Denník N

Bývalú pravú ruku Harabina povolali späť na súd, no Kiska ju stopne

Helena Kožíková. Foto – TASR
Helena Kožíková. Foto – TASR

Súdna rada schválila, že Helena Kožíková bude opäť súdiť, pretože je málo sudcov. Na ďalšom súde sa chcela stať predsedníčkou Ida Takáčová, ktorá za komunizmu viedla kádrové oddelenie.

„Pili ste alkohol?“ opýtala sa sudkyňa Helena Kožíková pri voľbe predsedu Najvyššieho súdu v roku 2009 súperky Štefana Harabina.

Okrem toho iniciovala trestné stíhanie filmárky Zuzany Piussi za dokumentárny film o súdnictve Nemoc tretej moci, navrhla odobratie nemocenského príspevku dlhodobo chorej sudkyni a keď bola predsedníčkou Okresného súdu Bratislava I, vyrobila k rozvrhu 26 dodatkov, pre ktoré išli spisy mimo elektronickej podateľne.

Napríklad aj žaloba Štefana Harabina o vysoké odškodné od Generálnej prokuratúry za to, že potvrdila existenciu prepisu jeho rozhovoru s drogovým bossom Bakim Sadikim. Kožíková tiež obhajovala disciplinárne stíhanie Harabinovho kritika sudcu Petra Paludu alebo tvrdila, že sudca nemôže na kolegu podať trestné oznámenie.

Súdna rada v pondelok na žiadosť predsedníčky súdu Bratislava I Evy Fulcovej desiatimi hlasmi rozhodla, že Kožíková sa vráti ako sudkyňa na súd. Denníku N to potvrdil podpredseda Súdnej rady Ján Vanko. Dôvodom žiadosti podľa neho bolo, že na súde je nedostatok sudcov.

Kožíková bola doteraz zaradená na Okresnom súde Bratislava IV, od apríla minulého roku mala prerušený výkon funkcie sudcu. Predtým bola na stáži na Súdnej rade.

Kiska bude konať

Sudkyňa má 70 rokov a dlho súdiť nebude. „Prezident Andrej Kiska je presvedčený, že sudkyne a sudcovia, ktorí dosiahli vek 65 rokov, majú byť zásadne, na povinný návrh Súdnej rady, odvolaní z funkcií. Vedie ho k tomu názor, že prirodzená obnova sudcovského zboru je tiež cestou k zvýšeniu dôveryhodnosti justície ako celku,“ povedal Denníku N Kiskov poradca pre súdnictvo a bývalý predseda Ústavného súdu Ján Mazák.

Odvolanie sudcu z funkcie po 65-ke nie je automatické: prezident tak môže, ale aj nemusí urobiť.

Návrh na odvolanie Kožíkovej zatiaľ Kiska zo Súdnej rady nedostal, no podľa informácií N sa to v najbližšom čase udeje. Hoci mal byť podaný už dávno, sudkyňa sa vďaka tomu, že aktívne nesúdila, vyhla tomu, aby sa ocitla na „odvolacom zozname“.

„Slovenská justícia potrebuje ešte dlhý čas, aby začala fungovať normálne – výmena Harabina nestačí,“ hovorí o povolaní Kožíkovej späť na súd filmárka Zuzana Piussi. „Pred mesiacom ma pozvali českí ústavní sudcovia na debatu, premietala som im dva filmy. Tamojšie prostredie a ovzdušie bolo úplne iné, keď ho porovnám so zážitkami zo Súdnej rady,“ dodala.

V podobne vysokom veku chcela postúpiť do funkcie aj ďalšia sudkyňa – Ida Takáčová. Na okresnom súde Bratislava IV prebieha v týchto dňoch výberové konanie na funkciu predsedu súdu a Takáčová, doterajšia podpredsedníčka, bola jediná, ktorá sa na konkurz prihlásila. Má pritom už 66 rokov.

Vo svojom životopise uvádza, že za komunizmu bola popri tom, že súdila, aj vedúcou personálneho oddelenia na Mestskom súde v Bratislave, čo bolo hlavné kádrové oddelenie, ktoré komunistickú stranu informovalo o správaní sudcov.

Takáčová: S kolegami som problém nemala

„V rezorte ministerstva spravodlivosti pracujem od roku 1980. Vo všetkých funkciách, ktoré som doteraz zastávala, som sa vždy snažila  pracovať profesionálne a svedomite. Nikdy som nemala žiadne problémy so svojimi kolegami – práve naopak, tieto vzťahy  boli nadštandardné,“ napísala N Takáčová.

Myslí si o sebe, že na funkciu predsedníčky je vhodný kandidát, „keďže som vyše 15 rokov podpredsedníčkou Okresného súdu Bratislava IV. Z tejto riadiacej činnosti veľmi dobre poznám úskalia činnosti a potreby tohto súdu.“

Nemali by sa stávať predsedami súdov v dnešnej dobe skôr sudcovia, ktorí neboli komunisti?

„Názor ÚPN je zrejmý už z poslania a úlohy ÚPN. Po skončení režimu Saddáma Husajna v Iraku došlo k okamžitej výmene všetkých sudcov, ktorí boli spriahnutí s režimom. Ak by sa toto bolo udialo hneď aj u nás, nemal by kto rozhodovať súdne spory,“ napísal hovorca Ústavu pamäti národa Tibor Ujlacký.

Takáčová hovorí, že otázku o svojom veku by mohla považovať aj za diskrimináciu, pretože v zákone o súdoch sa neuvádza, že sa 66-ročný človek nesmie uchádzať o funkciu predsedu.

Problém s Takáčovej vekom má aj ministerstvo spravodlivosti, ktoré naznačuje, že minister by ju do funkcie predsedníčky nevymenoval. Aj preto, že chce, aby predsedovia súdov pôsobili vo funkciách celé funkčné obdobie, čo je 5 rokov.

„Pri každom rozhodnutí o menovaní predsedov súdov minister spravodlivosti berie do úvahy všetky zákonné, odborné, ale aj morálne kritériá kandidátov. Zároveň je vhodné, aby mali jednotlivé súdy stabilné vedenie a nedochádzalo príliš často k zmenám,“ napísala hovorkyňa Alexandra Donevová. Či výberové konanie zrušia, zatiaľ nevedeli povedať.

Mazák hovorí, že v Kancelárii prezidenta je momentálne 13 návrhov na odvolanie z funkcie sudcu, medzi nimi aj návrh na odvolanie Takáčovej, ktorý dostali už minulý rok v júni. „Prezident o ňom rozhodne v najbližšej dobe,“ povedal Mazák. Kiska má na stole ešte aj návrhy pre Gašparoviča z roku 2012. To, že neodvoláva okamžite, súvisí podľa Mazáka aj s tým, že na súde sudcovia chýbajú.

„Je to plne v kompetencii pána prezidenta a jeho rozhodnutie o mojom odvolaní z funkcie sudcu budem rešpektovať,“ povedala Takáčová.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie