Denník N

Od barov cez diskotéky až pod okná Stevčíka: žúrovali sme v Starom Meste do rána

Obchodná ulica. Ilustračné foto – TASR
Obchodná ulica. Ilustračné foto – TASR

Pozreli sme sa na piatkový nočný život v Starom Meste, kde chceli poslanci okresať otváracie hodiny. Viac diskoték hrá až do rána nahlas, no podľa podľa krčmárov či hudobníkov by radnica nemala podniky trestať plošne.

Je sobotné skoré ráno, spoje pomaly začínajú opäť premávať, bežne o tomto čase počuť už aj štebot vtákov. No nie v centre Bratislavy, kde sa stal nočný život a spor obyvateľov s majiteľmi krčiem a ich návštevníkmi jednou z hlavných tém posledných dní.

Ventúrsku ulicu ešte o piatej ráno ohlušuje pesnička Eye of the tiger, známa z filmu Rocky. Nočný klub Antinori má plno, ako jeden z mála v centre mesta je otvorený až do šiestej hodiny ráno. Je to jeden z podnikov, ktorý je tŕňom v oku staromestskej radnice a mestských policajtov, no nevedia si s ním rady.

Podnik Antinori na Ventúrskej ulici. Foto - N
Podnik Antinori na Ventúrskej ulici. Foto – N

Majiteľ podniku: Nemá sa to, ale nikoho neruším

Hlasná hudba z podniku rezonuje aj na oknách domu oproti, okolie ozvučuje celú noc, v lete dokonca priamo z reproduktorov na terase podniku.

„Tú hudbu produkujeme, ťažko sa sedí na tichej terase a popíja. Po 22. hodine tam reprák nemá byť, za 14 rokov však viem presne, kde bývajú najbližší ľudia a kam je moju hudbu počuť,“ vraví majiteľ podniku Michal Kamaras.

Pravidelne ho pokutujú mestskí policajti a radnica, no s hlasnou hudbou si poradiť nevedia.

„Permanentne ma pokutujú, dostal som niekoľkotisícové pokuty len z princípu. Podnik je v takom rádiu, že keď zapichnete kružnicu, tak 300 metrov okolo nikto nebýva. Rozdal som čísla, nech mi ľudia zavolajú, lebo samému by mi to prekážalo. Rušíme len policajtov. Nie som tyran, že budem mať zapnutú hudbu a nado mnou by bývali staré babky.“

Posledné ranné dozvuky hudby znejú aj z podniku Eden na Obchodnej ulici či z diskotéky na Kollárovom námestí, no mesto je už nad ránom pomerne mŕtve, tiché a tmavé, kde-tu sa ešte potácajú domov malé skupinky ľudí.

Záverečná o desiatej

Vráťme sa späť do Starého Mesta po desiatej hodine večer, kedy by podniky mali podľa poslancov až na výnimky úplne stíchnuť.

V skutočnosti by mali tak skoro zatvárať už teraz, Najvyšší súd zrušil nariadenie mestskej časti, podľa ktorého radnica povoľovala individuálne otváracie hodiny.

Staré Mesto chcelo cez nové VZN zrušiť  „právne vákum“, no ani druhý pokus bol neúspešný. Úrad však vopred oznámil, že podniky zatiaľ pokutovať nebude.

Právnik Transparency International Pavel Nechala nepovažuje za vhodné, aby mestská časť vyhlasovala, že bude tolerovať nedodržiavanie zákona, a mala by tento stav riešiť.

Ako však vyzerá reálna kontrola podnikov? Mestská polícia nevie zmerať nadmerný hluk, kontroluje iba dodržiavanie otváracích hodín.

Tvrdí, že tak bude postupovať aj teraz a nebude pokutovať podniky už po 22. hodine, ale overí len vyvesený otvárací čas prevádzky. Štátna polícia do problémov mestskej časti nezasahuje, mestskej polícii iba asistuje pri výjazdoch.

Protest pred bytom starostu Števčíka. Foto – N
Protest pred bytom starostu Števčíka. Foto – N

Na protest prišli stovky ľudí

Zatiaľ je centrum po desiatej večer stále živé, plné zábavy a ľudí. V piatok v noci prišli na protest proti starostovi Radoslavovi Števčíkovi protestovať pred jeho byt na Vajanského nábreží stovky ľudí, na ktorých dozerali policajti.

Akcia s voľným programom nebola veľmi organizovaná, ľudia na nábreží skandovali, popíjali, rozprávali sa. Zanechali po sebe trochu neporiadok – z celých aj rozbitých fliaš.

Na Hlavnom námestí sa hlučne zabávajú cudzinci, ktorí sa lúčia so slobodou, na turistickej Sedlárskej ulici sa navzájom prekrikujú skupiny ľudí a hudba z podnikov. Najväčšiu diskotéku na ulici sa podarí spraviť podniku Barrock, muziku šíri cez otvorené výklady aj vchod.

Podobne ako pár metrov vyššie pod Michalskou bránou klub Infiniti Rock Cafe. Hlasná hudba funguje na nalákanie hostí pomerne dobre, v podniku stavili aj na výhľad s polonahými tanečnicami.

Stíšiť hudbu nemá veľmi význam, nad Michalskou bránou aj tak hučia podniky Primi a Casa del Havana. Toto je skôr problém niekoľkých konkrétnych podnikov než celého nočného života v Bratislave.

Tamara Pavelková, ktorá za Primi komunikuje, hovorí, že v poslednom čase nemali žiadne sťažnosti. V minulosti ich síce podľa nej riešili, no investovali do vylepšení priestorov.

Radnica chcela otváracie hodiny regulovať aj pre podniky v Podhradí, na ktoré mala sťažnosti. V lete je tu rušnejšie, ľudia sa bavia a posedávajú na ulici v priestore medzi viacerými krčmami.

Okolo jednej ráno počuť skôr šum rozhovorov, mierne hlasnejšia hudba uniká z podniku Time, lokálny „štamgast“ vonku chvíľu hrá na gitare.

„Táto štvrť nie je o tom, že by tu bol bordel. V lete sem chodí viac ľudí, ale skôr slušnejších, posedávajú, rozprávajú sa. Ten život tu prirodzene vznikol a patrí sem,“ hovorí Robert Jedlička. Majiteľ krčmy U čerta, ktorá radnici najviac prekáža, hovorí, že po návštevníkoch pravidelne upratujú, no aj tak ich šikanujú a v lete ich kontrolovali aj krátko po desiatej hodine.

Obyvateľka Podhradia, ktorá chcela zostať v anonymite, hovorí, že návštevníci rozhadzujú plastové poháre z okolitých podnikov, pijú alkohol na verejnosti a sú hluční.

Okolo druhej, tretej podniky pomaly stíchnu a až na výnimky hudba zostáva za ich fasádou.

Foto N
Foto – N

Pravidlá budú riešiť opäť v októbri

Čo bude ďalej? To zatiaľ nevedia krčmári, starosta ani poslanci. Návrh VZN starosta Števčík v stredu odmietol podpísať.

Tvrdí, že si dal vypracovať rýchlu právnu analýzu, podľa ktorej sú viaceré ustanovenia nad rámec kompetencií samosprávy a v rozpore s niekoľkými zákonmi. V praxi by to znamenalo, že by nové pravidlá mohla opäť napadnúť prokuratúra. Združenie kaviarnikov, ktoré zastrešuje viaceré podniky, sa to aj chystalo urobiť, no potom Števčík cúvol.

Vicestarosta a architekt Ľubomír Boháč (Nova), ktorý návrh pripravil, zatiaľ nevie, ako budú ďalej postupovať poslanci a či trojpätinovou väčšinou VZN na zastupiteľstve v októbri potvrdia.

Návrh mal prevádzkové časy podnikov plošne obmedziť do desiatej hodiny večer. Výnimku do polnoci a v piatky, soboty do jednej by dostali iba prevádzky, ktoré si zadebnia okná, osadia dvojité dvere a nainštalujú vzduchotechniku.

Podniky s tým nesúhlasili, viacerým by to aj tak výrazne skrátilo prevádzkový čas. Do piatej ráno by mohli zostať otvorené iba podzemné bary a podniky na ukotvených lodiach.

„Zastupiteľstvu bude predchádzať Miestna rada, na ktorej sa o všetkých skutočnostiach bude diskutovať. Dovtedy je z nášho pohľadu predčasné akokoľvek špekulovať o tom, čo bude, pretože veľmi záleží na postoji poslancov mestskej časti,“ odkázala radnica.

Mapa Bratislava Staré Mesto hluk, nočný pokoj

Hudobníci: Kompromis je možný

„Je hlúposť robiť celoplošné rozhodnutia,“ hovorí spevák kapely Saténové ruky a DJ Braňo Bezák, ktorý pravidelne hráva v podzemných baroch Nu Spirit v pasáži Luxor a na Medenej ulici. „Na Medenej, kde všade okolo bývajú ľudia, z baru v podzemí nie je nič počuť. Ak je nejaký problém, tak vtedy, keď sa intenzívnejšie zabávajú odchádzajúci ľudia skoro ráno a ešte si môžu pospevovať. Dá sa to však jednoducho riešiť, ako sa to rieši tam. Vonku stojí biletár, ktorý všetkých upozorní, aby boli ticho.“

Bezák hovorí, že majitelia klubu komunikovali s nájomníkmi v budove, a pokiaľ sa podnik snaží dohodnúť s ľuďmi okolo a pristupuje k nim ako k partnerom, tak sa to podľa neho dá vždy nejako vyriešiť.

Nočnému životu v hlavnom meste podľa Bezáka nie je čo vyčítať, je tu podľa neho široká a pestrá ponuka možností. „Mám vychodené chodníčky, takže som nebol v podnikoch, ktoré vznikli za posledných desať rokov. Na to, aké je centrum malé, si však z ponuky hudobnej zábavy je z čoho vyberať. Priamo v centre je napríklad klub Fuga, kde sa hrá často psychedelická rocková undergroundová hudba, zároveň je neďaleko Klub dole, kde sa hrá mladá moderná elektronika, ak máte radi reggae, na Ventúrskej je Refresh club, ale sú tu aj kluby s konvenčnejšou hudbou.“

Spevák kapely Para Lasky (Tomáš Šedivý) hovorí, že mu ako nočnému tvorovi aktuálny stav vyhovuje, neprekážalo by mu, ani keby mesto žilo viac. „Na druhej strane rozumiem aj obyvateľom dotknutých oblastí. Keď chce niekto mať komfort bývania v centre, nemôže očakávať úplný pokoj ako niekde pod lesom. Určite sa bude dať nájsť rozumný kompromis nejakej zonácie, chce to však aktívnu účasť všetkých.“

Spevák kapely Puding pani Elvisovej Pino (Peter Ungvölgyi) si tiež myslí, že plošné obmedzenie nie je dobrý nápad. „Skôr by sa malo zamerať na podniky, ktoré spôsobujú okolitým obyvateľom problémy alebo robia hlučné diskotéky.“ Obyvatelia Starého mesta by však podľa neho mali mať určitú dávku tolerancie, že aj po 22. hodine je otvorené.

„V poslednom čase dosť zanedbávam nočný život, ale mám dobrý pocit, že sa centrum Bratislavy stále viac približuje príjemnému pulzujúcemu mestu, podniky sa približujú štandardu západných krajín. Keď sa sem-tam vyberiem do centra, teším sa, že je kam ísť. Aj ponuka nápojov je už lepšia, som veľký fanúšik remeselných pív a malých pivovarov.“

Herec a moderátor Ludwig Bagin, ktorý býva priamo v centre, hovorí, že by si Bratislava konečne zaslúžila prístup obyvateľov aj prezentáciu v inom štýle.

„Nie ako Partyslavu, máme viac než lacné pivo a Čumila. Je trápne, že ju takto ponúkame. Nemôžeme sa čudovať, že je potom v takom stave, ako je. Chce to čas.“

Vykričané ulice a podniky mestu podľa neho neprospievajú. „Nemám pocit, že by som to videl niekde inde tak výrazne, možno je to tým, že je taká malá.“ Mestu podľa Bagina chýbajú turisti, ktorí by atmosféru dotvárali a zostali v Bratislave dlhšie.

Sedlárska ulica v centre mesta. Foto N
Sedlárska ulica v centre mesta. Foto – N

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Nočný život v Bratislave

Slovensko

Teraz najčítanejšie