Denník N

Prečo radšej žijem v Bratislave než v Prahe

Praha volá. Foto – Czechtourism
Praha volá. Foto – Czechtourism

Bratislava za českou metropolou v mnohom zaostáva. Ale to je niekedy jej plus.

Cestovať ráno autobusom z Petržalky na pohode nepridá. Ak sa vám podarí natlačiť sa do predných dverí, hneď vás vodič usmerní, aby ste sa tlačili ďalej. Nevidí cez vás na spätné zrkadlo. Máte chuť opáčiť: „Vážený pane, usmerňujte radšej svojich šéfov, aby posielali viac autobusov.“ Ale tým váš pocit, že život v Bratislave vie byť otravný, nezmizne.

Potom si vyskúšate Prahu, kde podobné zážitky zdanlivo nehrozia. Veď majú predsa metro, ktoré stále predlžujú. Lenže ranná cesta pražským metrom tiež nie je pre slabé povahy. Na eskalátore do vás vrážajú nedočkavci, ktorí sa snažia stihnúť súpravu na nástupišti, aby nemuseli čakať tri minúty na ďalšiu.

A keď si uvedomíte, že pri veľkosti Prahy cestujete do práce o tretinu dlhšie, hneď sa vám Bratislava zdá znesiteľnejšia.

Bratislava nerastie ako Londýn
V rebríčkoch ekonomických ukazovateľov je na tom slovenská metropola dobre. Ako je potom možné, že ju obchádzajú migrujúci Európania?

Alebo Brusel. Má metro aj kultivovaných cestujúcich. Dispečeri tam však radi štrajkujú a cesta do práce pri výpadku hromadnej dopravy je zážitok, ktorý vysaje energiu na dlho dopredu. Navyše nočná MHD v Bruseli takmer neexistuje, a tak má Bratislava znovu pár bodov k dobru.

To sme ešte neboli v Moskve. Ruská kamarátka, ktorá sa presťahovala na Slovensko, popisuje tamojší život podľa šablóny doprava – práca – doprava. V metre či v zápche trávila hodiny. Preto sú v Moskve niektoré obchody či fitnesscentrá otvorené v noci, aby ich ľudia stíhali. „Nakoniec si človek uvedomí, že mu život uteká bez toho, aby z neho niečo mal,“ poznamenala.

Samozrejme, doprava nie je jediné kritérium. Človeku dobre padne, keď má pocit, že žije v meste, ktoré je niečím mimoriadne. V tomto smere Bratislava na prvý pohľad stráca. Historické centrum s výstupom na rozkopaný hrad absolvujete za necelú hodinu. Pridáte Slavín, nábrežie Dunaja a za pol dňa vidíte všetko podstatné.

Praha? Tam vám nestačia ani tri dni. Veď právom patrí medzi turisticky najvyhľadávanejšie mestá v Európe. Lenže to je presne ten problém. Spýtajte sa Pražana, kedy bol naposledy na Karlovom moste alebo pri Orloji. Prebíjať sa medzi turistami, striehnuť na vreckárov a obzerať obchody so suvenírmi nie je lákavá predstava voľného času.

A keď chcete večer skočiť „na jedno“, zvyčajne tým nemyslíte „hospodu“ na Malej Strane či v okolí Václaváku. „Na Bratislave sa mi páči, že je taká autentická,“ hovorí moja bývalá kolegyňa z Prahy.

Áno, v Bratislave môžem ísť na pivo aj v centre. Okrem Obchodnej ulice mám všade pocit, že som na Slovensku. A nie v turistickom Disneylande.

Autor žil desať rokov v Prahe a pol roka v Bruseli.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie