Denník N

Merkelovej zlý policajt pred Grékmi neuhol

Dvaja veľkí súperi: Wolfgang Schäuble (vľavo) a Janis Varoufakis. Foto – TASR/AP
Dvaja veľkí súperi: Wolfgang Schäuble (vľavo) a Janis Varoufakis. Foto – TASR/AP

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble vyhral súboj nervov s gréckym ministrom Varoufakisom. V Grécku ho obliekajú do nacistickej uniformy.

Ak si grécky minister financií myslel, že dokáže presvedčiť Európu na väčšie ústupky sužovanému Grécku, narazil na skutočnú skalu. Súčasný súboj medzi novou gréckou vládou a eurozónou o zjemnenie gréckych úsporných opatrení bol v skutočnosti bojom Janisa Varoufakisa proti Wolfgangovi Schäublemu.

Jeden ekonóm podľa Reuters nazval nemeckého ministra financií „objektom, ktorým sa nedá pohnúť“.

Práve Schäuble je symbolom striktného trvania Nemecka na úsporách a šetrení. Označujú ho aj za „zlého policajta“ nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

Hovoril, že svojím postojom nebráni len nemeckých daňových poplatníkov, ale aj malé krajiny eurozóny (vrátane Slovenska), ktoré museli prejsť ťažkými reformami, aby mohli platiť eurom.

Ako nacista

V Grécku by ste momentálne zrejme ťažko našli svetového politika, na ktorého by sa nadávalo viac. Jeho meno sa bežne objavuje v nelichotivých asociáciách na plagátoch počas demonštrácií.

Ľavicový denník Avgi (Úsvit) nedávno zverejnil jeho fotokoláž v nacistickej uniforme. „Rokovania sa začali,“ hovoril v karikatúre Schäuble. „Trváme na mydlách z vášho tuku a ešte diskutujeme o tom, že váš popol použijeme ako hnojivo.“

Karikaturista sa neskôr podľa Deutsche Welle vyjadril, že jeho cieľom nebolo uraziť obete holokaustu.

Wolgang Schäuble (72) patrí medzi najväčších veteránov vo vláde Angely Merkelovej a tých, ku ktorým má Merkelová najbližšie. Syn konzervatívneho politika a vyštudovaný právnik je najskúsenejším politikom vo vláde.

Finančný škandál

V nemeckom parlamente zasadol prvýkrát už v roku 1972. Na straníckom rebríčku začal stúpať za vlády Helmuta Kohla, keď sa stal jeho šéfom štábu a prvýkrát aj ministrom vnútra.

V roku 1999 jeho Kresťanskodemokratická únia (CDU) čelila škandálu s čiernymi peniazmi na financovanie strany – a jedným z hlavných aktérov bol práve Schäuble.

Vo vláde Angely Merkelovej je od jej začiatku v roku 2005. Najskôr bol ministrom vnútra, od roku 2009 sa posunul na významnejšie miesto ministra financií. Práve on je jedným z najdôležitejších ľudí, ktorí formovali reakciu Európy na krízu v posledných rokoch.

Ako píše portál Local.de, neskôr sa túžil stať šéfom euroskupiny – ministrov financií eurozóny. Tento striktný Nemec však nemal veľké šance prejsť najmä cez južanské krajiny.

V priebehu súčasných horúcich rokovaní ho mnohí kritizovali, že zabudol na nemeckú diplomaciu. „Gréci budú mať ťažkosti vysvetľovať svojim voličom túto dohodu,“ povedal po piatkovej dohode Schäuble podľa Reuters.

Jeho životopisec Peter Schütz ho podľa portálu Local.de nazval „najčestnejším mužom“, akého pozná. „Hoci nie vždy je najšarmantnejší,“ dodal.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie