Denník N

Štát chce vykázať automaty z krčiem, hrať nebudú môcť ani ľudia na podpore

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Vláda chce mladistvým, chudobným a závislým hráčom skomplikovať prístup k automatom. Odborníci to oceňujú, no krčmári na dedinách vravia, že môžu skrachovať.

Juraj má športový bar pri futbalovom ihrisku v neveľkej dedine na Záhorí. Chodia tam miestni štamgasti, futbalisti po tréningu či ľudia po zápase. Sem-tam si niektorí z nich sadnú za dva výherné automaty, ktoré v bare má. Ako vraví on sám, za automatom vídať rôznorodých ľudí.

„Občas je to Róm na podpore, občas človek, na ktorého by ste to nepovedali, bežne si tam zahrá vysokoškolák s dobrým platom,“ vraví Juraj. Priznáva, že ak hádže peniaze do prístroja otec troch detí, zamrzí ho to. Hazard neospevuje, no pre krčmu na dedine je to jediná možnosť, ako prežiť.

„Z peňazí z automatov platím prevádzku baru, nájom a zostane aj na platy čašníčok,“ vysvetľuje. Minulý týždeň sa dozvedel, že o dva roky bude pravdepodobne musieť automaty zrušiť, lebo vláda schválila novelu zákona o hazarde. Od roku 2019 by automaty mali byť už len v špecializovaných herniach. V krčmách a baroch nie.

S návrhom nesúhlasí. „Pre mňa to bude znamenať, že buď prevádzku úplne zatvorím, alebo budem musieť prepustiť čašníčky a robiť tam sám,“ vysvetľuje Juraj. Z čapovania piva krčmu aj so zamestnancami neuživí.

Zlaté časy hazardu sa končia

Ministerstvo financií novelu zákona ohlasuje výrokom, že zlaté časy hazardu sa končia. Plošné vykázanie výherných automatov z krčiem a barov pritom mnohých zaskočilo. I keď sa o novele zákona o hazarde debatuje už niekoľko mesiacov, takýto paragraf v zákone zatiaľ nebol. Novela prešla vládou, no musí ju ešte schváliť parlament.

Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

„Uvedená zmena bola dlhodobo predmetom vnútorných diskusií a jednou z tém, ktorá bola do zákona o hazardných hrách dopracovaná po prerušení rokovania vlády o tomto návrhu,“ vysvetľuje tlačový odbor ministerstva, ako sa zákaz do zákona nakoniec dostal.

„Cieľom tejto zmeny bola ochrana maloletých a ľudí, ktorí majú s ‚gamblingom‘ problém. Prevádzkovaním hazardných hier výlučne v herniach, kde je zriadený stály dozor a kontrola hráčov, bude zabezpečené, že tieto osoby budú mať vstup do herne zakázaný.“

Majiteľ krčmy Juraj hovorí, že skutočne problémoví hráči si cestu k automatom nájdu vždy, aj keď ich nebudú mať pod nosom. Predpokladá, že po roku 2019 jednoducho nejaká firma otvorí herňu v najväčšej dedine na okolí a gambleri budú chodiť hrávať tam.

Zástupcovia hazardného priemyslu tvrdia, že zákon ohrozuje takmer polovicu podnikov, kde sú dnes výherné automaty umiestnené. Presný počet automatov, ktoré by mohli dôsledkom novely zmiznúť, však teraz odhadnúť nevedia.

Pred chudobnými herne zatvoria

Ako by teda do budúcna mal hazard na Slovensku vyzerať? Výherné automaty sa presunú len do herní, teda podnikov pod prísnejším dozorom, kde je takýchto prístrojov minimálne dvanásť. Doteraz sa pod herňou myslel podnik, kde bolo aspoň päť výherných automatov.

Do herní budú mať zakázaný vstup všetci pod osemnásť rokov a po novom aj ľudia, ktorých meno sa objaví v špeciálnom registri. Tam sa dostanú tí, ktorí sú poberateľmi dávok v hmotnej núdzi, ale aj patologickí hráči. Do registra sa môžu zapísať dobrovoľne, prípadne o to požiadajú členovia ich rodiny. Zákon hovorí, že majitelia herní si musia od hráčov pýtať občianske preukazy a mená porovnať s registrom.

Mapa herní v Bratislave

Či herne tieto pravidlá dodržiavajú, majú kontrolovať agenti finančnej správy. „Okrem štandardných postupov budú môcť zamestnanci finančného riaditeľstva vykonávať aj takzvaný ‚mystery shopping‘, teda kontrolu prevádzok pod utajenou identitou,“ povedal štátny tajomník Radko Kuruc.

Odborníci na nelátkové závislosti zámer novely oceňujú. Ludvík Nábělek, primár psychiatrického oddelenia nemocnice v Banskej Bystrici, hovorí, že zákon by mohol obmedziť prístup k hazardu ľuďom, ktorí sú ohrození sociálne alebo majú problém so závislosťou.

„Aj keď neviem, kto a ako bude overovať, či je niekto patologický hráč alebo nie,“ upozorňuje Nábělek. „Exaktne to môže určiť len odborník a ten je zase viazaný lekárskym tajomstvom, pokiaľ nejde o rozhodnutie súdu.“ Na Slovensku sa podľa oficiálnych štatistík lieči z „gamblingu“ asi tristo ľudí ročne. Počet hazardných hráčov, ktorí sa zo svojej závislosti neliečia, sa však odhaduje ťažko.

„Sústredenie hracích prístrojov do herní a ich vytlačenie z centier miest môže priniesť okrem sťaženia dostupnosti aj zlepšenie možnosti kontroly – každopádne mi to zatiaľ pripadá zmysluplnejšie a dôstojnejšie ako plošné zákazy,“ dodáva Nábělek. „Ale počkajme si ešte, aká bude definitívna verzia, ktorá prejde Národnou radou, aby sme sa netešili predčasne.“

Štát má z hazardu milióny

S ministerskou novelou, naopak, nesúhlasia asociácie zastupujúce kľúčových hráčov v hazardnom biznise. „S poľutovaním konštatujeme, že vláda podľahla dvojročnému úsiliu a tlaku aktivistov na zrušenie nášho podnikania,“ povedala Dominika Lukáčová z Asociácie zábavy a hier.

„Za neúnosné sme považovali už samotné zvýšenie odvodov za hrací prístroj o päťsto eur a zvýšenie minimálneho počtu prístrojov v herniach zo súčasných päť na dvanásť kusov, čo zničí všetky malé herne. Teraz sa k tomu pridalo aj zrušenie všetkých zariadení z pohostinstiev, kaviarní či reštauračných zariadení.“

Aké príjmy má štát z výherných automatov? Za starší typ, takzvaný výherný hrací prístroj, firma zaplatí ročne 1500 eur obci a 2100 eur štátu; za modernejší videoherný terminál je to 800 eur pre obec a 4200 pre štát. Po novom sa odvody štátu zvýšia na 2600 eur za starší prístroj a 4700 za modernejší.

Zástupcovia hazardného priemyslu hovoria, že na nový zákon doplatí aj štát. „Vláda si musí uvedomiť, že nám na jednej strane neúnosne dvíha poplatky, aby zvýšila príjmy z odvodov do štátnej kasy, no na druhej strane prijala opatrenia, ktoré zlikvidujú takmer polovicu nášho trhu. Musí teda rátať s omnoho nižším výberom finančných prostriedkov,“ dodáva Lukáčová.

Zákaz v Bratislave ohrozujú stratené hárky

Celkový počet výherných automatov postupne klesá už niekoľko rokov, vytláča ich najmä možnosť stávkovať na internete. Kým v roku 2009 bolo na Slovensku asi 29-tisíc výherných prístrojov, dnes je to o približne 7-tisíc menej. Hrubé výnosy slovenského herného priemyslu dosahujú ročne asi 350 miliónov eur.

Z týchto peňazí si firmy platia prevádzku svojich firiem, herní, ale posielajú aj odvody obciam a štátu. Do štátneho rozpočtu ide z hazardu ročne niekoľko desiatok miliónov eur.

Herne sa pred rokom stali nenápadnejšie. Foto N - Tomáš Benedikovič
Herne sa pred rokom stali nenápadnejšie. Foto N – Tomáš Benedikovič

Tlak na hazardný priemysel zvýšila najmä bratislavská petícia za úplný zákaz hazardu v hlavnom meste. Spolu s primátorom Ivom Nesrovnalom ju viedli starostovia bratislavských mestských častí. Aktivisti po dlhých mesiacoch oznámili, že sa im podarilo vyzbierať až takmer 140-tisíc podpisov.

Petičná akcia sa však dostala do slepého bodu po tom, čo sa ukázalo, že z budovy magistrátu tisíce petičných hárkov s tretinou potrebných podpisov jednoducho zmizli. Herne sa pokúsili zastaviť odpor časti verejnosti proti hazardu memorandom z minulého roka.

Sami si napríklad zakázali viditeľnú reklamu a blikajúce fasády svojich prevádzok zmenili za nenápadné, na ktorých dokonca chýba nápis „herňa“. Spoločnosť go4games má vďaka memorandu napríklad bilbordy bez akéhokoľvek sloganu. Logo firmy dopĺňajú len vyzývavé slečny. Kto teda spoločnosť nepozná, nemusí vedieť, o akú reklamu vlastne ide.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie