASR/AP
V Republike srbskej je Putin obľúbený. Foto – TASR/AP

AKTUALIZOVANÉ 26. 9. o 9:09. Pred referendom sa hovorilo o vojne, vyostrená rétorika však môže byť len kampaňou pred lokálnymi voľbami. 

V Bosne sa za 21 rokov mieru ešte tak nehovorilo o obnovení vojny ako minulý týždeň. Kontroverzné výroky z oboch strán prišli krátko pred sporným nedeľným referendom, ktoré sa v Republike srbskej uskutočnilo aj napriek zákazu ústavného súdu či varovaniu európskych krajín.

Dokonca aj Srbsko ho odmietlo podporiť, a tak jedinou krajinou, ktorá sa postavila za miestnych Srbov, je Rusko. Prezident Republiky srbskej Milorad Dodik bol vo štvrtok na návšteve u Vladimira Putina.

Deviaty január

V nedeľnom referende obyvatelia Republiky srbskej, časti Bosny, kde žijú najmä Srbi, povedali, že chcú naďalej sláviť 9. január ako štátny sviatok v tejto entite. V tento deň v roku 1992 totiž vznikla Republika srbská, ktorá sa odtrhla od Bosny. Nesrbské obyvateľstvo to vidí ako začiatok občianskej vojny, počas ktorej zahynulo 100-tisíc ľudí.

V referende sviatok podporilo po sčítaní 71 percent hlasov 99,8 percenta hlasujúcich.

Moslimovia, Srbi a Chorváti majú iba dva sviatky, ktoré platia pre celú krajinu: Nový rok, víťazstvo nad fašizmom a Sviatok práce. Okrem toho sa rešpektujú náboženské sviatky.

Deviaty január je sviatkom iba v Republike srbskej. Bosniaci zasa oslavujú 1. marec, keď oslavujú referendum z roku 1992 o odtrhnutí sa Bosny a Hercegoviny od Juhoslávie.

Problém podľa ústavného súdu bol najmä s tým, že 9. januára srbská pravoslávna cirkev slávi aj sviatok svätého Štefana. A teda to nie je vhodný termín pre všetkých obyvateľov Republiky srbskej. Podľa sčítania v roku 2013 je 14 percent obyvateľov tejto časti Bosny stále moslimské, aj keď pred vojnou bol pomer dvojnásobný.

To bol hlavný dôvod, prečo ústavný súd Bosny a Hercegoviny v novembri minulého roku rozhodol, že spomínaný sviatok, ktorý oslavujú len Srbi v Republike srbskej, je protiústavný.

„Nikto nespochybňuje právo Republiky srbskej mať štátny sviatok, ale nemôže to byť sviatok iba pre Srbov, ale pre všetkých,“ povedal pre BalkanInsight viceprezident krajiny, moslim Ramiz Salkić, ktorý navrhoval iný termín.

V miestach Republiky srbskej, kde žijú Bosniaci, sa takmer ani nehlasovalo, na niektorých miestach ani neotvorili hlasovacie miestnosti.

A rovnako za protiústavné vyhlásil súd aj referendum. Milorad Dodik, prezident Republiky srbskej, v novembri povedal, že „to rozhodnutie si môžu strčiť viete kam“, a ústavný súd nazval moslimským súdom proti Srbom. V senáte sú traja zahraniční a dvaja moslimskí sudcovia (ktorí videli sviatok v rozpore s ústavou), ako aj dvaja chorvátski a dvaja srbskí (ktorí ho podporili).

Diaľnica 9. január

Nasledujúci 9. január Srbi oslavovali ako nikdy predtým. A rovnako pokračovali s organizovaním referenda.

Pred ním sa vášne v krajine ešte zvýšili. V nedeľu 11. septembra otvorili diaľnicu v Republike srbskej, ktorú nazvali – podľa niektorých provokačne – 9. január. Rovnako však predtým nazvali Bosniaci nový tunel medzi Zenicou a Sarajevom 1. marec, čo je zasa ich štátny sviatok.

Na otvorení diaľnice 9. január bol aj srbský premiér Aleksandar Vučič. Ten tiež podľa Economistu povedal, že hrozba nového konfliktu „je vo vzduchu“.

Mnohí súčasné protiústavné referendum vidia ako generálku na referendum o odtrhnutí sa tejto entity od Bosny, možno v roku 2018.

Niektorí Bosniaci už hovorili, že by miestnych Srbov nenechali odísť len tak. Najviac zarezonovali slová generála vo výslužbe a bývalého šéfa generálneho štábu Bosny počas vojny Sefera Haliloviča.

„Ak chce niekto rozbiť Bosnu, neprejde mu to bez vojny,“ povedal tento týždeň s tým, že bosnianska armáda by teraz porazila Republiku srbskú za 10 až 15 dní, keďže Srbsko by jej už tentoraz nepomáhalo tak, ako sa to dialo počas vojny v 90. rokoch.

Halilovič je šéfom málo významnej nacionalistickej strany, ktorá má len jedného poslanca. Jeho slová však spustili lavínu.

Srbi by ich bránili

Milorad Dodik hovoril, že v tom prípade by sa Srbi bránili a okamžite by vyhlásili nezávislosť. Minister zahraničia susedného Srbska Ivica Dačič povedal, že „Srbsko by nedovolilo zničenie ani vojenský útok na Republiku srbskú“. Portál BalkanInsight napísal, že ide o najhoršie strašenie obnovením vojny od jej konca v roku 1995.

Pozorovatelia miestnej politiky tvrdia, že hlavným dôvodom podobných rečí sú lokálne voľby, ktoré sa uskutočnia o týždeň.

„Posledné vyjadrenia nabádajúce na vojnu zazneli len s cieľom ovplyvniť lokálne voľby. Vyhovujú obom stranám, pretože ani jedna z nich nemá čo ponúknuť voličom,“ povedal pre BalkanInsight analytik Srđan Puhalo z Banja Luky. Strany tak svojich voličov často mobilizujú práve nacionalizmom.

Bosna patrí medzi najchudobnejšie krajiny v Európe. Miera nezamestnanosti tu dosahuje 27 percent, medzi mladými je to 60 percentVyše 80-tisíc ľudí za posledné dva roky z krajiny emigrovalo. Členom Európskej únie sa Bosna tak skoro nestane, hoci tento týždeň ju Brusel posmelil, keď prijal jej žiadosť o členstvo.

Ľudia proti vojne

Na to, aby sa stala členom, však musí prijať mnohé reformy, ktoré miestnym politikom nevyhovujú. „Zavedenie reforiem by mohlo ohroziť ich pozíciu a vziať im takmer bezhraničnú moc, ktorú využívajú na svoj osobný prospech,“ povedal pre EUobserver Srđan Blagovčanin z miestnej pobočky Transparency international.

„Nebude žiadna vojna, hlavne preto, že občania sú oveľa múdrejší ako nimi zvolení lídri,“ povedal Mladen Ivanič, srbský člen bosnianskeho predsedníctva.

Svoj postoj vyjadril ešte začiatkom septembra na Facebooku Eldin Kurbašič. Napísal, ako presne vyzerá vojna.

„Nemusí ťa zabiť len guľka alebo šrapnel. Zabiť ťa môže aj detonácia, keď ti výbuch pomliaždi vnútorné orgány. Prvými symptómami sú strata vedomia a dávenie krvi,“ napísal okrem iného pod titulkom Vojna pre začiatočníkov.

Jeho príspevok zdieľalo 2500 ľudí a v plnej verzii ho uverejnili aj mnohé miestne médiá.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie