Denník N

Kaliňákovci a Bašternákovci: Každý deň v rovnakej budove

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Minister vnútra hovorí, že Ladislava Bašternáka štyri roky nevidel, obaja pritom chodia pravidelne do materskej školy, ktorú navštevujú ich deti. Podľa ministra sú novinári eštebáci.

„Nie sme v žiadnom kontakte s pánom Bašternákom už dlhé roky,“ vyhlásil minister vnútra Robert Kaliňák o podnikateľovi Ladislavovi Bašternákovi.

Ten je podozrivý, že v roku 2012, po tom, ako začal Smer sám vládnuť, spáchal vážne daňové podvody za minimálne 8 miliónov eur. Hoci na ne finančná správa upozornila políciu, tá – v čase, keď bol Kaliňák ministrom – prípady odmietla vyšetrovať. Začala tak robiť až po tom, čo o podozreniach v marci tohto roka napísali Denník N a Trend.

„Podľa mňa minimálne štyri,“ odpovedal Kaliňák novinárom na úrade vlády 15. júna na otázku, čo to znamená „dlhé roky“. „Sú ľudia, ktorí hovoria, že sme sa nevideli šesť rokov, ale ja si nepamätám. Minimálne štyri určite. My sme nikdy spoločné cesty nemali,“ tvrdil minister s tým, že si nepamätá ani to, pri akej príležitosti sa pred štyrmi rokmi stretli.

Denník N zistil, že Kaliňákovci a Bašternákovci každý deň navštevujú tú istú súkromnú škôlku v Bratislave, kam vodia svoje deti.

Kaliňák novinárom: Ste eštebáci 

Autor: Eugen Korda, .týždeň

Do materskej školy chodia pravidelne Kaliňákovci aj Bašternák s manželkou Tatianou, u ktorej firmy Tatiana Rent neskôr skončila časť bytov, ktoré sú zapletené do podozrení z podvodov.

Kaliňák v piatok večer, po tom, čo mu parlament vyslovil dôveru, na otázku, prečo nepriznal, že každý deň s Bašternákovcami navštevujú tú istú budovu, povedal: „Neviem, o čom hovoríte.“ Na poznámku, že ide o materskú školu, povedal: „Nerozumiem.“

Kaliňák hovorí, že Bašternáka v škôlke „v živote nevidel“, a to, že tam majú obaja deti, sa dozvedel od Denníka N. „O rodinných veciach sa tu nebudeme baviť. Prepáčte, nerobím lustráciu, ja nie som eštebák ako vy,“ tvrdí Kaliňák.

Ladislav Bašternák - Foto N
Ladislav Bašternák. Foto – N

Minister má s pravdovravnosťou v kauze Bašternák problém. Najprv tvrdil, že s podnikateľom nemal žiadne obchody. Po tom, čo asistent poslanca SaS Filip Rybanič zverejnil záznamy z Kaliňákovho účtu, priznal, že od Bašternáka kúpil podiel vo firme, ktorá vlastní v Bratislave viaceré nehnuteľnosti. Kaliňák si však nemyslí, že klamal. Tvrdí, že odpovedal pravdivo na otázku, či od neho niekedy bral peniaze. Kúpu podielu vo firme za takúto transakciu nepovažuje.

Minister zaplatil 430-tisíc eur, no cena nehnuteľností je podľa odhadov od 640- do 800-tisíc eur.

Polícia teraz vyšetruje, či nešlo o korupciu.

Okrem spoločných kšeftov a škôlky, má Kaliňák v súvislosti s Bašternákom aj ďalšie tajnosti. Niekoľko týždňov odmieta povedať, či bol na podnikateľovej svadbe.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie